Skocz do zawartości

BOLENIE 2013

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek. Gratuluje pieknych fotek z rapami. Samowyzwalacz ma swoj urok, to widac na zdjeciach. Ja bardzo takie zdjecia lubie. Sa bardzo naturalne.

Gratuluje tez powtarzalnosci, bo nie jest łatwo  w dzisiejszych czasach o powtarzalnosc na pieknych i rybnych polskich wodach.

Wdała sie dyskusja...podpowiadam starszemu i bardziej doswiadczenu koledze. Zanim nacisniesz ,, enter ,, przypatrz sie dokladnie zdjeciu. To pomaga.

Fotka idzie w ,, swiat ,, szkoda  takich wpadek. Tymbardziej ze mlodsz epokolenie czyta...

Pozdrawiam i czekam na kolejne aspiusy

Ach wobek, jaki Ty tajemniczy się zrobiłeś, wykadrowałeś żeby przynętę schować, hehehhe piękny, gratuluję

Tajemniczy?Nie to problemy z szybkim zdjęciem telefonem.

Bujo wobki boleniowe na ten sezon mają 13g,pracują troszkę delikatniej od zeszłorocznych.Nadają się do wolnego prowadzenia.Przyspieszenie w odpowiednim momencie powoduje że bolek atakuje wobka .Dlaczego tak się dzieje?Bo bolesław to drapieżnik,płynie troszkę z tyłu poniżej wobka i jak się przyspieszy odbiera to jako ucieczkę potęcjalnej ofiary.Uruchamia się odruch do ataku tak jak u każdego drapieżnika.Widziałem to na czystej bzurze.Natomiast w Wiśle tego nie widać ale bolki siadają na kiju,więc pewnia tak to działa.Mam jeszcze wobka o wadze 17 do 18 gram,to jest przynęta pracująca w odpowiednim tempie.Raczej do bardzo szybkiego prowadzenia  się nie nadaje.No i bardzo przykra sprawa z tyłu musi mieć kotwicę nr4 co wizualnie nie wygląda za ciekawie.Zadał mi jeden z kolegów pytanie a co z tonięciem przy wolnum prowadzeniu.Odpowiedz jest prosta,jak wobler pracuje to nie tonie,toną te  woblery,które nie pracują.Zaczynają pracować przy szybszym tempie i wtedy też przestają tonąć.Ale takie wobki pozostawiam dla innych,to nie mój styl.Pozdrawiam i życzę taaaakich boleni :)

ja na trzy wyjścia w Warszawie widziałem tylko jednego bolka i zaliczyłem jeden nieudany hol ( pierwszego maja ) od tej pory woda jest jak martwa :(

Gratuluję i zazdroszczę wszystkim którzy połowili, ja niestety na pierwszego bolka w tym sezonie muszę jeszcze poczekać. Obserwacje mam analogiczne jak @milupa. Pływałem wczoraj przez ładnych kilka godzin na Wiśle powyżej Warszawy i woda sprawiała wrażenie kompletnie martwej, mimo poprawy pogody. Ja wypatrzyłem tylko jeden powierzchniowy atak niedużej rapki i na tym koniec. Przykosy, główki, przelewy, burty, wszędzie cisza. Za to wypróbowałem swoje pływadło, będzie dobrze :-)

Hej

Gratuluje wszystkim zaliczonych rybek:)

Mi się dziś udało dwóch rapowatych dopaść.

z jednym sobie zrobiłem zdjęcie.

Ryby skusiłem na woblerki własnej roboty "duszki-czwóreczki"

Łowiłem sobie Kongerkiem IRI lucky 305 skróconym do 2,9m..katryna to Red Arc 20

Nad brzegami błocka tyle ,że były potrzebne "gumiaki" bo inaczej Pan nie przejdziesz...

boleslaw_na_duszka__122972.jpg

Ja również otworzyłem sezon Boleniowy oto rybki z 1 maja , łowiskiem była Wisła. Złowiłem 6 Raptorków 49 , 52 , 54 , 57 , 58 , 59 oraz Klenika 47 cm co ciekawe zebtał na Soula 5 a Bolki brały na Spiryty i samoróbkę co dostałem nad wodą . KIlka fotek z wyprawy 1 majowej :)

CZYTAŁEŚ ZASADY UMIESZCZANIA ZDJĘĆ ?

Zanderix

post-51827-0-33789600-1367908249_thumb.jpg

Edytowane przez Zanderix

3 maja również byłem nad Wisła , ale było już trudniej o Bolka woda zaczęła sie znacznie podnosić rano o 6 była o jakieś 30 cm wyższa niż 1 maja a jak kończyliśmy wędkowanie była wyższa już o jakieś 70 cm , ale 3 Bolki udało się wydłubać 56 , 58 , 45 cm , wszystkie na spiryta 9 . 

CZYTAŁEŚ ZASADY UMIESZCZANIA ZDJĘĆ ?

Zanderix

Edytowane przez Zanderix