Skocz do zawartości

Kij do 250zł

Mielony

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć koledzy szukam jakiegoś kija na szczupłego.

Budżet to 250zł.

Co do parametrów to chciałbym kij najbidniej 3m-3.15max.

Cw. myślę że tak 10/15-35/40g

Obecnie używam Konger Tiger Cross Max 305 15-40g(ale według mnie to troche taki klusek i typowy parabolik).I kurcze trochę ciężki( 270g ).

Kijek którego szukam powinien być sztwny i mieć typową szczytową akcję(coś jak kij sandaczowy).

Jeżeli macie jakiś taki sprawdzony kijek to proszę o info w temacie.

http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-world-champion-classic-p-391.html   mam ten patyk na zbyciu w 3m wersji .Kupiony tu na forum z myślą wyjazdu na troć,niestety nie doszedł do realizacji wyjazd i  użyłem go dosłownie raz na Bugu i leży niepotrzebny .Stan bardzo dobry z pokrowcem.cena 170 albo  wyślij mi tego cross tigera i doplac 100 pln ,jakby  Ci to odpowiadało.pozdro

Dziwnie brzmi polecanie czegoś, co kupił inny, jeszcze nie używał, a właściwa opinia jest praktycznie żadna bo niby skąd ma być jak się nie łowiło (przynajmniej z sezon) danym polecanym kijem ;)

Kolega kupił ale ja też ją już przetestowałem i wydaje się być ciekawą propozycją :). Jeżeli nie miał bym jej w ręce nad wodą to bym nie wspominał.

• 2 lata później...

Witam, poszukuję wędki tak do 250zł najlepiej, może być miej :) Głównie szczupaczek, ale jak to bywa często uczepi się coś innego, poza tym nie mam wędki do każdego gatunku ryby innej, mam tylko do lekkiego, średniego oraz ciężkiego spina, i tak wiem niezbyt łatwo to wszystko pogodzić. Długość najlepiej 240cm, c.w. około 10-30g, myślałem o Okuma Black Rock 275cm 7-30g, ale trochę długa, może coś podobnego ? Krótszego ? Jak ktoś ma coś przyzwoitego na sprzedaż też rozważę :) Co byście mi polecili ?

Pozdrawiam

Edytowane przez SpinnONB

Okuma Black Rock jest średnio szybka i poddaje sie pod rybą. Taka akcja w sumie jest dość uniwersalna, bo i nie zgubi okonia, a także ma dość mocy by zapiąć sandaczyka... Model 2,40 5-25 powinien być optymalny.

Jeśli chodzi o alternatywę to całkiem niezłe właściwości ma także Daiwa Exceler.

W inazume na przykład lepiej nie wchodzić, bo to typowa sandaczowa kosa.

Moim zdaniem takim uniwersałem jest Dragon Moderate, wędka o bardzo fajnej, głebokiej akcji, tylko, ze to nie ten przedział cenowy, no ale moze uda sie cos wychwawczym na używkach

• Like 1

Bierz Okumę jak kolega radzi.

Za te pieniądze super kijek uniwersał.

2,4 to i łódka i brzeg, 5-25g  -> dobierzesz przynęty pod wszystkie popularne drapieżniki w naszych wodach.

Gumy, blachy, woby.

Mam wersję krótszą /głównie z łodzi łowię/ do 18g i mega uniwersalny kijek jest. Polecam

A jak trafisz używkę to i za 120-150zł wyjdzie.

• Like 2

Przyłapałem taka Okuma (275, 5-25g) poprzedni sezon.

Rzeczywiście wg. mnie jest ciut nie doszacowywana, ale nie pogarsza to jej czułości.

Jest ciut słabo wyważona, z lżejszym młynkiem leci na ryj... tylko czy to taki super problem  ?

Założyłem to niej Batla 4000 i było git.

Generalnie za taka kasę - polecam.

Myślę że te 5g dolne jest dość realne.

Mam takie wobaski ze swojego dłubania właśnie koło 5-6g i na lince 10 LB zupełnie spoko latały.

Maks co na nią zakładałem to główka 22g i kopyto... na tej niżówce zeszłorocznej nie było potrzeby więcej, ale czuć było jeszcze spory zapas.

Myślę że 30g plus guma ogarnie bez zająknięcia.

• Like 1

Ja swoją okume black rock sprzedałem po dwóch miesiacach. Kupiłem z myśla o szczupakach ale tyle nie zaciętych szczupaków to nawet nie miałem na kija za 50zł. Jest to super kij pod bolenia , klenia bo bardzo dobrze amortyzuje ale według mnie jest za wolny na szczupaka a juz nie mówie o sandaczu gdzie trzeba zdrowo przyładować. Może tobie spasuje ale mnie doprowadzał momentami do białej gorączki.

Uff... Raczej jednak postawię na Okumę, dużo ma pozytywnych opisów. No ale jak wiadomo nie każdemu przypasuję, najwyżej będe żałował... Przeboleje i wezmę chyba dłuższą 275cm 7-30g. Jeszcze do marca czas na przemyślenia :)

Edytowane przez SpinnONB

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Zapoznaj się z nową ofertą Mikado na 2016. Jest kilka świetnych spinningów za niewielkie pieniądze.

I co ten post ma wnosić do tematu.

Jeżeli masz jakieś konkretne propozycje poparte własnym doświadczeniem to je przedstaw, a tak to wygląda na słabą reklamę jednej firmy którą zresztą po raz kolejny nachalnie stosujesz.

Jeśli jesteś przedstawicielem tej firmy to zapraszam do kontaktu mailowego: biuro@jerkbait.pl celem uzgodnienia warunków reklamy.

• Like 3