Skocz do zawartości

Hand Made by Krystek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bacznie obserwuję ten dział i chwalę sobie rękodzieło jakie wykonujecie. Od dawna sam strugam, skręcam swoje przynęty.

Woblerki są moimi ulubionymi przynętami, ale też wracam do obrotówek.

Bardzo dużą inspiracją są wobki Tomy-ego, jego Raptorki sprawiają że niejednemu z nas opadła kopara :P

Zanim kupiłem od Tomka w/w przynęty boleniowe postanowiłem sam coś stworzyć na wzór jego Raptorów.

Zmieniłem w swoich boleniówkach układ obciążenia które miło mnie zaskoczyło podczas próby w wodzie, obciążenie jest w środkowej części woblera i .... zobaczcie sami:

post-47071-0-27885700-1367616351_thumb.jpg

post-47071-0-91620700-1367616365_thumb.jpg

W korpusie wycinam w części brzusznej miejsce na ołów, dopasowuje ołów i wklejam. Nadmiar ołowiu szlifuje papierem i w ten sposób uzyskuję jednolity koprus z obciążeniem. Mocowanie ołowiu jest na klej i wkręty, takie same wkręty jakie stosuję się do mocowania kotwic. Wszystko trzyma się mocno i gwarantuję że nie wypadnie. W ten sposób mogę uzyskać mega ciężkiego wobka. Najcięży jaki zrobiłem ważyłe 16,5g przy długości 7cm ale planuję zrobić też wobka na próbe o wadzę nawet 20-25g. Bo ten sposób umieszczania obciążenia daje taką możliwość.  

Kilka wobków już wykończyłem i zrobiłem próby w wodzie, praca drobna, z lusterkowaniem.

Teraz dochodzi oklejanie folią alu, początki były ciężkie ale metodą prób i błędów osiągnąłem zamierzony efekt. Żeby uzyskać ładnie wyglądającą łuskę musi być dobra folia aluminiowa. Trafiłem kiedyś na dużą szpulkę folii za małą kasę i okazała się kaszana. Zbyt cieńka była.

Moje dzieło:

post-47071-0-63327200-1367617167_thumb.jpg

post-47071-0-36693600-1367617139_thumb.jpg

Podejrzewam że mój wątek znajdzie się daleko w tyle bo brakuje czasu na wykończenia wobków i sezon rozpoczęty ale postaram się dodawać więcej zdjęć swoich rękodzieł.

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez Krystek
  • Like 4

Kilka moich dzieł:

Do trollingu, oraz podobny który już połowił.

post-47071-0-94246700-1367617761_thumb.jpg

post-47071-0-65510400-1367617776_thumb.jpg

w/w boleniówki w trakcie dociążenia

post-47071-0-03776700-1367617860_thumb.jpg

i część oklejona

post-47071-0-08057700-1367617887_thumb.jpg

Jerki też będą na warsztacie, doln korpus na wzór Buster Jerk 15cm

post-47071-0-80911500-1367617931_thumb.jpg

Kiedyś skręcone obrotówki

post-47071-0-30539300-1367618029_thumb.jpg

Jakieś wynalazki pod opaskowego sandacza

post-47071-0-73433100-1367618067_thumb.jpg

post-47071-0-03207600-1367618083_thumb.jpg

Dedykowany pod kropki

post-47071-0-23410500-1367618165_thumb.jpg

Mam nadzieję że będę często prezentował swoje rękodzieło.

pozdrawiam

Edytowane przez Krystek

Witaj Krystek! Muszę przyznać, że efekt Twojej pracy jest więcej niż dobry :) Łuseczka wyszła super, jeśli mogę wiedzieć jakiej folii używałeś?? Pozdrawiam

Nie mam już opakowania ale w OBI kupiłem taśmę aluminiową. Lepszej jakości znalazłem kiedyś w Castoramie.

Edytowane przez Krystek

Witaj Krystek  :) .Ja myślałem ze masz już tu swój wątek a Ty dopiero teraz założyłeś.Twoje woblerki , ich super wykonanie i łowność są znane od dawna wielu wędkarzom . Boleniówki wyszły super, teraz bierz się za sandaczowe w tym samym "designie".Super  ;)

Witaj ! :)

Na jaką głębokość schodzi ten wobek do trollingu ?

Podczas testów na opasce, na krótkiej lince zszedł na pewno na 2 metry, myślę że w trollu zejdzie niżej.

Ciekawy sposób obciążania, a łuska wyszła idealnie. :)

Nawiercając otwory pod ołów nie zmieścimy tyle ołowiu jak w ten sposób. Środek ciężkości jest niżej i po całej szerokości korpusu. Troszkę na początku było to pracochłonne ale teraz idzie jak po maśle.

Woblerki b.ładne ale tak duże obciążenie nie wygasza pracy?

Jak robisz efekt głowy i skrzela? ładnie to wygląda.

Stosuję jeden rodzaj steru, jak na razie wszystkie pracują bez zarzutu. 

Głowa i skrzela są rzeźbione. Ale myślę żeby naklejać wyciętą w kształtcie głowy i skrzel cienką warstwę jakiej okleiny, może sklejki, może grubszą tekturę lub coś podobnego.

Witaj Krystek  :) .Ja myślałem ze masz już tu swój wątek a Ty dopiero teraz założyłeś.Twoje woblerki , ich super wykonanie i łowność są znane od dawna wielu wędkarzom . Boleniówki wyszły super, teraz bierz się za sandaczowe w tym samym "designie".Super  ;)

Witaj Krzysiu

Raczej Twoje rękodzieło to mistrzostwo, mam jeden Twój woblerek i szkoda mi go do wody wrzucać. Szykują się dwie sandaczówki :P 

Witaj Krystian ! Miło czytać wątek autorski który założyłeś . Przynęty robisz pierwsza klasa i podpowiadasz co i jak . To jest bardzo fajne i koleżeńskie podejście . Pozdrawiam i życzę wielu udanych przynęt , Paweł B .

Paweł korzystałem też z Twoich filmów, rady bezcenne.

pozdrawiam

• Like 1

Hej, super patent na obciążenie w boleniówkach. Ołów sam odlewasz czy gdzieś kupujesz?

Ołów jest z grubych pasków, zaginam jeden przez długość i wychodzi coś w kształcie pręta o profilu kwadratu (prawie równe boki).

Potem mała obróbka w imadle, troszkę młotkiem poklepać trzeba i mam odpowiedni , wyprofilowany pręt.

To jest tymczasowe rozwiązanie, dopóki nie zrobię formy do odlewania. Chociaż waham się, troszkę opary mnie odpychają od tego i zastanawiam się nad pozostaniem przy dotychczasowej metodzie. 

Witaj Krystian ! Miło czytać wątek autorski który założyłeś . Przynęty robisz pierwsza klasa i podpowiadasz co i jak . To jest bardzo fajne i koleżeńskie podejście . Pozdrawiam i życzę wielu udanych przynęt , Paweł B .

Paweł cieszę się, że są na tym forum osoby które pomogą początkującym, doradzą,podpowiedzą itp. Krystian ja jeszcze raz dziękuję za pomoc w sprawie boleniówek, wszystkie moje mają ołów wklejany Twoim patentem i śmigają bez zarzutu. Ołów odlewam własnoręcznie w nawierconych otworach w drewnie wiertłem 8 potem sklepuję do kwadratu i wklejam ale żeby ten proces skrócić już myślę nad formą do odlewania ołowiu.Pozdrawiam.

. Chociaż waham się, troszkę opary mnie odpychają od tego i zastanawiam się nad pozostaniem przy dotychczasowej metodzie. 

Ołów jest bardzo szkodliwy zarówno wchłaniany przez skórę palców jak i wdychany w postaci oparów.Podstępnie przenika do organizmu, odkłada się w szpiku i tam pozostaje na zawsze.Duże stężenie powoduje nieuleczalną  chorobę zwaną ołowicą.Oczywiście przy amatorskiej produkcji woblerów nic nam nie grozi ale trzeba z nim bardzo uważać.

• 5 miesięcy temu...