Skocz do zawartości

daiwa tierra

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro już jesteśmy przy Daiwie, to właśnie weszły dwa low profile - nowości na 2008 rok, które na papierze wyglądają zachęcająco, zwłaszcza w połączeniu z ceną:

Tańszy za ok. 119 $ w USA

http://www.daiwa.com/Reel/detail.aspx?ID=232

Droższy za ok. 159$ w USA

http://www.daiwa.com/Reel/detail.aspx?ID=236

Oba występują w wersji leworęcznej i biorąc pod uwagę niski kurs dolara stanowią ciekawą ofertę. Z niecierpliwością czekam na pierwsze doniesienia znad wody.

P.

Pojemnosc szpuli bliako 135m linki 0,30mm. Drag blisko 9 lbs. Mozna przypuszczać na 90%, ze te multiki sa przeznaczone do wabików ponad 10g. Ponadto prawie nigdy modele z tej klasy cenowej nie sa przeznaczone da bardzo lekkiego łowienia..Tak więc zarówno Tierra jak i nowa Advantage to nie kleniowo/okoniowe modele...

pozd JW :D

Jakby te maszynki były w stanie obsłużyć zakres 10-50 to mogłyby być ciekawą propozycją na szczupaka, sandacza czy bolenia. Niestety im lżejszy wabik tym sprzęt castningowy do niego staje się droższy, dlatego jeśli moją przygodę z castngiem rozpocząłem od wagi ciężkiej (c4 6601) i schodzę (millionaire 203 SW) a następna maszynka to może któraś z wyżej wymienionych.

P.

moze koledzy podpowiedza jak mogly by sie sprawowac (te wymienione powyzej przez Pitta) z kijem 7' 7-20g, w tej nizeszej gramaturze.

by the way.........

czytajac forum i przegladaja swiatowy zasob sklepow inetowych mnie wychodzi, ze naj cena /jakosc do lekkich przynet to curado d100.

straszne. przypomina mi to troche komune ( z tym mlynkami do lekkich przynet). sklep spolemowski z lizakami kogucikami i octem i przecznice dalej pewex z całym wypasem. pamietam jak jako nastolatek patrzylem na sprzet wedkarski w pewex'sie i szedlem do wedkarskiego po zylke stilonowska i haczyki made in CCCP.

cześć

tak curado 101D to jeden z najlepszych multików do wabików -/+ 5g. Do tego jest tani. Tytułową tierrę i TD advantadge mozesz przyczepic np. na kij triumph TRC66MF, ale będzie to zestaw raczej do wabików 10-30g albo nawet więcej. Da zepewne radę rzucić czymś lżejszym w takiej konfiguracji, ale komfort będzie mniejszy a i zesięg raczej krótki. Advantage na dobrym kiju 17 czy 20 lbs to będzie super kombo na polskie szcupaki..

pozd JW :D