Skocz do zawartości

Megabass - cud, geniusz, piękno czy może kicz?

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

A co rozumiesz pod pojęciem uniwersalności?

pozdrawiam

Remek

Taki, ktorm w miare komfortowo można opsłużć wiekszosc przynet- gumy, obrotówki, wahadła, woblery;W deklarowanym zakresie wyrzutu. Po wsępnych analizach mysle ze dobrze wybralem i sprawdzi sie w tej roli

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Cześć,

Jeśli na szczupaka to wybrałeś właściwie. To bardzo mocny kijek - moc F5. Poza tym bardzo ładnie i estetycznie wykonany. Z małymi przynętami będzie trudniej bo to kijek, który potrzebuje masy by się odpowiednio naładować. Daj znać jak pierwsze połowy - chętnie poczytam jak Ty to odbierasz.

Pozdrawiam

Remek

Recepta: wystarczy się pytać :D Jeśli chcesz coś wiedzieć na temat konkretnej konstrukcji Megabassa, czy EverGreen'a (mogę się wypowiedzieć na temat tyh dwóch firm bo i łowiłem na takie wędki i mam ale są i inni, którzy już mają wędki z innych firm) to utówrz wątek i na pewno będzie więcej.

Żadne forum nie wytrzyma takiej serii pytań :D OK, zainicjuję coś takiego po powrocie z rybek.

Cześć,

Jeśli na szczupaka to wybrałeś właściwie. To bardzo mocny kijek - moc F5. Poza tym bardzo ładnie i estetycznie wykonany. Z małymi przynętami będzie trudniej bo to kijek, który potrzebuje masy by się odpowiednio naładować. Daj znać jak pierwsze połowy - chętnie poczytam jak Ty to odbierasz.

Pozdrawiam

Remek

No to jak? To opios od 3/8 jest taki nie do końca..????

Dla mnie ten design jest piękny. Rozumiem też, ze może się nie podobać. Jednak przy takim wyglądzie i wykończeniu nie wstydziłbym się trzymać takiego kijka w gablotce za szkłem :D

Otóż to! Są tak pięknie wykonane iż miałbym obawy czy ich nie zniszczę włócząc się gdzieś po krzakach. Wstawiłbym za szybkę i się do nich modłił :lol:

Dlatego mniej stresujące jest używanie jankeskiej masówki :mellow:

dla mnie optycznie MB jest w niektórych modelach za pstrokaty,wykonanie i użyte materiały napewno I klasa,choć te połaczenia np fioletowych czy różowych pierśieni :unsure:,wiadomo na rynku Japońskim ludzie lubią kolorki, wystarczy zobaczyc jak się ubieraja.połaczenia srebrnych akcentów z czarną pianką sa juz bardziej dostojne i klasowe,wiadomo każdy ma inny gust,ale jakby wygl,adał np.AstonMartin z aluminiowimi listwami koloru fioletowego,czy lila róż :lol:niewiadomo,być może to właśnie Inność ma przyciagać

być może to inny kolorokult :mellow: , MB właśnie to jest jedyną rzeczą którą bym dla własnego użytku zmienieł,proporcje rekojesci uchwyty i ich kształt,super miałem w łapach tylko 2 MB i leżały perfekt,nieznam ich własciwości uzytkowych,ale ponoć rewelka. no i slant-bridge super sprawa :D

Przedstawione wędki mają jeszcze inny wymysł - THP. Zobaczcie również , że w niektórych są blaszki aluminiowe pod stopkę multika. Nie wiem akurat czy w tych również, ale MB dodawał takie blaszki również pod pazur (tam jednak każdy wklajał sobie to osobiście - MB nikomu nie chciał sugerować :D)

Pozdrawiam

Remek

witam!

choc mnie osobiscie nie podoba sie design kijow MB to przyznac nalezy ze to naprawde wspaniale kije. topowe materialy, nietuzinkowe rozwiazania. warto chociazby raz polowic takim kijem ...

pozdrawiam!

No właśnie peresada ... ładnie to ująłeś. Mnie się podobają, Tobie nie i ... tak już jest na świecie, że nie każdemu wszystko się tak samo podoba. Ważne by znaleźć swoją drogę.

Pozdrawiam

Remek

Problem jak zaczyna padać, nie wiem czy jeszcze tu jesteś ale tutaj jest to taki poważny minus - korek robi się obleśnie śliski i nieprzyjemny. Do mnie pianki na początku nie przemawiały w ogóle - kojarzyło się to mi z tanim syfem ze straganu od ruskich. Ale są ok, wyglądają ok.

RB triple seven ... super rakieta na szczupaki gumowe, cyber shootist bolki.

Pozdrawiam

Remek

Remku, oświeć mnie, bo nie łapię tego wszystkiego :D Czemu Cyber shootist na bolki akurat typujesz? Nie mogłby być na szczupaczki właśnie? Interesowałby mnie np. jakiś kijek z MB- 7' do 1 oz właśnie na szczupaka, akcja raczej w kierunku regular.

Fajnie, że Kol. Mefisto zaprezentował nam te zdjęcia, widać więcej niż na stronie MB. Np ten Cyber shootist ma przepięknie pomalowany blank. Te wędki faktycznie wygladą jak samurajskie miecze! Jeszcze jedno- Cybershotist jest kijem dzielonym. Zastanawiam się czy ta wędka składa się na pół, czy też złącze jest bliżej dolnika?

Cześć,

Odpowiem króciutko bo muszę wybyć.

Cybershootins ma dzielenie nisko. Składa się w nierównych proporcjach - część szczytowa znacznie dłuższa. Ja widziałeś to spigot z typowo zaznaczonym punktem łączenia (kropeczki). Dlaczego na bolka? Ona mi przypomina troszkę Evergreena Sky Scypera, którym miałem okazję połowić. MB jest delikatniejszy. Sky Scraper i owszem na szczupaki się nadawał ale to 1 1/2 oz. Moim zdaniem idealnie wpasowuje się w bolki i rzekę np. na przelewy, ostrogi ... piękna rzecz. Tak więc dla mnie to ideał na bolki bo delikatniejszy kijek. Ponadto porównuję go do wędki F4 1/2 Fti. Ta druga krótsza ale idealnie mi się od dwóch sezonów sprawuje na bolenie. Mimo, że cyber jest F5 to przy większej długości różnice będą niewielkie i to mi właśnie gra na 100%.

Triple seven to kombajn! Generalnie była ona zaprojektowana na zawody dla wspomnianego Randy'ego Blaukata. Geneza jest taka, że Randy dużo łowił we flippingu ale ... by nie marnować czasu postanowiono ją tak zrobić by mógł obrzucać miejscówki innymi przynętami i innymi technikami. Jak się zapytasz o nią w Megabassie to nazwą ją właśnie Ferrari lub sportową maszyną. Jest mocniejsza od F7-711x. Oczywiście jako, że flipping to spiralnie zbrojona ale ... akurat jak ktoś ją kupił do gumowania to super sprawa. Tutaj też widać inną koncepcje spiralnego zbrojenia od Evergreena. Pierwsza przelotka jest w MB na przeciwko multika a w EG (np. Amazon Flip) pierwsza odchodzi w bok co ... jak donoszą koledzy wpływa na nieprawidłowe nawinięcie linki na multiku (może to przypadek ale ... dowiem się bo być może kolega sobie z tym poradził).

Pozdrawiam

Remek

No ladne. Bez kitu. Ale mnie z kolei razi czarna pianka - juz tak jakos wole ten korek. Korek tez mozna przeciez pieknie wyprofilowac.

Chyba czas na ozdobienie jakas grafika moich sraxonow ;)

A mi właśnie już przestaje podchodzić korek... Już jestem nim zmęczony. Dobra pianka mi pasuje i od niej odchodzić nie będę (chyba, że coś innego, lepszego wymyślą :D)

...

pierwsza odchodzi w bok co ... jak donoszą koledzy wpływa na nieprawidłowe nawinięcie linki na multiku

Pozdrawiam

Remek

Jam mam kij spiralnie zbrojony i pierwsza przelotka jest odchylona na bok, i to wyrażnie. Żadnych nieprawidłowości w nawijaniu linki na szpule niema.

pozd JW :D

Jurku

Bardzo krótko bo wychodzę. Dlatego pytałem Łukasza Masiaka jak zbroi pierwszą przelotkę. Być może (ja tego nie wiem) trzeba zamontować ją pod odpowiednim kątem - być może kolega już rozwiązał problem i był on przejściowy w każdym razie informował mnie o tym.

Co do spiral wrap'a i flippingu to oczywiste - flipping to założenie, że wędkarz będzie się siłował z drzewami pod wodą :D bo to mało finezyjne łowienie.

Pozdrawiam

Remek

dla mnie optycznie MB jest w niektórych modelach za pstrokaty,wykonanie i użyte materiały napewno I klasa,choć te połaczenia np fioletowych czy różowych pierśieni :unsure:,wiadomo na rynku Japońskim ludzie lubią kolorki, wystarczy zobaczyc jak się ubieraja.połaczenia srebrnych akcentów z czarną pianką sa juz bardziej dostojne i klasowe,wiadomo każdy ma inny gust,ale jakby wygl,adał np.AstonMartin z aluminiowimi listwami koloru fioletowego,czy lila róż :lol:niewiadomo,być może to właśnie Inność ma przyciagać

moze tak?

http://www.autoweek.nl/images/800/5/656c07fefab6c1e89b6043c35e70fcf5.jpg