Skocz do zawartości

Blanki CTS - Coś z prawdziwego topu ..

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.donstacklehawaii.com/
http://www.ctsfishing.com/distributors.htm
Wydaje się , że nikt z ludu portalowego nie wspomniał dotąd o CTS . A jest to jeden z kilku najbardziej zaawansowanych i liczących się producentów i dostawców blanków w świecie . Może mniej medialny , może mniej elektryzująco od niektórych primabalerin wypasiony ..
I jest krajowy dystrybutor Art Fishing z Krakowa .
Nie będę się wdawał w szczegółowe opisy , bo każdy to sam zrobić może .
Mnie zwabiły Makoi . Konkretnie 305 s ..
Nigdy nie miałem takiego porządnego , naprawdę dalekosiężnego kija . Czymś sobie zrównoważę przesyt króciaków . Potrzebuję tego może mniej jako surf casta , bardziej jako półsportową odskocznię .

http://www.fishingart.pl/ctsaffinityx.html

CTS jest firmą nieco zbliżoną do CD , Podobny poziom zaawansowania i technologii . Głównie usługi dostawcze dla firm i osób budujących markowy tackle . Listy klientów nie znam . Składałem znajomemu kij muchowy , i blank zrobił bardzo dobre wrażenie..

Witam wszystkich forumowiczów,

zostałem wywołany do tablicy przez Pana Sławka z prośbą o kilka słów na temat CTS. Jest to firma nie tak z bogatymi tradycjami jak szerzej znani producenci blanków, ale ludzie którzy ją tworzą i wnieśli technologię mają długoletnie doświadczenie. Jak Pan Sławek napisał, nie jest to firma tak medialna, dlatego jest mniej znana w Europie. Głównymi odbiorcami są Stany Zjednoczone, Japonia i ostatnio Europa właśnie. Produkty CTS-a są bardzo wysoko cenione przez rod builderów, a przez wielu z nich zaliczane do najlepszych na świecie. Często są klasyfikowane w pierwszej trójce/piątce światowej.

Żeby zajmować tak wysoką pozycję oczywistym jest, że zaplecze projektowe i możliwości technologiczne muszą być absolutnie topowe. CTS wyróżnia się jednak jednym elementem którego nie spotkałem w ofercie innych producentów. Techologia MRT (Modulus Replacement Technology) polegająca na budowie blanku ze 100% grafitów w dwóch lub trzech modułach sprężystości (najczęściej 44/33 mln i 57/44/33 mln) zamontowanych w różnych partiach blanku, pozwala na osiągnięcie niespotykanej stabilności blanku i bardzo progresywnej akcji.

Dużą zaletą jest szeroka i pełna oferta blanków spinningowych, castingowych, muchowych i innych, mniej popularnych u nas.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany większą ilością szczegółów to jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam, Krzysztof.

PS. Jeśli można to tylko jedno sprostowanie. Dystrybutorem jest firma FishingArt.... podobnie, ale jednak inaczej.

http://www.donstacklehawaii.com/

http://www.ctsfishing.com/distributors.htm

Wydaje się , że nikt z ludu portalowego nie wspomniał dotąd o CTS . A jest to jeden z kilku najbardziej zaawansowanych i liczących się producentów i dostawców blanków w świecie . Może mniej medialny , może mniej elektryzująco od niektórych primabalerin wypasiony ..

I jest krajowy dystrybutor Art Fishing z Krakowa .

Nie będę się wdawał w szczegółowe opisy , bo każdy to sam zrobić może .

Mnie zwabiły Makoi . Konkretnie 305 s ..

Nigdy nie miałem takiego porządnego , naprawdę dalekosiężnego kija . Czymś sobie zrównoważę przesyt króciaków . Potrzebuję tego może mniej jako surf casta , bardziej jako półsportową odskocznię .

witaj na forum :D

...

Żeby zajmować tak wysoką pozycję oczywistym jest, że zaplecze projektowe i możliwości technologiczne muszą być absolutnie topowe. CTS wyróżnia się jednak jednym elementem którego nie spotkałem w ofercie innych producentów. Techologia MRT (Modulus Replacement Technology) polegająca na budowie blanku ze 100% grafitów w dwóch lub trzech modułach sprężystości (najczęściej 44/33 mln i 57/44/33 mln) zamontowanych w różnych partiach blanku, pozwala na osiągnięcie niespotykanej stabilności blanku i bardzo progresywnej akcji

...

sorry, za lekka uszczypliwosc, ale to brzmi jak z katalogu dragona :mellow:

No tak, racja.... ale co mam napisać: chłopaki nieźle sobie radzą.... i coś tam z rąk im wychodzi, może nawet lepszego niż z Chin (co nie znaczy, że w Chinach tylko kiepska masówka powstaje).

Proszę przeglądnąć amerykańskie fora, tam jest sporo informacji od użytkowników wędek CTS. I nawet je chwalą....

Witam Krzysztofie na naszym forum. Życzę przyjemności!

Ponieważ jestem na drodze wyboru blanku do wędki boleniowej na nowy sezon brałem pod uwagę możliwość zbudowania jej na blanku firmy CTS (właściwie to Friko mnie do tego namawiał juź kilka miesięcy temu). Wstępnie jednak po oględzinach CD w FishingCenter świta mi w głowie ta druga wersja ze względu na to, że widziałem blank docelowy. Czy Krzysztofie mógłbyś podzielić się swoim doświadczeniem i powiedzieć na jakim blanku CTS zbudowałbyś typowy spining (teraz ... pewnie usłyszę, że zdradzam casting :D) rzeczny, boleniowy? Chodzi mi o

Pozdrawiam

Remek

Czy Krzysztofie mógłbyś podzielić się swoim doświadczeniem i powiedzieć na jakim blanku CTS zbudowałbyś typowy spining (teraz ... pewnie usłyszę, że zdradzam casting ) rzeczny, boleniowy? :huh:

Chcesz zbudowac wedke na prezent dla kogos Remku ? :D

Guzu

Czyżby Remek poniósł stratę na Twojej wędce?

Jak najbardziej, chętnie coś zaproponuję. Proszę tylko o podanie preferowanej długości - z mojego doświadczenia wynika że typowy ma wiele pojęć.

270-300 cm Nie chciałbym tylko by ta wędka lała się jak klucha z rzadkiego ciasta :D

Pozdrawiam

Remek

Tako to jakoś odebrałem, że może pożyczył...... i trrrrraaaach. No ale to się Remkowi nie zdarza :unsure:

Za bardzo wybiegłem myślami ;)

Wszystko zdarzyć się może :D zwłaszcza mi ... :lol: Guzu wie coś na ten temat :D

Guzu: myślę o wędce do zadań specjalnych :D a znasz mnie więc wiesz, że ja nie pcham się wszędzie z czymś co nie sprawdza się w pewnych sytuacjach.

Pozdrawiam

Remek

Witam Krzysztofie na naszym forum. Życzę przyjemności!

Ponieważ jestem na drodze wyboru blanku do wędki boleniowej na nowy sezon... i powiedzieć na jakim blanku CTS zbudowałbyś typowy spining rzeczny, boleniowy? Pozdrawiam

Remek

W imię Ojca i Syna!

Cud!!!

Nawrócł się :huh:

Pan jest wielki!

Alleluja

:lol: :lol: :lol:

Jestem ponownie. Wracam do tematu kijka na bolenie rzeczne. Zaproponowałbym dwa rozwiązania - dla kogoś kto lubi łowić delikatniej i dla kogoś kto wolałby mieć trochę zapasu mocy. W jednym i drugim przypadku w rachubę wchodzą blanki Elite Long Range z serii Pro:

- 8-15lb 7-18g długość 9'0 lub 9'6

- 12-16lb 10-20g długości jak powyżej

Seria Pro budowana jest z grafitów o dwóch modułach sprężystości 44 i 33 mln psi. Grafit o niższym module występuje w dolnej partii blanku, natomiast grafit o module 44 mln w partii szczytowej. Być może wartości modułów nie są szokujące na tle parametrów podawanych przez innych producentów, ale konstrukcja i technologia budowy powoduje, że są to szybkie blanki o akcji progresywnej. Mocno koniczna budowa blanków (w stosunku do wyrobów innych producentów) pozwala na pełne ładowanie się kija w trakcie wyrzutu i osiąganie dłuższych odległości i celniejszych rzutów. Dwumodułowa budowa blanku (mocno progresywna akcja) pozwoli na komfortowe, szybkie prowadzenie przynęty i bezpieczny hol ryby, szczególnie takiej jak boleń.

Pozostałe elementy takiego wędziska mogą być dobrane do indywidualnych upodobań wędkarza. Jeżeli chodzi o przelotki to zdecydowanie polecałbym jednostopkowe Fuji Alconite, szczytową można zastąpić SiC-iem.

Koszt takiego kijka (przy założeniu użycia markowych komponentów) zamyka się w kwocie około 1000 zł.

Krzysztof

Mam kilka pytań do tego co Krzysztofie napisałeś:

Mocno koniczna budowa blanków (w stosunku do wyrobów innych producentów) pozwala na pełne ładowanie się kija w trakcie wyrzutu i osiąganie dłuższych odległości i celniejszych rzutów. Krzysztof

Czy mógłbyś wyjaśnić termin koniczna którego nie rozumiem.

Dziękuję i pozdrawiam.