Skocz do zawartości

Blanki CTS - Coś z prawdziwego topu ..

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.fishingart.pl/ctsspinningowe.html

Proszę zwrócić uwagę na moc linek oraz opisy mocy w serii ELITE LR.Jakby troszkę innaczej niż u innych producentów.Jakby troszkę zaniżone.Ciekawe jak to się ma do walorów użytkowych wędek zbudowanych na tych blankach.

Pozdrawiam!

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...

Szukając w internecie trój składowych blanków znalazłem jeden fajny blank firmy cts SC962-3 9'6 6-10lb 3pc 9-28. i w związku z tym mam pytanie niby kij do 1 oz a zalecana linka tylko do 10 lb o co tu tak naprawdę chodzi :D może ktoś ma kij robiony na tym blanku i podzieli się swoimi uwagami ?

@Szpiegu, najlepiej będzie jak Ci to wytłumaczy Krzysztof Zieliński.Miałem podobne pytania ale pozbyłem się obaw przy pierwszym kijku.Blanki te mają zapas a zarazem są niezwykle czułe.Ostatnio złożyłem sobie zamiast tego do 28gr, do 35gr i powiem Ci szczerze że przy tym ciężarze wyrzutowym i długości 2.9 sprawia wrażenie sporo delikatniejszego(od innych podobnych blanków) a okazał się ciętą i zarazem subtelną armatą.Bałem się rzucać czymś cięższym na samym początku.Ten blank do 28gr to musi być super cięta i bardzo uniwersalna szpadaOstatnio sprzedałem 20gr i zastanawiałem się nad tym 1oz. :D

To już jest kwestia nie jakości a raczej potrzeb.Czteroskład to wędeczka malina dla podróżnika.Wsiadasz do samolotu bez problemu,na wczasy wrzucasz gdzieś tubę w kąt samochodu i zapominasz że wogóle tam jest.Tyle że koszty takiej wędki rosną wraz z ilością składów ale w przypadku CTS-a jeszcze znośne.Jeżeli ma to być troszkę mocniejszy uniwersał to spokojnie polecam ten blank do 35gr 15lb.

Pozdrawiam! :D

Witam,

Mam 9’ft i 15 lb i jest jak pisze barwena.

Na łódce ty siedzisz na ławce, a wędką i kołowrotkiem trzeba manewrować. Trudno w tej sytuacji zachować przepisowy kąt 90 st pomiędzy wędką i linką. Może dojść do przełożenia kija przez głowę i trach.

Szybkie CTSy są dla opanowanych wędkarzy. Wyraźnie ugina się w długich blankach tylko część szczytówki.

To świetne konstrukcje ale niebezpieczne. I jednak drogie. :D

Pozdrawiam.

Ja trzymałem w ręku XLSy, mi się wydawały jakieś takie papierowe.Te CTSy są szybkie ale pod obciążeniem pięknie progresywnie się uginają. :)Pewnie zależy od modelu ale ten do 28gr wydał mi się minimalnie wolniejszy od xlsa do 25gr.Ale inna sprawa to praca wędziska pod obciązeniem.

Szpiegu w stosunku do XLS-ów wolniejsze.Porównywałem CTS 35gr i XLS 32gr.Kije były zmontowane na identycznych komponentach. XLS był chyba dluższy 10cm,trochę lżejszy i miał wiekszą moc 20lb.Też zastanawiałem sie nad mocą tego CTS bo niby 35gr a moc tylko 15lb.Nie do końca wiem czym to jest spowodowane że w tych długich blankach elite LR c.w. maja relatywnie duży a moc w stosunku do blanków innych firm około 5lb mniejszą.

• 1 rok później...

Witam,

mam prośbę do posiadaczy blanków bądź wędek wykonanych na blankach CTS:

Elite LR

SD 800-2

SD 801-2

Elite Mag

ES 763-2

z Warszawy lub okolic o kontakt na priv.

Chciałbym umówić się na krótkie macanko <_< może być przy okazji spotkania 16 lipca: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=20592&am p;am p;start=0&

- ale niekoniecznie.

Dziekuję,

• 8 miesięcy temu...

Mam SC 963 - 15 Lb bardzo duża moc przy niesamowitej czułości. Obsługuje duży wachlarz przynęt od niewielkich wobków 3,5 cm, wirówek nr 2 do gum 9cm nawet na 30 gr głowkach. Alge 2 czy nawet 3 na stojącej wodzie też spokojnie obsłuży. Szczytówka ładnie pokazuje opad. Boleniowe przynety na lince 15 lb też ładnie i daleko miota. Myślę, że ten charakterystykę będzie miał podobną tylko będzie mocniejszy :unsure:

Jestem z kija bardzo bardzo zadowolony. A jakie ma mieć przeznaczenie u Ciebie, że w 20 Lb celujesz?

Obsługuje duży wachlarz przynęt od niewielkich wobków 3,5 cm, wirówek nr 2 do gum 9cm nawet na 30 gr głowkach.

No to będę musiał obadać ten blank, bo może być tym, czego setki, ba, tysiące wędkarzy szuka całe życie . Chyba, że obsługuje je na zasadzie jak mój sumowy Beast Master Sea Bass Heavy, którym z konieczności złowiłem kilka kleni i bolków na nieduży woblerek, a którym bez trudu miotam 15cm gumy z pecyną kilkudziesięciu gram ołowiu :D .