Skocz do zawartości

Blanki CTS - Coś z prawdziwego topu ..

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, że nie jest to wędka dedykowana do połowu kleni na małe woblerki czy też 2 metrowych sumów. Jest to kij pod który moge podpiąć kołowrotek 2500 i łowić w miarę komfortowo mniejszymi przynętami jak i podpiąc 4000 i łowić dużymi przynętami.

Dla mnie - podkreślam dla mnie- jest to lepsze rozwiązanie niż sprzetowy onanizm typu; wędka na jazia, sztywniejsza wędka na klenie, wędka na okonia, wędka na bolenia, wędka na szczupaka no i ta mocno szczytowa na sandacza. Plus obowiązkowo 30- 40 Lb na trocie czy wielkie sumy, których się nigdy nie złowiło i być może nie złowi.

Wolę być nad wodą i łowić czym mam, niż targać bagietę do dziesięciu wędek stojących w domowym koncie Ja się wyleczyłem z wędek co używam 1 czy 2 dni w roku Choć zaznaczam, że nie jest to mój jedyny spinn, mam jeszcze 2 ;)

Jest to kij pod który moge podpiąć kołowrotek 2500 i łowić w miarę komfortowo mniejszymi przynętami jak i podpiąc 4000 i łowić dużymi przynętami.

Dla mnie - podkreślam dla mnie- jest to lepsze rozwiązanie niż sprzetowy onanizm typu; wędka na jazia, sztywniejsza wędka na klenie, wędka na okonia, wędka na bolenia, wędka na szczupaka no i ta mocno szczytowa na sandacza. Plus obowiązkowo 30- 40 Lb na trocie czy wielkie sumy, których się nigdy nie złowiło i być może nie złowi.

Wolę być nad wodą i łowić czym mam, niż targać bagietę do dziesięciu wędek stojących w domowym koncie

Wiadomo, każdy łowi tym co ma, inaczej jest dość trudno :D Racja, że wygodniej nad wodą z jednym patykiem, dlatego tylu z nas szuka złotego środka - może właśnie Tobie akurat udało się go znaleźć. O trzymaniu wędzisk w domowym koncie nie słyszałem, raczej nie jest to dobra lokata kapitału :D

Nie nazywałbym też świadomego wyspecjalizowania onanizmem.

Poza tym, jakoś hołduję bardziej zasadzie, że kij ma być w pierwszej kolejności dopasowany do przynęty, a ta do warunków łowiska i ryb. Dlatego zaciekawiło mnie stwierdzenie o kiju, który obsługuje woblerka 3,5cm o wadze, dajmy na to, 2-5gram i gumę 9 cm na główce 30 gram. Zwyczajnie chciałbym mieć taki patyk. Przypuszczam jednak, że jest tak, iż oczywiście łowić się da, nawet skutecznie, tak jak moim BM - i temu tylko służył ten nieco jaskrawy przykład - ale raczej nie będzie łowiło się tak samo komfortowo. Sądzę, że bardziej przydatna byłaby Twoja opinia, w jakim zakresie c.w i jakimi przynętami tym patykiem łowi się najbardziej komfortowo, a nie opinia na zasadzie, że da się... Większością kijaszków o mocy 15 lb da się...

Kolega zapytał dość ogólnie o blank, to i ja odpowiedziałem dość ogólnie o blanku trochę słabszym ;)

Zazwyczaj (w kijach z jakimi miałem styczność)najbardziej komfortowo łowi się przynętami mieszczącymi się w przedziale dolnego i górnego cw. Cięższymi i lżejszymi łowi się gorzej. Zwłaszcza lżejszymi. W jednym modelu mniej komfortowo w innym jeszcze mniej a w trzecim przynetą o wadze dolnego cw w ogóle cięzko jest łowić (odległość rzutu, czucie przynęty).

A w CTS-ie właśnie to zwróciło moją uwagę. Kij ma opisany cw 10-35 a da się nim wyrzucić 3,5 cm woblerek (nie znam wagi moich woblerków, wybacz) czy blaszkę nr2 na odległość 15 - 20 metrów, oczywiście z linką 10lb czy żyłką 016-018. I dobrze czuć większość przynęt tej wielkości. W porównaniu z Talonem, jakim wcześniej łowiłem, opisanym też od 10 gr to przepaść. Inne kije, które miałem lub miałem okazje nimi łowić, z przynętami dużo poiżej dolnego cw tak dobrze się nie zachowywały.

Oczywiście nasze potrzeby mogą się różnić, niemniej jak jesteś ciekaw kija tego to zapraszam. Może rozwiejesz swoje wątpliwości bo wydaje mi się, że kij sprosta w dużej części hołdowanej przez Ciebie zasadzie dopasowywania do przynęt. Być może okaże się, że zamiast 5 spinnów wystarczą 2 A być może mnie z błędu jakiegoś wyprowadzisz

• 2 tygodnie później...

CTS Elite Mag Spin ES665

Czy ktos może posiada kijek na tym blanku? Przymierzam sie pod takiego króciaka i muszę na wstępie zebrac jak najwięcej informacji zanim pojade do pracowni. Ma byc pod lekkiego multika i sandacze. Generalnie CTS mi leży (nawet bardzo) lecz może jest tanszy odpowiednik?

• 3 tygodnie później...

Witam jako ze chyba nie kupie kija z drugiej reki to trzeba dać zarobić, kijorobom,i tu pytanie do uzytkowników blanków br i cts.Porównanie dwóch konkretnych modeli,co nieco o pierwszym wiem,bo kilka osób ich używa a ja nie mam możliwości pomachac ani jednym ani drugim.Lecz znowu mam cts-a 2,9-10-35gr 8-15lb, i jest to swietny kij i smiało mozna mu gorne cw zawyżyć.chodzi mi o porównanie lub jakies info o nich z naciskiem na cts-a.

>1 CTS-SD863-2 8’6″ 8-15lb,10-35gr Medium-Fast

>2 BLRBR299MH

Po dosyc szybkiej rozmowie z K.Zielińskim wiem jedno ze ten cts ale do 20lb to juz dosyc mocny kij.

Właśnie trzymam w ręku SD963-2 8-15lb 10-35gr :D. Pierwsze wrażenie to niewiara w to ze ten kijek może być taki mocny, sprawia wrażenie średniaka do 25gr. Jest szybki ale nie pałowaty,ładuje się elegancko, czuć zapas mocy. Ja mam na kołowrotku pleciugi 15 i 20lb i głównie tej drugiej używałem. Szczytówka sprawia wrażenie dość tęgawej ale to tylko pozory, jest niezwykle czuła. Szybko męczy rybki pozwala na pewny, bez spadkowy hol. Blr też nie jest zły ale ja osobiście jakbym miał robić dzisiaj podobny kijek wybrałbym coś innego choć Ctsa swego baaaardzo lubię.

Pozdrawiam!

A do czego ten kijek potrzebujesz? i przede wszystkim jakie kije lubisz? Posiadam obecnie podanego CD. Na pierwszy rzut oko sprawia wrażenie delikatniejszego ale to kij raczej do ciężkich zadań. Przynęty poniżej 18g ładuje średnio. Moim zdaniem optymalny zakres przynęt to 20-35g a nawet i więcej. Kij szybki, sztywny ale nie pałowaty. Jeśli rozważasz krótsze kije to weź pod uwagę Cd XLS BLRXLS296MH 2,40 10-35g 10-20lb. Blank nieco wolniejszy niż Blue Rapid i zdecydowania do 35g.

. Blr też nie jest zły ale ja osobiście jakbym miał robić dzisiaj podobny kijek wybrałbym coś innego choć Ctsa swego baaaardzo lubię.

Pozdrawiam!

Witaj Wojtek,a jaki masz na mysli.jak nie cts???ja juz mam jeden i BAAARDZO mi pasuje i raczej zostane przy tej firmie,lecz chyba sie szarpne na 20lb,i ciezkie oranie dna,żadne tam pierdu pierdu :mellow: na zabawe lekko srednią bedzie dłuższy 15lb.

. Blr też nie jest zły ale ja osobiście jakbym miał robić dzisiaj podobny kijek wybrałbym coś innego choć Ctsa swego baaaardzo lubię.

Pozdrawiam!

Witaj Wojtek,a jaki masz na mysli.jak nie cts???ja juz mam jeden i BAAARDZO mi pasuje i raczej zostane przy tej firmie,lecz chyba sie szarpne na 20lb,i ciezkie oranie dna,żadne tam pierdu pierdu :mellow: na zabawe lekko srednią bedzie dłuższy 15lb.

Juz znalazłem, :mellow: zamówilem cts-a 2,4m w jednym,kawałku mocy 20lb, do42gr wyrzutu,za jakieś 3 miesiace będzie blank :wacko: aby do lata,do lata B) .

jednoczesciowka w tej dlugosci nie jest taka straszna jak by sie wydawac moglo

lowie od zeszlego roku CTS'em w jednym kawalku o dlugosci 2.30 z hakiem, 15 lb do 18 gram i ... nie zamienilbym sie ... swietna wedka, lekka i doskonale wywazona, energiczna, czula, ciepla i w stosunku do tego co sie trzyma w reku mocna ... klenie 55+ wyskakuja z najgrubszego nurtu bez mrumru ...

OK, wprawdzie nie o to sie pytales ale moze i ta informacja sie przyda :D

Transport jednocześciówki.......jak trzeba bedzie to zona osobnym autem bedzie mi go wozic.jednego cts-a mam w 3składzie,a teraz ze sie pływadło zrobiło,a i wisła u nas duza i szeroka,to i kij mocny trzeba..i po rozmowie z(R.H)juz teraz wiem ze to co misie lubia najbardziej :mellow:

• Like 1

Mam zamówiony blank 6'6 20lbs CTS w kolorze GOLD (665 jak dobrze pamiętam) i teraz szukam pomysłów na zbrojenie. Kijek będzie zbrojony prawdopodobnie w Fishingart więc moja rola to tylko wybrać komponenty. Jak macie jakies pomysły to ja chętnie coś obejrze. W sumie to mogłem wziąc jakiś standard ale tych kolorów jest tam tyle, że grzechem było nie wybrac czegoś co będzie wyglądało oryginalnie skoro już wydaje kasiore. Kijek pod multik oczywiście.

• 1 miesiąc temu...

mam pytanie do uzytkownikow lub 'macaczy pracownianych' o blank CTS SD863-2 dlugosc 8’6 8-15lb 2pc cw.10-35 M Fast

jakie macie spostrzezenia, jak te blanki sie zachowuja, z jakimi przynetami i w jakich warunkach lowiska (interesuje mnie przede wszystkim uciag i wielkosc rzeki) sprawuja sie dobrze lub sie nie sprawuja wogole?

za wszelakie uwagi dziekuje z gory :D

Ostatnio caly czas wedkuje kijem wykonanym na tym blanku.

Moje sugestie moga byc subiektywne, bo ten blank poprostu mi lezy ;/

Dosc smukly, malo zbiezny blank, z solidna gruboscia scianki jak to w cts-ach ale bez przesady.

Wedkuje z brzegu przede wszystkim nad Odra, przynety najczesciej gumy na glowkach do 20 gr. lub gumy RH

Kij ma swietna kontrole nad przyneta, bez trudu mozna nim podbic gumki nawet 35 gr. Cenie go najbardziej za to, ze ruchem nadgarstka przebija twarde mordy sandaczy, szczupakow. Nie mialem duzej ryby na nim, ale rybki do 70 cm mozna praktycznie wyciagac na klate

Kolega powiedzial mi, ze to szczotka od miotly, ale on nigdy szczotki w reku nie mial

Akcja to faktycznie fast.

Niby 15 lb ale realnie sporo wiecej.

Widzialem, ze chyba Tommy zrobil go pod bolenia, pewnie sie sprawdzi czesc szczytowa nie kleknie nawet w dosc duzym pradzie ze spora przynneta. Wedlug mnie ugnie sie tyle ile trzeba ;/ Napewno nie jest to kij z ugieciem szczytowym, choc progresje ugiecia pokazuje swietnie.

Dla mnie to taki uniwersal wlansie na duza rzeke.

Laduje sie solidnie juz od tych deklarowanych 10 gr. ja niekiedy go nieco przeciazam Embarassed ale jakos nie zauwazylem, abym go w ten sposob krzywdzil.

Oczywiscie ma wpaniala progresje ugiecia.. Pod coraz wiekszym obciazeniem, milo czuc stopniowy przyrost mocy. I wlasnie dzieki tej progresji nie bal bym sie podejsc sredniego wasa.

Z st.croix SC3 nie mialem okazji, natomiast jesli chodzi o porownywanie do batona 20 lb z rx7 to mysle, ze jest to podobnie z moca, jednak ten konkretny cts sprawia wrazenie delikatniejszego niz 20 funtowe batony.

Jesli chodzi o zejscie z cw. to slabo to widze, pewnie rzucic sie da, ale nie ma juz takiego komfortu. To nie jest kij do tak leciutkich wabikow.

Ale jak pisalem wyzej, pod moje warunki to super kijek.

Użytkuję tego CTS-a tylko 9'/3 części (15lb, 10-35gr) pod multik. Blaszki 7-8 gram spokojnie latają na całkiem sensowne odległości. Młynek Ryoga 1016HL + tuningowa szpulka.

Od kilku lat wszystkie kije które zleciłem powstały na blankach CTS-a seria Elite LR. Mam rozpiętość od 8 do 30lb były też 40lb. W wykonaniu K.Z. bardzo ładne użytkowe cacka. Perfekcyjnie zmontowane i co najważniejsze - szczęśliwe dla moich wędkarskich poczynań. Jako cecha podstawowa, czuła szczytówka i mocny dolnik, dobrze ładują i oddają energię, dalekosiężne. Nie są glutami a pracując pod znacznym obciążeniem w holu przyginają progresywnie. Bezpieczny hol. Wczoraj miał inaugurację CTS 8'/3 części, 8lb. Pod łódź doholowany duży sandacz, docięty na 35-40 metrze. Spięty w ostatniej fazie, błąd z przyponem strzałowym z mono. Druga zaliczona ryba to leszcz na 65-70cm, przynęta wahadło PN. Kij się giął całkiem nieźle, ani masa i wielkość ryb nie wprowadziły go w zakłopotanie. Wyrzut patyka od 6 do 20 gram. Spokojnie obsługiwał mi blaszki 3 gramy jak i 22 gramy. Można więcej. Taka sama rozpiętość w przypadku 15lb stosownie do swojej mocy. Dolne miałem 6 gram górne 33 gramy - wahadła.

Gorąco polecam tą serię blanków. Sporo moich Kolegów łowi nimi, nikt nie narzeka. Wręcz przeciwnie...

Ten 15lb jesienią był przyklejony do mojej łapy, sporo szczupaków (średniaki) będzie go wspominać...

Na fotce dwa CTS-y. Jeden to 30lb z wahadłem 62 gramy i 15cm, drugi 8lb i blaszka 22 gramy + prezencja z młynkami...

http://img826.imageshack.us/img826/9200/20039093.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/1898/10339049.jpg

http://img819.imageshack.us/img819/6026/55998945.jpg

http://img28.imageshack.us/img28/9310/48796341.jpg

http://img546.imageshack.us/img546/4050/36924414.jpg

http://img692.imageshack.us/img692/8076/59144458.jpg

Tomek_N

Kij opisany jako fast i de facto jest to bliskie prawdzie. Wczesniej mialem stycznosc z cts-em o akcji mod-fast i dalo sie odczuc, ze jest wolniejszy. Mialem tez kilka patykow x-fast i ten kokretny omawiany cts x-fastem napewno nie jest.

Mylisz pojecia akcji z ugieciem, zreszta jak spora grupa ludzi ;/

Akcja kija moze byc fast i jednoczesnie kij nie musi byc szczytowy, lub wybitnie szczytowy. Ten omawiany blank w mojej opini wlasnie taki jest. To wspanialy kij na szczupaka, ja go adoptuje rowniez do sandacza i nie przeszkadza mi to, ze nie ma ugiecia szczytowego. Uzywam sporych gumek, gdzie typowy kij z ugieciem szczytowym, poprostu nie ma takiej kontroli przynety np: w nurcie lub cofkach.

Kij pracuje tak jak Andrzej opisal. Pod obciazeniem z kazdym centymetrem kij poprostu tezeje. Dolnik zachowuje moc, ale nie jest palowany jak typowy hot-shot.