Skocz do zawartości

Łożyska ceramiczne - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie czy jest sens wymieniać łożyska S A-RB na ceramiczne (całoceramiczne lub hybrydowe)? Z tego co wyczytałem to ceramicznych nie trzeba smarować i mają baaardzo małe opory toczenia. Kołowrotek to Shimano Stella 3000FD. Czy ktoś już zakładał takie łożyska w swoich kręciołkach ?

A ja myślałem że to forum dla fanów nietylko łowienia ale przedewszystkim sprzętu do łowienia, a coraz więcej widzę krytyki pod adresem nowości, tuningu itp.

A ja do mojego nowego 10'TP c2000S zamawiam na dniach w Boca cztery łożyska główne + jedno do rolki, oczywiście ceramiki - hybrydy, bo się lepiej kręcą i są kilkukrotnie wytrzymalsze.

Ten pomysł wypróbowałem juz na BlueArc z tanimi hybrydami i kręci jak perpetum cośtam... :D

i tyle :P

Edytowane przez stugrzeg
  • Like 1

Nie stać mnie na takie uzyskiwanie większej ilości masła w maśle, ale rozumiem Mafera i gdyby to nie była aż tak droga impreza, to patrząc jak to Curado kręci się i kręci, sprawiłbym sobie te cacuszka.

Edytowane przez Wilk_

To niestety dość ogólnie panująca gorączka. Co do łożysk bezobsługowych - sprawdzam takowe od kilku lat (w postaci 2RS) i działa. Na dodatek w multikach! Ale niestety trudniej dotrzeć do świadomości forumowiczów. Bo chcą płacić za marzenia...

Filmik z Curado tak naprawdę niczego nie dowodzi. Podobne czasy obrotów można osiągnąć na suchych łożyskach za dwa zeta. W multikach główne opory toczenia (łożysk) biorą się z lepkości środków smarnych, stąd tak polecany powzechnie jest lekki olej. Ale ten nie utrzyma się długo w łożyskach typu ZZ, więc co chwila trzeba aplikować nowe porcje. Z takim uszczelnieniem i smarowaniem łożysko jest ponadto podatne na zanieczyszczenie. To co ujmiemy w lepkości środków smarnych musimy zazwyczaj dodać w hamulcu, zwłaszcza dla przynęt lekkich i nielotnych. Oczywiście nieco inna charakterystyka tego ostatniego zawsze da jakieś korzyści, lecz w praktyce są one pomijalne małe. Ja smaruję łożyska (lub mam napełnione fabrycznie) smarem plastycznym klasy NLGI 2 lub 1 i nie zamierzam tego zmieniać. Tyle o multikach. W kołowrotkach ze stałą szpulą zamiana łożysk nie przyniesie żadnych wymiernych korzyści, poza lepszym samopoczuciem, przynajmniej do czasu kiedy stwierdzimy, że niepotrzebnie  sie wykosztowaliśmy...

Edytowane przez RBTS

w wielu przypadkach ta( panujaca goraczka) pomaga,od tego w zasadzie zaczyna sie przygode z konserwacja swojego sprzetu,bo co chwila mozna sie natknac na posty typu( oddam w dobre rece do przesmarowania),wiec mysle ze to raczej na plus,wielu z nas wlasnie z takich porad ,od tych z ta goraczka kozysta,zreszta warto zagladnac w dzial naprawy,tuning,majsterkowanie,zeby sie przekonac.O nastepnej czesci postu nie bede sie wypowiadal ,juz kiedys toczylismy ta rozmowe,szanuje ale mam odmienne zdanie.pozdro!!!

Masz rację. Dobrze jest zgłębiać wiedzę na temat swojego sprzętu, gorzej jeśli gorączka przerodzi się w pogoń za nieosiągalną perfekcją i przesłoni istotę oraz radość z uprawiania wędkarstwa.

Co do łożysk i ich smarowania - oczywiście każdy szuka rozwiązań dla siebie najlepszych czy najwygodniejszych. Ja po wielu latach przeróżnych kombinacji i prób stosuję sposoby opisane powyżej. Po prostu dla mnie (nie łowiącego paproszkami) są z wielu powodów najlepsze. Przedstawiam jedynie moje spostrzeżenia, nie narzucając ich wszakże nikomu.

Używam ZPI SIC jak z linku, mała Ryoga dalej rzuca... :D

http://www.japantackle.com/Tuning_parts/tuning_bearings.htm

I pewnie prawda najszczersza ale stałoszpulowcowi, to rodzaj łożysk na odległości rzutowe nie rzutuje... :lol: :lol: :lol:

Masz rację. Dobrze jest zgłębiać wiedzę na temat swojego sprzętu, gorzej jeśli gorączka przerodzi się w pogoń za nieosiągalną perfekcją i przesłoni istotę oraz radość z uprawiania wędkarstwa.

Co do łożysk i ich smarowania - oczywiście każdy szuka rozwiązań dla siebie najlepszych czy najwygodniejszych. Ja po wielu latach przeróżnych kombinacji i prób stosuję sposoby opisane powyżej. Po prostu dla mnie (nie łowiącego paproszkami) są z wielu powodów najlepsze. Przedstawiam jedynie moje spostrzeżenia, nie narzucając ich wszakże nikomu.

czy nie serwuja nam tego firmy produkujace wszelakiej masci sprzet wedkarski?

Jako konserwatysta po przejściach, nieśmiało tylko zasugeruję, że w stałoszpulowych maszynach, to wymiana porządnych łożysk na "wynalazki" i tak nie spowoduje, że kołowrotek zacznie się sam kręcić, poruszany tylko siłą woli... :rolleyes:

Panie ZORRO

A to zależy, przy dobrym smarowaniu - czemu nie... :D

Może i masz Pan rację... Jak tak zagrzebałem w pamięci, to pewnego razu rzuciłem za horyzont chyba i podobno z 10 minut zwijałem (z relacji naocznych świadków)... Tyle, że akurat sam wtedy byłem bardzo przyzwoicie nasmarowany i nie zauważyłem, że odstrzeliłem przynętę... :rolleyes:

• Like 1

Jako konserwatysta po przejściach, nieśmiało tylko zasugeruję, że w stałoszpulowych maszynach, to wymiana porządnych łożysk na "wynalazki" i tak nie spowoduje, że kołowrotek zacznie się sam kręcić, poruszany tylko siłą woli... :rolleyes:

jasne ze tak,z tym ze w multiku,takim ladnym z hameryki,ciekawosc to pierwszy stopien do piekla a mnie jakos zawsze tam bardziej ciagnelo ha,ha :D