Richi55 Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 04.06 jadę na kilka dni na Łupawę mam nadzieję na piękny spektakl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 04.06 jadę na kilka dni na Łupawę mam nadzieję na piękny spektakl.OS, czy jakieś inne odcinki ? Jętka leci od tygodnia, ilości skromne . Mam wrażenie że wylot jest rozciągnięty w czasie, nie ma tej kilkudniowej kulminacji. Dzisiaj pada trochę, w nocy burza była, więc może to pobudzi owady do masowej kopulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 Ktoś coś? Ja w tym roku nawet czasu nie znalazłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 U mnie za wysoka woda od dłuższego czasu. Człowiek wyposzczony a nie ma jak do rzeki wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Ja w tym roku skończyłem już uganiać się za jętką. Jeszcze trochę leci, ale woda ciepła i ryby ciężko dochodzą po holu. Czyli przerwa techniczna do drugiej połowy sierpnia i atak na konika. A wyniki- . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Ja w tym roku skończyłem już uganiać się za jętką. Jeszcze trochę leci, ale woda ciepła i ryby ciężko dochodzą po holu. Czyli przerwa techniczna do drugiej połowy sierpnia i atak na konika. A wyniki- .Pokaż fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Lepiej może nie... ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Gdy byłem w maju w PL na urlopie to udało się raz wyskoczyć na pstrągową rzeczkę i akurat trafilem na jętkę. Kkilka rybek wyjechało ,bez okazów ale 2 czterdziestaczki były.Niestety rybki zbierały tylko między 16:00 a 18:00 , później kompletna lipa ,a liczyłem na kabany o zachodzie słońca... Pozdr.Wobi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Jętka, jętka i .... zostało "szkło" (po jętce). Na nizinach (foty). San-wszystko przed nami. _____ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Arek jaki masz fajny kręciołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Arek jaki masz fajny kręciołek Kij z "tamtych lat" to i młynek pasuje też z tamtych. Magazyn linki, dobrej linki, GPX. Kij zrobiony na testy. Zdaje wszystkie wiec zasłużył na agat na wejściówce, omotki w kolorze blanku, uchwyt kołowrotka od ... np. Pluszszcz no i cacy korek (z tym będzie najwieskszy problem). A młynek? Może wzmocnię mu oś, przerobię hamulec, a może zostawię tak jak go stworzono dorabiając jedynie stopkę z alu bo plastik jest nędza. Nie ma takich ryb które wymagałyby więcej niż potrafi od tego zestawu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ani się waż przerabiać kołowrotek powstały w moim rodzinnym mieście. Jak na "tamte lata" powszechnego braku wszystkiego był całkiem niezły. Oczywiście wiadomo co było pierwowzorem. Miałem, jeszcze gdzieś mam po nim pudełko, używałem w komplecie z klejonką (made in Żywiec) zakupioną u kolegi w sklepie. Nie warto modyfikować takich rzeczy, ma już swoje lata, szkoda. Chyba największą wadą mała pojemność szpuli, ale wspomniałeś-już nie te ryby. Coś na temat tego blanku? Do jakiej linki używasz, długość, może znasz producenta? Rzeka na nieco zakamuflowanych zdjęciach wydaje mi się znajoma. Raczej nic w okolicy Leska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Pokaż fotki Jakiś rok temu napisałem odpowiedź koledze w wątku "Pstrągi 2018". Kolega twierdził, że na Podlasiu nie słyszał o rybie 60 plus złowionej na jętkę.Bo duże ryby jedzą tam tylko ryby... W tym roku chyba zmienił zdanie. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Wszak człowiek uczy się całe życie... Piękny,szczere gratulacje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Piękny,szczere gratulacje!!!Czy Mysha taki piękny, to nie wiem, bo się nie znam Ale pstrąg fajowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Wszak człowiek uczy się całe życie... Piękny,szczere gratulacje!!!Dziękuję. Najważniejsze, że chce się uczyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Już doczytałem Arek na innym forum. Łącznie z wątkiem sprzed lat, gdzie wspomniałeś o tym "Conolonie". Wtedy nie chciałem wchodzić w dyskusję. Ze względu na Kolegę od świnek z Sanu, tych po osiemdziesiąt centymetrów i dwumetrowych głowacic, też z Sanu. Trochę muszę skorygować to, co napisałeś i pewnie Ciebie rozczarować. Ten cudzysłów przy Conolonie nie jest przypadkowy. Prawdziwy Conolon był technologią powstałą pod koniec II wojny światowej i pierwotnie był przeznaczony dla lotnictwa. Po wojnie jeden z inżynierów przeniósł to do firmy Narmco i ona zaczęła stosować nazwę Conolon w wędziskach. Chyba w latach 60-tych nastąpiło przejęcie Narmco przez Garcię. Muchówki Conolon powstawały na mandrelach, które prawdopodobnie zrobił słynny twórca szklanych muchówek - Russ Peak. Na tych samych powstały blanki Lee Woolfa z pierwszej połowy 70-tych. Później doszło do fuzji Garcia z Mitchellem i ABU. Tego Twojego Garcia ABU Conolon Three Star kupiłem bodaj w 1988 będąc na wczasach w Mrzeżynie, z ciekawości, tanie to było, pewnie trafiły do Polski w ramach jakiegoś barteru. Oprócz nazwy Conolon i gwiazdek (te dawne Garcii też tak znakowano) nic wspólnego z prawdziwym Conolonem już nie miały. Opinia, że " gubią ryby" była raczej powszechna, to samo dotyczyło droższych Garcia ABUConolon Graphite. Ot i cała historia Twojego "Conolona". 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Jakich wędek używacie do łowienia na jętkę majową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 #5 9' mid-flex 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 (edytowane) Dzięki @Jachu za wpis i ciekawostki. Dobrze że starsi mają taka wiedzę, że chcą i są w stanie się nią dzielić. ____ Edytowane 1 Stycznia 2021 przez trout master 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Widać, że też lubisz pogrzebać w historii. Zanim pojawił się Twój ulubieniec Gary Loomis byli inni. Gdyby nie dr Artur Howald, który wpadł na pomysł wykorzystania włókna szklanego i żywic do zrobienia dla Shakespeara pierwszej z tego wędki, muszkarską ludzkość znacznie dłużej biegałaby z klejonkami. A taki J. Kennedy Fisher (też pochodził ze Stanów) wypchnął z epoki trawy naszego Hardyego (naszego w sensie - europejskiego). To właśnie Amerykanie mieli największy udział w tworzeniu nowoczesnych wędzisk. Sporo ważnych nazwisk i historii z nimi związanych. Lee Woolfa i jego żonę Joan raczej każdy zna. Russ Peak u nas mniej znany, ale niezwykle ważny twórca blanków i robił chyba najładniejsze wówczas muchówki. Nadal bardzo poszukiwane i dość drogie z tego powodu https://www.vintageflytackle.com/products/peak-russ-zenith-7-4wt-fiberglass-rod. Fachu u niego uczył się i z jego blanków korzystał Kerry Burkheimer. A Burkheimera już pewnie każdy zna lub przynajmniej o nim słyszał. Oczywiście tych ważnych nazwisk jest dużo więcej. Każdy coś zrobił, ktoś inny to kontynuował, więc nie jest tak, że nagle wyskakuje niczym diabeł z pudełka geniusz w rodzaju G. Loomisa lub D. Greena. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Jakich wędek używacie do łowienia na jętkę majową?Od kilku lat 9' #5 i akcja medium.Przypon od 0,22 w górę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Mam Burkheimera 9' #4 wycholowałem na niego tęczaka 70 cm i przypon 0,16.Wędka bajka niestety u nas mało kto wie o co chodzi to ostatnia rodzinna firma w USA robiąca blanki i wędki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Jeśli do jętki zastosuje przypon 0.21 o długości wędki 9' to jak długi odcinek żyłki przywiązać i jakiej grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Jeśli do jętki zastosuje przypon 0.21 o długości wędki 9' to jak długi odcinek żyłki przywiązać i jakiej grubości?To zależy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi