Skocz do zawartości

Przynęty podpowierzchniowe

spiningista

Rekomendowane odpowiedzi

Gumy Sebile i Soft4play na hakach ofsetowych możesz wrzucić w praktycznie każde krzaki - są całkowicie nieczepialskie. Dobrze też sprawuje się Spoon Rapala , ale z nim trzeba już troszkę uważać bo raz na sto lubi się o coś zachaczyć.

Pozatym wszystkie woblery z adnotacją " floating " można poprowadzić tak żeby nie poszły głębiej niż zakładane 40cm. Są też woblery które powoli toną ale przy lekkim pociągnięciu wypływają na powierzchnię - te też możesz użyć , musisz tylko sprawdzić jak szybko toną.

Problem jednak może polegać na czymś innym .

Gdy już masz rybę na haku w takich chaszczach, to dobrze jest ją szybko wyciągnąć żeby to ona nie zaplątała linki o gałęzie i rośliny a do tego trzeba mieć odpowiednio mocny sprzęt .

ciekawe, czy na sweepera wzdregi beda braly? bo moze pytacz z postu nr. 1 wlasnie wzdregi lowic zamierza? czego nie zdradzil ...

taka pulapka dla raptusow ^_^

Celem jest oczywiście szczupak.

Gumy Sebile i Soft4play na hakach ofsetowych możesz wrzucić w praktycznie każde krzaki - są całkowicie nieczepialskie. Dobrze też sprawuje się Spoon Rapala , ale z nim trzeba już troszkę uważać bo raz na sto lubi się o coś zachaczyć.

Pozatym wszystkie woblery z adnotacją " floating " można poprowadzić tak żeby nie poszły głębiej niż zakładane 40cm. Są też woblery które powoli toną ale przy lekkim pociągnięciu wypływają na powierzchnię - te też możesz użyć , musisz tylko sprawdzić jak szybko toną.

Problem jednak może polegać na czymś innym .

Gdy już masz rybę na haku w takich chaszczach, to dobrze jest ją szybko wyciągnąć żeby to ona nie zaplątała linki o gałęzie i rośliny a do tego trzeba mieć odpowiednio mocny sprzęt .

Gumy Sebile już posiadam dlatego pytam o jerki i woblery. Szukam czegoś w rodzaju suspending gdyż dno je zarośnięte prawie pod samą tafle wody. Zresztą na powierzchni również pływa masa zielska więc powierzchniowce (poppery, walk of the dog) oraz floatingi odpadają. Fatso Cranck tez lipa. Wszystko to było testowane w zeszłym sezonie i nie zdało egzaminu dopiero pózną jesienią gdy zielsko troszkę opadło to dało się połowić.

A tak wyglądało to łowisko w zeszłym roku:

Edytowane przez spiningista

Jaką żabkę polecisz szczególnie? Z chęcią spróbuję gdyż nigdy nie miałem okazji jeszcze tym tresować szczupaków.

Mam podobne łowisko i w trakcie majówki idealnie sprawdziły się pływające Slidery 10 bardzo agresywnie prowadzone. Szczupłym nie przeszkadzało nawet, jak wyszarpywałem jerka z zielska- waliły aż miło było popatrzeć.

Slidery nie dają rady!

Na podobnych ,holenderskich kanałach, sprawdzają mi sie Max-rapy rapali.

U.

Zamówione 2 sztuki w długości 13cm (schodzą na głębokość 30-60cm) w kolorach fake silver i flake blue. Zobaczymy jak będą dawać radę.

będziesz łowił z łódki czy z brzegu? Jeżeli z łódki to możesz rozważyć drop shot'a.

Tylko brzeg, zakaz pływania. Poza tym nie cierpię drop shot'a! Nuda ;)

Od wielu lat trenuję szczupaki w takich bajorach jak opisujesz i w zasadzie bromba bije wszystkie inne przynęty. Możesz psiknąć sprajem na biało albo i nie. No i twardy kij i plecionka. Widok strzelających świece szczupaków na takim sprzęcie, bezcenny :D

A nie przesadzaj z delikatnością zestawu bo "metrówy" w takich wodach są a te już nie skaczą tylko idą tak jak ubot aż błoto i gałęzie lecą na kilka metrów dookoła.

Edytowane przez FidoAngel

Dorado Lake 5 cm. I żabki. Dorado przy podniesionym kiju idzie tuż pod powierzchnią . Praca agresywna. Jak opuścisz to max. 30 cm pod powierzchnią. Dobrze jest zmienić oryginalne kotwiczki na cieńsze. Tną zielsko aż miło.

A i ważą 10 gram i są grubaskami, więc lotność niezła.

Gumy Sebile już posiadam dlatego pytam o jerki i woblery. Szukam czegoś w rodzaju suspending gdyż dno je zarośnięte prawie pod samą tafle wody. Zresztą na powierzchni również pływa masa zielska więc powierzchniowce (poppery, walk of the dog) oraz floatingi odpadają. Fatso Cranck tez lipa. Wszystko to było testowane w zeszłym sezonie i nie zdało egzaminu dopiero pózną jesienią gdy zielsko troszkę opadło to dało się połowić.

A tak wyglądało to łowisko w zeszłym roku:

Fajny filmik . I woda ciekawa.

Dorado Lake 5 cm. I żabki. Dorado przy podniesionym kiju idzie tuż pod powierzchnią . Praca agresywna. Jak opuścisz to max. 30 cm pod powierzchnią. Dobrze jest zmienić oryginalne kotwiczki na cieńsze. Tną zielsko aż miło.

A i ważą 10 gram i są grubaskami, więc lotność niezła.

W Holandii niestety Dorado nie znalazłem więc dopiero zakupię przy okazji najbliższego pobytu w Polsce.

To ja polecam Sebile Stick shadd suspending

a na całkowicie zarośnięte łowiska np pokryte grążelem Salmo Rover, tylko zdejmij kotwice brzuszną,

bardzo nie czepliwe sa też spinnerbait

Właśnie wczoraj przeglądałem ofertę Sebile i widziałem te Stick Shadd'y (114mm i 155mm) oraz Flatt'y. Nawet ostatnio miałem te pierwsze w ręku będąc w sklepie wędkarskim. Skusze się na pewno. Ktoś tym już z Was operował?

tzn. lowisz na polderach i pytasz tutaj na co? :huh:  z jerkow guus, drupper i aad dam, z obrotowek wszystkie duze bucktaile i ewtl. slop master przebudowany na model z pojedynczym hakiem, z gum softjerki 7 i 10 cali, z woblerow duzy skinner i podobnie pracujace twichbaity ... w zasadzie potrzebujesz wabikow o wielkosci 13-16 cm, ktore mozesz, powolnie, prezentowac w gornej partii wody, natomiast lowienie szczupakow na suspendery, w wodzie o glebokosci 2 metrow polecaja ludzie, nie majcy pojecia o lowieniu szczupakow ... petri, en goede vangst!

• Like 1

tzn. lowisz na polderach i pytasz tutaj na co? :huh:  z jerkow guus, drupper i aad dam, z obrotowek wszystkie duze bucktaile i ewtl. slop master przebudowany na model z pojedynczym hakiem, z gum softjerki 7 i 10 cali, z woblerow duzy skinner i podobnie pracujace twichbaity ... w zasadzie potrzebujesz wabikow o wielkosci 13-16 cm, ktore mozesz, powolnie, prezentowac w gornej partii wody, natomiast lowienie szczupakow na suspendery, w wodzie o glebokosci 2 metrow polecaja ludzie, nie majcy pojecia o lowieniu szczupakow ... petri, en goede vangst!

Ogólnie ganiając za szczupakiem to w lecie łowię Jackiem, Sliderami, Fatsiakami i Sweeperami oraz paroma swimbaitami o ile woda na to pozwala. Z Noordervaart jest inaczej, bo tam jest masa roślin, pod wodą jak i na jej tafli. Trzeba celować we fragmenty czystej tafli wody a potem zadzierać kij do góry w pion żeby nie trafić na coś co sięga 10-15 cm pod powierzchnią wody. Bez urazy ale Noordervaart to nie polder, a kanał ;)

Piszesz o jerkach Guus'a, Drupper'a i Dam'a oraz softjerkach. Podpowiedz proszę jakie modele. Obrotówki mnie nie interesują, nie lubię nimi łowić.

Potrzebuje zakupić kilka przynęt podpowierzchniowych (jerki, woby) na wodę o głębokości około 1,5 metra z czego tak naprawdę miejsca na prowadzenie przynęty jest 20-40cm. Możecie polecić coś sprawdzonego i skutecznego?

Szukam czegoś w rodzaju suspending gdyż dno je zarośnięte prawie pod samą tafle wody. Zresztą na powierzchni również pływa masa zielska więc powierzchniowce (poppery, walk of the dog) oraz floatingi odpadają. 

Wybacz ale nie rozumiem.

szukasz przynęt pracujących na głębokości max 20-40 cm pod lustrem wody a później piszesz , że top watery, walk the dog, poppery odpadają.

Dlaczego???

szukasz przynęt pracujących pod zielskiem znajdującym się pod powierzchnią???? :huh:

Hmm... A wpadłes może na pomysł żeby zastosowac żaby powierzchniowe? Jaxon ma je w swojej kolekcji, działają albo jak poppery, albo możesz je prowadzic bez skoków, co do tego nie jestem pewien co jest skuteczniejsze, dziś je kupiłem. ;) Nie ma opcji że sie zaczepią, a miekka guma ustępuje przy szczękach szczupłego. :) Po paru rzutach nabierają wody, i możesz ją wycisnąć, a jeśli nie, pozwól jej opaść na chwile w oczku wolnej wody. Genialnie pracuje, jak meduza. :)
WtygDK3.jpg

Wybacz ale nie rozumiem.

szukasz przynęt pracujących na głębokości max 20-40 cm pod lustrem wody a później piszesz , że top watery, walk the dog, poppery odpadają.

Dlaczego???

szukasz przynęt pracujących pod zielskiem znajdującym się pod powierzchnią???? :huh:

Kolego przeczytaj temat - poszukuję przynęt podpowierzchniowych. Walk the dog'i i poppery chodzą po powierzchni lustra wody a tam na wodzie "pływa korzuch" zielska. Zasugerowano mi użycie żaby i na pewno skuszę się. Pozostają jedynie pytania jaka żaba, jakiej firmy. Kolor - biały z czernią, bo jest to ponoć jeden z bardziej atrakcyjnych.

Hmm... A wpadłes może na pomysł żeby zastosowac żaby powierzchniowe? Jaxon ma je w swojej kolekcji, działają albo jak poppery, albo możesz je prowadzic bez skoków, co do tego nie jestem pewien co jest skuteczniejsze, dziś je kupiłem. ;) Nie ma opcji że sie zaczepią, a miekka guma ustępuje przy szczękach szczupłego. :) Po paru rzutach nabierają wody, i możesz ją wycisnąć, a jeśli nie, pozwól jej opaść na chwile w oczku wolnej wody. Genialnie pracuje, jak meduza. :)

WtygDK3.jpg

Jakiej wielkości jest ten "kermit"? Poszukam w holenderskich sklepach ale łatwo chyba nie będzie.

Kolego przeczytaj temat - poszukuję przynęt podpowierzchniowych. Walk the dog'i i poppery chodzą po powierzchni lustra wody a tam na wodzie "pływa korzuch" zielska. Zasugerowano mi użycie żaby i na pewno skuszę się. Pozostają jedynie pytania jaka żaba, jakiej firmy. Kolor - biały z czernią, bo jest to ponoć jeden z bardziej atrakcyjnych.

e.

Skoro na powierzchni "pływa kożuch" zielska to jak chcesz łowić na przynęty podpowierzchniowe????? :wacko: