Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie.Pojechałem do rodzinki w USA nie biorąc wędek tylko kołowrotki.Zapewniali mnie że kijów u nich dostatek i nie muszę targać swoich.Na miejscu okazało się że wszyscy łowią wędkami i kołowrotkami castingowymi ,a te mi jakoś nie leżą.Założyłem klasyczny młynek i jakoś się dało.Całe szczęście że muchówki mieli tradycyjne.

Może zadam dość infantylne pytanie, ale czy Pan Janusz robi woblery dedykowane typowo pod wody stojące np. na szczupaka, okonia?? Większość wabików widzę, że skierowana jest na wodę płynącą i gatunki bardziej rzeczne, jak boleń, jaź, kleń, sandacz z dużej rzeki.

Oczywiście że robię woblery pod wody stojące.Większość roku łowie szczupaki ,sandacze ,okonie na zaporówkach i mam na nie od lat kilka bardzo łownych modeli .Z zaprezentowanych na fotkach na  str.1 killery na zaporowe sandacze i szczupaki to Bańdziorek i Zaczarowany Ołówek.Musze zrobić fotki i wrzucić w temacie modeli typowo szczupakowych i okoniowych.

• Like 1

Oczywiście że robię woblery pod wody stojące.Większość roku łowie szczupaki ,sandacze ,okonie na zaporówkach i mam na nie od lat kilka bardzo łownych modeli .Z zaprezentowanych na fotkach na  str.1 killery na zaporowe sandacze i szczupaki to Bańdziorek i Zaczarowany Ołówek.Musze zrobić fotki i wrzucić w temacie modeli typowo szczupakowych i okoniowych.

No to bardzo dobra i przydatna  informacji. Z niecierpliwością czekam w takim razie na foto modeli typowo szczupakowych i okoniowych

"Igiełka" 3,5cm od dwóch tygodni króluje na Dunajcu i Popradzie jako pstrągowy nr1. Skuteczność jej miałem okazję sprawdzić w miniony weekend na eliminacjach spiningowych Grand Prix Polski o puchar Lajkonika 2013 w Niepołomicach. Pomimo totalnej bryndzy, będąc pierwszy raz na tej wodzie, zająłem z kolegą Wojtkiem Jankowiczem III miejsce w klasyfikacji drużynowej. Wszystkie ryby: okonie i klenie, wyjęliśmy na tą właśnie Igiełkę oraz każdy z nas miał kontakt z boleniem.  Na jaziowej wędce 0,14mm żyłce nie udało mi się zaciąć takiego zawodniczego 50-55cm. Na takim samym zestawie kolega zaciął na Igiełkę bolka ok 80cm. Po 15minutach biegania po opasce stracił go z woblerem. Pomimo stosowania kilkunastu innych modeli, obaj mieliśmy wyłącznie brania na Igiełkę.

post-54111-0-72151500-1369672938_thumb.jpg

Woblery Pana Janusza sa tez bardzo ciekawa propozycja na zagraniczne pstragi czy lososie. Taka Skandynawia czy wiele rzek w UK jest stosunkowo plytka, ryby potrafia stac w szypotach za kamieniem i tam nasze standardowe gleboko i mocno pracujace trociowki z Pomorza niekoniecznie sie sprawdzaja. 

Milo zreszta widziec na jerkbaicie. Widly od wielu lat uwazam za top w polskich produkcjach, z nostalgia wspominam malutkie lamance jakich kilka kiedys kupilem od kolegi z forum. Klenie i pstragi walily az milo. 

Bujo

• 2 tygodnie później...

Panie Januszu,a ja mam pytanie z innej beczki..

Będac ostatnio w markecie na zakupach z druga połową,nie omieszkałem poczytać troche gazet (wiadomo jakich) i w WŚ widnieje pana nazwisko pod rekordem bolenia(99cm). Dysponuje pan może zdjeciem tej ryby ? Chetnie bym zobaczył metrowe bydle  :)

• Like 1

Niestety negatyw z tym klockiem wysłałem na prośbę redakcji "Swiata spiningu i muchy''i jakoś się zdarzyło że mi nie odesłali.Ponoć jak poszukasz w archiwum tego wydawnictwa to gdzieś tam jest.Minełło już naście latek i jakość temat zawieruszonego zdjęcia poszedł w niepamięć.Było też publikowane w ''Wędkarskim Swiecie ''parę lat temu.

Te Twoje rybki nie rozróżniają woblerów :(  .Bolenie ,klenie na sandaczowego woblera mam wrażenie że czegoś się nawąchały :D .Jest jeszcze jedna możliwość -wobek jest zarąbisty i wszystko chce go zeżreć.Też mam takie 9 cm.wyobgryzane przez okonie ,klenie,pstrągi ,szczupaki ,sandacze,głowacice i jak byś się mnie zapytał na jaką rybę jest najlepszy to nie byłbym Ci wstanie jednoznacznie odpowiedzieć.W zamyśle miał to być sandaczowy nocnik a okazał się skuteczny nawet na nieduże w stosunku do wielkości woblera rybki.