Siasiu Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 Jeszcze jedno rozwiązanie to przeniesienie się do innego okręgu może tam tak nie wymyślają albo na Słowację. Nie wiesz czasem jak tam wygląda procedura żeby wyrobić sobie kartę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 26 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 Niestety nie wiem .Też o tym myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siasiu Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Jest znalazłem w punkcie 10e - jak przynęta spiningowa ma powyżej 10 cm korpus można 2 kotwice z 2 grotami (ktoś jednak w tym zarządzie chyba łowi głowacice). To teraz trzeba przestrajać Twoje woblery czy będą dobrze działać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Na dwóch dwuramiennych powinny chodzić okej ,jak będą za dużo mieszać to trzeba będzie założyć o rozmiar większe niż pierwotnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siasiu Opublikowano 10 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2024 Tak mnie dzisiaj naszło na grzebanie po pudełkach, bo jednemu Koledze wrzuciłem zdjęcia starych woblerów Piotra Mołdocha to i tutaj coś wrzucę. Moja najlepsza zdobycz ostatnich miesięcy. Twój stary łamaniec z pierwszych lat produkcji jeszcze z folią z "margaryny". Jednego takiego łamańca tylko małego prezentowałem z 5 lat temu i miał mieć 38 lat, więc ten już chyba po czterdziestce. Jest on o wiele większy raczej pod sandacza, ale napisałbyś dla potomnych coś więcej o nim - zasłużył - przetrwał tyle lat. Na drugim zdjęciu z młodszym braciszkiem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 11 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 Niesamowite .Ten wobler to jeden z moich pierwszych łamańców ,faktycznie po czterdziestce .Robiłem je pod stawowe szczupaki.W tamtych latach na podądeckich stawach było ich od groma także było na czym testować .Każdy wolny dzień przed świtem zasuwałem kilka kilometrów na rowerze.Plecak z wędką ,dwa woblery pojedyncze ,dwa łamane i to wystarczyło.Fajne czasy.Jedynym problemem było wtedy dla mnie solidne utwardzenie woblerów .Po kilku szczupakach wobler był okropnie zmasakrowany.Suszenie ,kilka kolejnych warstw lakieru i do boju.Miałem kilka tak pogryzionych że nie miały już okleiny ,nie wiadomo jakiego były kiedyś koloru a rybki i tak brały . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siasiu Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 Ten się zachował w stanie idealnym, ma tylko jedną dziurkę ale to chyba od kotwicy, która musiała się wbić gdzieś w pudełku. A ten młodszy wynalazek to do czego służy tak dokładniej niż do łowienia. Zaciekawiło mnie to, że wielkość ta sama a całkiem inaczej ster zamontowany, co się zmieniło w produkcji przez te lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowos Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 Witam. Chciałbym zamówić kilka wobasków i parę gum. Ale to odezwę się na priv. Chodzi mi konkretnie 9cm sadaczowki płytkie i coś z bandziorów???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 11 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 Ten archiwaly model oklejany płytko chodzący był na mocno zarośnìete stawy na szczupaka.Ten drugi nabytek z foto to model głowatkowy ,malowany.Żadna okleina nie sprawdziła mi się przy woblerach głowatkowych ,,tylko malowanie ,okleina osłabia wobler, malowanie nie ma znaczenia na trwałość.Siedem warstw żywicy i ma wyjąć kilkanaście ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 24 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 (edytowane) Po trzech tygodniach testów rozwiewam wszelkie wątpliwości co do zbrojenia woblerków pstrągowych.Przez nowe przepisy wymuszające stosowanie pojedynczych haków na wodach górskich musiałem zmienić podejście do zbrojenia.Testy zarówno na pstrągach jak i kleniach wykazały, że minimalna zmiana akcji od klasycznego zbrojenia kotwicą nie wpływa na łowność woblerów, pod warunkiem, że zastosujemy haki o 4 rozmiary większe niż kotwica, np tam gdzie były kotwice nr 10 przy woblerze 5cm trzeba zastosować dwa haki nr 6 i wszystko jest OK. Wobler pracuje poprawnie i haki też robią robotę. Edytowane 24 Lutego 2024 przez Janusz Wideł 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Po trzech tygodniach testów rozwiewam wszelkie wątpliwości co do zbrojenia woblerków pstrągowych.Przez nowe przepisy wymuszające stosowanie pojedynczych haków na wodach górskich musiałem zmienić podejście do zbrojenia.Testy zarówno na pstrągach jak i kleniach wykazały, że minimalna zmiana akcji od klasycznego zbrojenia kotwicą nie wpływa na łowność woblerów, pod warunkiem, że zastosujemy haki o 4 rozmiary większe niż kotwica, np tam gdzie były kotwice nr 10 przy woblerze 5cm trzeba zastosować dwa haki nr 6 i wszystko jest OK. Wobler pracuje poprawnie i haki też robią robotę. FB_IMG_1708772398878.jpgdziękuję za instrukcję , uniknąłem własnych testów . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 A jak wygląda kwestia wagi kotwice orginalna-hak o 4 numery większy? Chodzi mi o to, czy wystarczy zważyć kotwiczkę i zastosować haczyk o takiej samej masie i będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 17 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 To by było optymalne jakby miały taką samą wagę .Przy kilku modelach musiałem na hak nawinąć trochę lamety ołowianej bo za mocno pracowały a nie dało się założyć większego haka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Dzięki bardzo! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 19 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2024 Trochę kombinowałem w weekend z hakami żeby uzyskać optymalną akcję jak z kotwicami .Przy większych modelach zastosowałem lametę ołowianą stosowaną do obciążania nimf.Kiła zwojów na trzonek i sprawdzałem czy akcją jest optymalna jak było okej ,kilka minut na przeschnięcie i kilka kropelek "kropelki "na ołów .Ołów nie zjeżdża na kolanko haka a woblery pracuje jak należy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 29 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2024 W końcu rybka warta fotki Kleniozaur łyknął "Hiciorka" 5,5cm 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 13 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2024 Bolki nadal świetnie współpracują ???? Upodobały sobie ostatnio płytkiego "Szadzika" 5,5cm. Oczywiście, żeby dobrze połowić, to trzeba mieć przy sobie jakąś maskotkę, jak ja, tą na pierwszym planie ???? 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2024 Nie umiem nazwać Pana woblera mam go kilka lat i jest niesamowicie potarmoszony przez szczupaki .Czy jeśli bym go do Pana wysłał to chciałbym tego rodzaju 5 szt . zamówić w różnym malowaniu .Czy jest to możliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 9 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2024 Witam. Oczywiście jest to możliwe ,Napisz na priv to podam Ci adres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Woblery bez nazwy 9 cm ja nazywam garbate , dotarły idealnie takie same jak z przed lat tylko pewnie nie z lipy nie ważyłem .Teraz mogę bez nerw zarzucać w krzaczki i nie bać się że stracę ostatniego łownego woblera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Ten wobler nazywa się "Szczpakowa dziewiątka".Model powtarzalny z pianki .Ten pogryziony którego przysłałeś mi zdjęcie też wykonany był z pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej smochy Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Witam.Czy można zobaczyć ten wobler tzn ,, szczupakowa dziewiątką,, ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Niestety nie mam tego modelu w domu,wszystkie zawinął kolega tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Są fotki na pierwszej stronie w moim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2024 Sprawdziłem że nie ma ich na pierwszej stronie,pewnie się gdzieś pojawiają w moim wątku ale znalezienie ich pewnie zajęłoby trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi