Janusz Wideł Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Jak dobrze opisany do 18 gr.To spoko.Sam łowę nimi kijaszkiem Tem Dragon do 18 gr. i daje radę zarówno z ręki jak i z trollingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Spoko ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Super Już wiem co bedę strugał w zimie. Odkąd napisałeś o zminiaturyzowanych nocnych sandaczówkach kilka osób zamówiło tego wobka.U nas tak samo działa zarąbiście jak u Ciebie na Renie.Tylko u nas wiekszość cicho, sza żeby się czasem kolega nie dowiedział na co połowiłem bo jak sie dowie to może żłowić wiecej odemnie. Ot taka nasza mentalność.Tak Janusz,- to Cię w zimie nie minie Ja się nie zaliczam do tajemniczych don Pedrów, poza tym jak wiesz sprzęt nie łowi Wydaje mi się, że wąsko i drobno pracująca Reńska 6-tka i sandaczowa 6-tka uzupełniają się tak wyśmienicie, że muszą obok siebie być w letnim pudle a jak dołączy do nich 7 cm zaczarowany ołówek to resztę poza wobkami Tomy-ego mogę śmiało zapomnieć w domu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Dzisiaj testowałem na Klimkowce "zaczarowane olowki" super praca ,,,,kupiłem na giełdzie stare" nocne sandacze" z korzenia plywajaca wersje jak dojda testow ciag dalszy choć dzisiaj rybki nie chciały wspolpracowac :(na zawodnicza 5, pare okonkow 20+....... Edytowane 5 Lipca 2014 przez marius13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekoo Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Ja wczoraj miałem jednego zeda a dzień wcześniej łopata 66 cm na wobek i sporo kontaktów z przynetą + jedna spina zeda .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Dzisiaj rano szybkie klenie na igielke, można by było "wydoic" z dolka do ostatniego ,braly wyjątkowo lapczywie, musialem zdjąć kotwice i zalozyc muchowe haki..... rybki wracaly do wody cale i zdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Pracowały z chakami ? "Igiełki"są bardzo wrażliwe już na za gróbe kotwice.Nigdy nie robiłem takich eksperymentów.Zgniatam zadziory w kotwicach a odpinanie idzie bardzo szybko i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SHIT_TLER Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 A tego nie zauważyłem, że są bardzo wrażliwe. Miałem chyba na początku VMC, które Januszu od Ciebie były założone, ale klenie mi je w nurcie rozginały, więc zmieniłem na Ownery st-36, które są znacznie cięższe i różnicy większej nie zauważyłem. Dalej łowią. Musze spróbować założyć jakieś lżejsze ownerki i zobaczymy, może jeszcze łowniejsze będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Muchowe a raczej nimfowe haki sa ok. Do igiełek urzywam zwykłych kotwiczek owner 14 i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Na grubych Ownerach wiekszość moich woblerów traci łowność.Przykład z tego roku.Spotykam dobrego kolegę nad Dunajcem.Ja zaliczyłem kilkanaście pstrągów on jakieś kruciaki.Zdejmuje mu z agrafki woblera na którego w ciągu trzech dni wyjąłem kupę pstrągów.Spotykam go za dwa dni pytam co połowił a on mówi że nie miał na niego ani brania.Wyjmuje go z pudełka a na nim za miast VMC , Ownery.Chodzi ale totalnie zgaszony ,zamiast akcji ogonowej ma jakiś dziwny dygot.Zmieniam na VMC ,pracuje pięknie i po kilku minutach mam pierwszą rybę.Łowileś na VMC ?Nie - od razu zamieniłem bo wydawały mi się jakies liche.Zakładając Ownery z killera zrobił nic nie warty wypełniacz pudełka."Płytka piąteczka" straciła całkowicie łowność .Praktycznie wszystkie moje woblery do 8 cm.po założeniu Ownerów tracą łowność.Małe woblery nawet w wersji pływającej robię ciężkie.Nie znoszę lekkich delikutaśnych woblerków.Przy dużej masie małego woblera ciężki Owner sprawia że wobler pracuje jak z liściem na kotwicy.Według mnie ideałem do małych woblerów są VMC i Mustad .Lekkie ,o wiele chwytniejsze od Ownerów,pięknie trzymają rybę nawet na zgniecionych zadziorach.Stosując żyłkę oraz kij o odpowiedniej gramaturze w stosunku do gramatury stosowanych woblerów nie ma szans by nawet spora ryba przy umiejętnym holu była wstanie je rozgiąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Już przymirzałem się do przezbrojenia wobków w Ownery,ale skoro tracą na pracy to poszukam czegoś innego.Może Gamaki.Są też mocne,ale trochę "delikatniejsze" .Niestety,ale te VMC u mnie wysiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Jak łowisz na plecionkę to napewno nie dadzą rady.Na dobrym kijaszku z żyłką nigdy mnie nie zawiodły.Gamakatsu to połowiczne rozwiązanie.Ciut lżejsze od Ownerow ale napewno przewyższające je chwytnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Ja polecam najnowsze Mustad-y Ultra point obecnie pozostawiają wszystkie inne w tyle pod każdym względem a ich krótki trzonek nie studzi pracy woblerów no i nie ma mowy o rozgięciu bo konstrukcja podczas obciążenia zaciska się a nie rozgina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Jak słyszę Mustad to klasa sama w sobie .Jak będę mial okazję to przetestuje te Ultra point. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Zbroiłem Pana wobki w rozmiarach 4-5,5cm w Ownery St21 które moim zdaniem nie są ciężki i nie zauważałem różnicy w pracy między uzbrojonymi w VMC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Januszu polecam i gwarantuję, że nie miałeś lepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Jak łowisz na plecionkę to napewno nie dadzą rady.Na dobrym kijaszku z żyłką nigdy mnie nie zawiodły.Gamakatsu to połowiczne rozwiązanie.Ciut lżejsze od Ownerow ale napewno przewyższające je chwytnością.Te z ostatniego zamowienia lataja na mono, wieksze na pletce.Wezmę pod uwagę te o których Kuba napisal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Zbroiłem w Ownery ST-36 wszystkie poza igiełką (tam 12 Mustad) i łowią... hmmm może by zmienić na VMC i łowić więcej:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 A gdzie można nabyć woblerki Pana Janusza? jakis sprawdzony sklep internetowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Paweł a po co sklep, pisz bezpośrednio do p.Janusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SHIT_TLER Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 No ja wpakowałem większości woblerów, które mam ownery st-36, bo VMC nie dawały rady. Dalej łowią. Ale zrobie test na jakiejś rynnie czy przy lżejszych będzie więcej brań. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 ładne klenisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Spoko kleks ......dzisiaj dotarly "nietypowki" nocne sandacze malowane pięknie to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 No ladny ladny ale dla mnie w tym roku udalo sie zlapac tylko 2 35cm i 47cm pzdr Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Nie ma się co licytować panowie która kotwica lepsza do Widłów.Prawdą jest to ze w zależności od ich ciężaru woblery te,- co jest ich ewidentną zaletą (wg mnie) zmieniają nieco swoją pracę,- szczególnie te najmniejsze.I tak jak Janusz już pisał w słabych i średnich nurtach standardowe VMC sprawdzają się znakomicie i woblery pracują bardzo żywo ale do tego trzeba mieć odpowiednio dopracowany zestaw, w silniejszych uciągach cięższe kotwice nie pogarszają ich pracy tylko nieco ją gaszą albo lepiej powiedzieć zmieniają co jest często zaletą.Jak kiedyś wysłałem do skopiowania wobek sandaczowy uzbrojony po swojemu to Janusz złapał się za głowę i pytał jak tym możesz łowić. A no mogę i to skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi