Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

Zainteresowałeś leepek kolegów z forum "zaczarowanym ołówkiem "w wersji płytko chodzącej.Ten powtarzalny model jest bardzo skuteczny na sandacze ,sumy,szczupaki,oraz na okazowe bolenie,klenie,okonie ,głowatka też mu nie przepuści :) .Zaczarowany ołówek robię w wersji schodzenia od 1,5-4,5 m.w zależności od głębokości łowiska.Super działa zarówno na stojącej wodzie jak i rzekach o średnim uciągu.Modele płytko chodzące ołówko- krztałtne wykonywane są od początku do końca wyłącznie ręcznie z korzenia olchy.Super prowokująca powierzchniowa  akcja różni się troszkę od tych głębiej schodzących ale na powierzchni działa równie zabójczo :) .

• Like 3

Bardzo chętnie :) .Pewnie projekt i realizacja koszulek jeszcze poczeka parę dni do zimy.Na razie zaczarowane ołówki,bańdziorki,chiciorki ,zawodnicze piąteczki działają tak dobrze że zamawiający koledzy nie dają ani dnia wytchnienia od pracy. :)

Mariusz "zaczarowany ołówek" który posiadasz jest w wersji nie modyfikowanej od kilkunastu lat :) W tak łownym modelu jakakolwiek modyfikacja delikatnie mówiąc byłaby nie rozsądna :) .Faktycznie ołóweczki nadal działają pięknie.Znajomi łowiący na Odrze na ten model wyjelii w sobotę sumka 120 cm. i dwa sandałki 70 plus :)

Janusz "modyfikacja"polegala na malej korekcie koloru bo wszystkie zamowilem w naturalnych barwach ,pomalowanie ogonka markerem na czerwono i boczki lekko na seledynowo okazało się tym ;) co trzeba było zmienić, czasem tak jest, trzeba myslec nad woda :) slonce teraz daje inny odcien, ukleji i innej drobnicy to trzeba wziasc pod uwagę :lol: pozatym już wchodzą przynęty troszkę większe.

Jakiś czas temu pisałem o porwanej przez rybę brzanówce... wczoraj na innej rzece znów obławiam brzanówką, oczywiście bez przyponu. I pod samymi nogami, juz skończyłem zwijać żyłkę, tylko kijem przeciągnąłem woblera metr powyżej swojego stanowiska... nagle widzę tylko cień za błyskającym woblerem i SIEDZI! Na kleniowym sprzęcie znów uwiesił się szczupak... pierwsza myśl: no nie... znowu brzanówke strace:(? Na szczęście wobler ładnie wpiął się w bok pyska i tym razem rybę udało się wyjąć na brzeg:) nie była to wielka sztuka, raptem 56cm, ale na żyłce 0,16 i kijku do 14g miałem chwile zabawy i pełne gacie z obawy o wobler. Po tej akcji założyłem stalkę i w drugim rzucie urwałem woblera na zaczepie...

Wniosek od wczoraj: w łowisku gdzie istnieje chociaż 1% szans na szczupaka, do brzanówki zakładaj stalkę.

Mariusz kocham Twoje zaczepy :) Wkurzająca akcja  "Brzanóweczki " bardzo podoba się również  szczupakom choć osobiście chodząc za brzaną czy kleniem jeszcze nie miałem obcinki tego modelu.Co innego z "Zawodniczą piąteczką " .Jak nie mam stalki to jej nawet nie zakładam.Zawsze jakaś cholera wyskoczy nie wiadomo skąd  i ją zeżre ,i to na wodzie gdzie szczupaka łowię średnio jednego  na dwa lata .

Tak to Mariusz bywa z moimi woblerami że choć dany model jest super dopracowany na konkretny gatunek niestety nie unikniesz brań ryb  innych gatunków.Na przykład zakładasz  sandaczowego killera "Bańdziorka " i wrzucając go do wody liczysz na mętnookiego a tu zamiast sandaczy nie wiadomo po co wieszają się szczupaki ,bolenie, okonie,pstrągi,trocie .Przepraszam za te komplikacje z innymi gatunkami . :)

Wolę Mariusz uprzedzić potencjalnych nabywców moich wyrobów przed stresem.Gość zakłada woblerka na pstrąga a tu mu biorą jakieś sandacze ,szczupaki ,klenie czy inne obrzydlistwa. ;) Wiarygodność to podstawa :) .