Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

Rafał nie znam tych kotwic ,ale jak przyślesz jakieś darmochy to chętnie sprawdzę czy i u mnie dają radę. :) .Jak na razie do modeli 3-7 cm.Nie trafiłem na nic lepszego jak VMC.Przy większych modelach można sobie pozwolić na jakieś chinczyki ale też w jakimś stopniu zmniejszają łowność.

Podeślij jakieś małe  nr 10-12 .Najlepiej określić jakość kotwic po małych rozmiarach.Dużo brań ,niekoniecznie sporych ryb daje szybko obraz czy kotwice są chwytne,trzymają rybkę w holu i czy nie tępią się na byle skale :)

Czy aby na pewno piszecie o tym modelu? Jeśli tak to nie wiem jak ryba mogła by połamać tą kotwicę. Wieszałem na niej 20kg i nic nie pękało. Nie łowię ogromnych ryb ale na rybie ani na zaczepie też nigdy nie udało mi się ich zniszczyć a nawet stępić. Zapytam też co może śmieszyć w tej kotwicy? Miałem nie jedną kotwicę VMC o których pisze Janusz i każda z nich jest znacznie słabsza od tych ultra pointów. Nie rozumiem też twierdzenia, że Ownery są gorsze od VMC? Nie mogę się z tym zgodzić.

0010341.jpg

• Like 2

Łukasz Ownerami załatwisz każdego łownego woblera.Nie ma gorszych kotwic do woblerów.Raz że są niechwytne,nie trzymają ryby,to jeszcze są za ciężkie co sprawia że woblerki dopracowane, na pograniczu pływalności , neutralne po prostu przestają pracować tak jakbyś miał liść na kotwicy....

Wychodzi na to, że ja używam całkiem innych Ownerów. :D

Moje są chwytne, długo trzymają ostrość, dobrze trzymają rybę, a co najważniejsze - na mocnym zestawie z plecionką nie rozginają się łatwo, czego nie mogę powiedzieć o kotwicach innych marek.

Są ciężkie, z tym się zgodzę, i jeśli ktoś od początku wyważa wobler pod kotwice lżejsze, ustawia na takich swoje produkty, wtedy tak, mogą popsuć pracę woblera, tylko że to wcale nie znaczy, że są produktem złym - co najwyżej złym wyborem do woblera ustawianego na lżejszych kotwicach. ;)

Do solidnych zestawów z plecionką nie znalazłem do dzisiaj niczego lepszego od Ownerów. :)

Pozdrawia, Andrzej Pod.... eee, nie - choroba! Darek miało być... Pozdrawiam, Darek.

;)

• Like 2

Taka kotwa na zdjęciu to staszna "kociuba" :) i wygląda gorzej od podobnego modelu Ownera .Uśmiałem się dlatego że ta kotwica jest przeciwieństwem kotwic które preferuje.Za krótki trzonek,za gruby drut,zbyt zagięte groty do środka,kolanko wyprofilowane tak że całe obciążenie ryby pójdzie na grot powodując albo pęknięcie grota ,albo rozcięcie rybie pyska.Dla mnie okropna :)

Czy aby na pewno piszecie o tym modelu? Jeśli tak to nie wiem jak ryba mogła by połamać tą kotwicę. Wieszałem na niej 20kg i nic nie pękało. Nie łowię ogromnych ryb ale na rybie ani na zaczepie też nigdy nie udało mi się ich zniszczyć a nawet stępić. Zapytam też co może śmieszyć w tej kotwicy? Miałem nie jedną kotwicę VMC o których pisze Janusz i każda z nich jest znacznie słabsza od tych ultra pointów. Nie rozumiem też twierdzenia, że Ownery są gorsze od VMC? Nie mogę się z tym zgodzić.

0010341.jpg

Tak to ta kotwica.

Ja używam tych Kamatsu Grand Prix i minusem i to dużym wg mnie jest pióro.Wyprofilowane w taki sposób,że po przeciagnieciu przez kamienie kotwa jest tępa i ciężko naostrzyć.

No,ale wybór jest indywidualny.

@Dagon to dobrze opisał,więc nie będę powielał.

Ja używam tych Kamatsu Grand Prix i minusem i to dużym wg mnie jest pióro.Wyprofilowane w taki sposób,że po przeciagnieciu przez kamienie kotwa jest tępa i ciężko naostrzyć.

No,ale wybór jest indywidualny.

@Dagon to dobrze opisał,więc nie będę powielał.

A gdzie kotwica ma pióro? u mnie nie ma kamieni w rzece!

U mnie Rafał są tylko kamienie w rzece :D Owner tępi się w 15 min.i nadaje się tylko  do kosza bo nie można go naostrzyć, bo to jakiś cukier a nie stal.VMC tępi się po godzinie śmigania ,parę sekund osełki i znowu godzinka łowienia. Zobaczymy jak Kamatsu dadzą radę na Dunajcu :) .

te kamatsu sa dobre , ale do wobkow robionych pod takie kotwice . Tak jak Janusza woblery sa dobre z kotwicami pod ktore je Janusz wyprodukował

...ależ oczywiście....chodzi mi o brak pewnej logicznej spójności,w odniesieniu do ostatnich wpisów w wątku Janusza

Pokrótce;Janusz zdecydowanie opowiada się za VMC,ponieważ sa lekkie i optymalne do prawidłowej pracy jego woblerów,(w przeciwieństwie do OWNERÓW)

Pada propozycja,aby przetestował KAMATSU ,które są...jeszcze cięższe  :o  od wspomnianych OWNERÓW,a na dodatek wprowadzą zamęt z numeracją (pomijam tu aspekt podatności na tępienie,)

• Like 1

Mag pożyjemy, zobaczymy.Niewierzę w żadne chinczyki typu saturo ,kamatsu,mikado i itp.Ale mam zasadę że  nigdy się nie wypowiadam się na temat którego sam nie przerobiłem.

Dlaczego więc ultra pointy zostały napiętnowane na podstawie wizualnej oceny?

Bo tej kotwicy bym nawet nie próbował zakładać do woblera :)  Nie potrzebuję masywnych,nierozginających się kotwic.łowię woblerami na żyłkę ,stosuję kijaszki pracujące pod rybką .Najważniejsze dla mnie by kotwica była chwytna i nie psuła pracy woblera.Takie warunki spełnia VMC i dlatego na nie  łowię .

• Like 1