Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na Rożnowskim płytka piąteczka też kosi bolenie,klenie ,okonie ,szczupaki ale jeśli chodzi o byki bolenie to "Chiciorek"jest najlepszy.Inna sprawa że żadko sięgam po piąteczkę mając ogromne przekonanie do chiciorka.W tym roku dało mi do myślenia pewne zdażenie.Niedoświadczony wędkarz który  zakupił kilka moich woblerków, dzwoni do mnie z nad Soliny i pyta co założyć na tłukące mu pod nogami bolenie.Opisałem mu jak wygląda chiciorek i udzieliłem kilka wskazówek jak go prowadzić.Co kilkanaście minut dostawałem kolejnego mmsa z kolejnym życiowym rekordem świeżo upieczonego łowcy boleni.Po powrocie do Sącza okazało się że początkujący łowca pomylił woblery i zamiast na Chiciorka wymiatał solińskie bolki na płytką piąteczkę. :)

Ot takie średnie jednostajne tępo okoniowe.Jak widzę patrolujące bolki prowadzę bardzo wolno ,tylko tak by merdał ogonem,jak którys ruszy w jego kierunku  to lekko przyspieszam do powiedzmy okoniowego tępa czyli wolno-średnie ,bolek powolutku , podpływa ,zasysa chiciorka i fontanna na powierzchni .Piękne łowienie. :D .Bez chiciorka byłoby to niemożliwe :)

Wersje płytko i głębiej pracujące odróżniamy po usytuowaniu steru i kącie jaki tworzy w stosunku do osi korpusu, ster krótki i odsunięty od przedniego oczka oznajmia wersję płytko nurkującą a ten dotykający oczka i i będący jakby przedłużeniem korpusu jest odwrotnością poprzednika ot cała filozofia.

Należy pamiętać, że widły nie są woblerami o agresywnej szerokiej akcji a wręcz przeciwnie są to migotliwe woblerki o naturalnej filigranowej charakterystyce nie będą wyginać wędki do połowy ani do ich holowania nie będzie potrzebna betoniarka z 95 czy 98 roku o masie pół kilograma.

Myślę, że warto zacząć od wersji pływających i średniej długości np. płytka piąteczka a po zapoznaniu się z takim woblerem będzie już wiadomo czy chcemy łowić głębiej, płycej a może na większy lub zupełnie mały rozmiar? 

Edytowane przez guciolucky
  • Like 1

U mnie woblerowy płodozmian  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  w zeszłym tygodniu brały na Tomy-ego a dziś tylko Reńska 4-ka czyli to o czym było w innym wątku Rapala Flat rap 4 cm w wersji od której Rapala mogła by się duuuuuużo nauczyć czyli w wersji Wideł Clasic  ;)

Niestety większych nie było wszystkie cztery takie około 50-taki :(  jak ten ze zdjęcia....

post-51172-0-29187400-1420391019_thumb.jpg

post-51172-0-61242600-1420391038_thumb.jpg

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Mam wrażenie Arku że chcesz nas wpędzić w kompleksy :( W naszych super rybnych wodach jazior czy klenik 50 cm to już ryba medalowa ,a ty piszesz że tylko 50 cm :angry: Super że czwóreczka działa :) Gratulacje !!! śliczne zimowe rybki .Jak patrzę na Twoją siwą brodę i na swoją to mam wrażenie że nie załapiemy się na nową modę czyli seksi maczo- drwala.Jakbyśmy zapuścili brody tobyśmy wyglądali jak dziadek mróz.Chyba pozostanę przy ogolonej mordce :) Ale ten czas zasuwa :(

Czas radzi sobie dobrze z nami,- tylko my z nim gorzej  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

O tej porze roku, w tej rzeczce takie klenie są przeciętnymi zdobyczami a ponieważ przyrzeczne pastwiska z bykami są puste to można wędrować kilometrami i łowić do bólu bo dla przeciętnego niemieckiego wędkarza łowisko w odległości większej niż 500 m od samochodu jest bezsensowną męką :D tak więc możesz przez tygodnie nie spotkać nikogo....Jedyne co może poszarpać, za to za jajka, to prąd z elektrycznego pastucha przy przekraczaniu ogrodzeń, ale to w naszym wieku Jaśku jest pożądana stymulacja  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

PS

Ci wszyscy seksi-drwale jak byś im dał siekierę to prędzej by się nią zabili niż ścieli drzewo ;)

A my starsi już panowie co mają cytując Przyborę " szron na głowie i nie to zdrowie, a w sercu ciągle maj"   :wub: pewnie poradzimy sobie z drwalowaniem zachowując ogolone jednak gęby jak przystało na gentelmenów ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1