Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz te trolingowce  11-12 cm. są smuklejsze od ołówków .Robię je pod kontem sandaczy a szczupaczki,głowatki,trocie  to przyłów .Dlatego są ciut szczuplejsze od ołówków by można było zastosować kotwice nr.4.Jakby przy tej długości były tak masywne jak ołówki musiałbym założyć kotwice nr1na brzuch nr 2 na ogon..Z doświadczenia wiem że przy dwójkach i jedynkach  sporo sandaczy odbija się od woblera i to nie koniecznie małych.Jak Guciolucky polujesz latem na nocne klenie to polecam płytkie nocniki  5-6 cm. z balsy.Sandaczyki też je chętnie przegryzają.Oczywiście "Bańdziorek" 6,5 cm.w wersji głębiej i płytko chodzącej też super działa na nocne klenie ale jest to przynęta selektywna nie koniecznie optymalna na nocne klenie.

Mariusz te trolingowce  11-12 cm. są smuklejsze od ołówków .Robię je pod kontem sandaczy a szczupaczki,głowatki,trocie  to przyłów .Dlatego są ciut szczuplejsze od ołówków by można było zastosować kotwice nr.4.Jakby przy tej długości były tak masywne jak ołówki musiałbym założyć kotwice nr1na brzuch nr 2 na ogon..Z doświadczenia wiem że przy dwójkach i jedynkach  sporo sandaczy odbija się od woblera i to nie koniecznie małych.Jak Guciolucky polujesz latem na nocne klenie to polecam płytkie nocniki  5-6 cm. z balsy.Sandaczyki też je chętnie przegryzają.Oczywiście "Bańdziorek" 6,5 cm.w wersji głębiej i płytko chodzącej też super działa na nocne klenie ale jest to przynęta selektywna nie koniecznie optymalna na nocne klenie.

Witam .

Jak ten "zaczarowany olowek"XXL 11-12 cm w wersji trolingowej gleboko schodzacy 11-12 cm. wygląda ewentualnie jak się nazywa i na jaką głębokość schodzi  ?

Bańdzior to Bańdzior .Zabójcza przynęta jak sama nazwa wskazuje , praktycznie na wszysto a szczegulnie na sandacze, zarówno na zaporówkach jak i na rzekach.Ładne te Twoje klenie .Jak coś pakuje w "Bańdziorka " to zazwyczaj ma 45 + .

• Like 1

Bym się może dołączył do prośby o "korzenne" woblerki. :) Bo też lubię nocne łowy, a jakoś mi Widły wyszły ;)

Trafiały się i bandziory na bandziorka ale chciał bym mieć też kilka tych sławnych nocników z korzenia, swoją drogą moje stare bandziorki zostały już dawno zjedzone przez esoxy :-(

U mnie dokładnie tak samo.Przed zmierzchem klenie walą w "Zawodniczą piąteczkę "bądż w "Brzanówkę "Po zmierzchu zakładam płytką "Igiełkę" albo "Bączka" Jak łowię w miejscu gdzie mogę spodziewać się zarówno klenia jak i sandacza sięgam po płytkie" nocki" w przedziale 5-7 cm. oraz po pływającego "Chiciorka" Lubię takie łowienie .Nigdy nie wiadomo co po braniu wisi na kiju.

Pękata szósteczka nie jest woblerem uniwersalnym ale też ma swoje zalety.Agresywna akcja ,duża masa a co za tym idzie można go spokojnie zakładać na żyłkę 0.20-0,22 mm przy okazji chodzenia za boleniem czy sandaczem.Fruwa daleko i prowokuje klenie z głębokiej wody o silnym uciągu w miejscach gdzie kleniom nie opłaca się energtycznie startować do mniejszych przynęt.Fajnie działa na średnie szczupaczki w stawach pożwirowych o głębokości 1-2 m.W jesieni i zimie prowokuje klenie do ataku znacznie częściej niż inne super łowne modele w okresie wiosenno -letnim.

• Like 1

Dokładnie Januszu , tak jak  opisujesz , ten kleń został akurat złowiony podczas boleniowania z głębokiego warkocza na kijek do 17lb z żyłką 0.20 prowadzony bardzo wolno wachlarzem ze środka rzeki przez warkocz na spokojną wodę , branie nastąpiło z samego warkocza , no i przy tym zestawie szósteczka lata nawet dość daleko , jednak najlepsze rezultaty mam na niego końcem Listopada i w Grudniu .

• Like 1

Hmmmmm :(  jak tak dalej bedzie sypac :o  to na kropki pojde, dopiero w Kwietniu :angry:

Człowieku nadpobudliwy jesteś?co to kogo obchodzi kiedy Ty pójdziesz?zresztą to nie pierwszy Twój wpis w tym wątku bez sensu!To wątek Janusza i nie podbijaj tematu głupotami.(typu czy widły łowią).

Sorry Janusz

@Raffaello po co taki wyjazd na kolegę? nie można delikatniej zwrócić uwagi? pomijam fakt, że można to było zrobić na priv. I jak sam zauważyłeś jest to wątek Janusza, jeśli uzna, że coś mu przeszkadza to chyba sam o tym napisze, nie sądzisz?

Trochę wyrozumiałości, jest to forum koleżeńskie.

• Like 2