Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku próbowałem na pojedynczym oczku oba elementy ale nie łowiły jak należy.Dołożyłem trzy oczka do pierwszego elementu i dwa do drugiego .Łowiły ale nie było to co ma być.Po paru latkach testów na zwierzętach najłowniejsze okazało się rozwiązanie dwa oczka na drugim elemencie i jedno na trzecim, i tak zostało do dzisiaj.

post-54111-0-47315500-1425149810_thumb.jpg

Dzisiaj pstrągi totalnie nas olewały.Po zmianie kilku przynęt bez żadnego odzewu z wody, z głupia założyłem "Ślazura 5 cm" z żółtym brzuchem ,świetna przynęta w kwietniu i maju na trąconej wodzie.Pierwszy pstrążek 42 cm. Daje znać kolegom na co zaliczyłem pierwszy kontakt.Po kilkunastu minutach koledzy dzwonią że faktycznie pstrągi przegryzają dzisiaj "kukurydzę "-tak nazywają koledzy ślazurki z żółtym brzuchem.Drugi melduje się piękny dzikus ,żółcioch  43 cm.Tak kilkanaście lat temu wyglądały wszystkie pstrągi w Dunajcu.Nie spodziewałem się takich fajnych wyników w paskudnej śniegowej wodzie .

• Like 6

post-54111-0-41880700-1425238606_thumb.jpg

Na prośbę kolegów aktualizuję ofertę jaziowo-kleniową ."Płytke igiełki 3,5 cm." schodzą max 0,5m.

post-54111-0-38943300-1425238631_thumb.jpg

"Bączk i 4 cm"Płytkie schodzą do 0,5 m.,głębiej schodzące ,jeden na fotce ,do 1,2m.Pomimo małych rozmiarów bardzo fajnie latają.

post-54111-0-98561100-1425238663_thumb.jpg

Stadko "igiełek 3,5 cm "głębiej schodzących do 1 m.Nie wymuszają głębokości.Bez problemu można je prowadzić na 1 m. jak i 10 cm .pod powierzchnią.Killerki na jazie,klenie,pstrągi ,okonie oraz bolenie żerujące na wylęgu.

• Like 2

attachicon.gifzdjęcie0201_001.jpg

Dzisiaj pstrągi totalnie nas olewały.Po zmianie kilku przynęt bez żadnego odzewu z wody, z głupia założyłem "Ślazura 5 cm" z żółtym brzuchem ,świetna przynęta w kwietniu i maju na trąconej wodzie.Pierwszy pstrążek 42 cm. Daje znać kolegom na co zaliczyłem pierwszy kontakt.Po kilkunastu minutach koledzy dzwonią że faktycznie pstrągi przegryzają dzisiaj "kukurydzę "-tak nazywają koledzy ślazurki z żółtym brzuchem.Drugi melduje się piękny dzikus ,żółcioch  43 cm.Tak kilkanaście lat temu wyglądały wszystkie pstrągi w Dunajcu.Nie spodziewałem się takich fajnych wyników w paskudnej śniegowej wodzie .

Piękny pstrąg. Gratuluję. Takie pięknie wybarwione ryby łowiłem na os w Tylmanowej.

Rdi68 poruwnanie do Ubottów to może lekka przesada. :) Faktycznie potrafią zaskoczyć rybki nawet w momentach zerowej aktywności z ich strony.Są okresy kiedy praktycznie nie ma ich czym zastąpić :) Faktycznie Andrzej jeszcze na OESie trafiają się takie piękne dzikusy. :) Oczywiście nie jest to zasługa OESU. One tam zawsze były .Może kiedyś doczekamy końca OESU i z najpiękniejszego  odcinka  Dunajca znowu będą mogli korzystać normalni wędkarze a nie tylko elyty z wypchanymi portwelami.

• Like 1

Szkoda gadać.Elyty kożystające z oesu traktują Dunajec na tym odcinku  jak swoją prywatną  rzekę.Niedawno strażnicy zgarneli gościa tłukącego pstrągi na oesie.Klijent miał całoroczną opłatę na oes.Bidok to raczej nie był.Z tego co mi się obiło o uszy to całoroczna coś koło 1400 zł.

Był wielości bandziorka  i szczerze mówiąc do tej pory myślałem że to właśnie ten model . Był tonący głęboo chodzący, miał węrzszą dupę i wyżej umiejscowiony grzbiet jego praca była średnia i spokojna to był mój kiler na pużno jesienne klenie stojące głęboko pod waroczem

Dokładnie to samo :) Klasyczny "Bańdziorek" jest dość masywny o mocno wyczuwalnej akcji.Niesamowicie łowna konstrukcja na sandacze ,szczupaki,trocie.W wersji " Chudziak" drobniejsza delikatna akcja bardzo ładnie prowokuje do ataku głębokie bolenie,pstrągi,klenie i spore okonie.

Na Fejsie dziś wiadomość nowy rekord polski Bolenia , pierwsza myśl ktoś pobił naszego Mistrza a tu klops czytam a tam tylko 89 cm :P

Aż się boję co taki 99 robi w wodzie :). W sumie gdzieś czytałem relację Pana Janusza z tego połowu .

Edytowane przez Rudy