Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnie wziąłem kilka ołówków uzbroiłem ownerami i ruszyłem na sandaczyka. Kilka maluchów się zameldowalo a potem przypłynął wąsaty i bardzo efektownie zassał woblerka z powierzchni. kołowrotek skręciłem na maksa - tak pod sandacza, no i zaraz po braniu omało z butów nie wyskoczyłem - dobrze że byłem w pełnych gorotexach :D zaraz potem odjechał dobrych kilkadzisiąt metrów i niestety wyprostował kotwy i odpłynął. Wrocę tam w tygodniu z płytkimi ołówkami ;)

• Like 1

Niezła  i dość intensywna i najśmieszniejsze to było to że wrócił w tą samą miejscówkę i  dalej tłukł aż miło ale moje woblery już omijał   ;)

Kup kotwice od Tymona i nie będziesz miał problemów albo kamatsu grand prix treble i nic Ci ich nie rozprostuje

• Like 1

Wobler
Definicja

Wobler - to przynęta stosowana w metodzie spinningowej oraz trollingowej, jej zadaniem jest imitacja naturalnego pokarmu drapieżnika. Nazwa wobler pochodzi od angielskiego słowa - "to wobble" - telepać się.

Przynęta wykonana jest najczęsciej z drewna, balsy, pianki lub tworzywa sztucznego, zwykle posiada kształt rybki lub rybkopodobny. Większość posiada z przodu korpusu poziomy ster, pozwalający kontrolować głębokość schodzenia przynęty. Przeważnie ster bywa wbudowany na stałe, choć zdarzają się też stery z możliwością regulacji. Warto zaznaczyć, iż obecnie sporą popularnością cieszą sie woblery bez steru. Są one używane m. in. w jerkowaniu i w łowieniu powierzchniowym. Przynęta często posiada również wewnętrzny ciężarek stabilizujący lub grzechotkę wabiącą ryby. Uzbrojona w jedną, dwie lub trzy kotwice...... Stąd też i rozmowa o kotwicach :D

• Like 4

Mój filmik z widełkami w tle :) Na jednym ujęciu widać dokładniej co to był za wobler (kształtem zbliżony do ślazurka lecz płytko schodzący i oklejany sreberkiem, długość chyba 4cm) niestety został gdzieś w kamieniach :( na szczęście miałem zapas brzanówek i innych killerów ale ten pierwszy wobler dał mi najwięcej ryb.

(Do oglądania proszę sobie zmienić ustawienia rozdzielczości na najwyższą)

Łowiąc w kilka osób dało się zauważyć że na wobler 4cm, średnio brały większe ryby niż np na obrotówki (nr 2) - głównie ryby w przedziale 35-40cm na woblery, na obrotówki od 10cm w górę. Nie jest to oczywiście żaden wyznacznik, ot wynik obserwacji jednodniowego łowienia w grupie paru osób :)

Edytowane przez Pasta
  • Like 1

Z góry przepraszam za jakość zdjęć bo aparacik wędkarski został w kamizelce, a ja po wieczornej bezoowocnej orce rano wybrałem się na krótki spacerek na nową miejscówkę.

No i zdarzył się taki mulaczek. Jakby ktoś nie poznał przynęty, a na pewno będzie problem ze zdjęć w mojego bojowego telefonu, to płytki ołówek 9cm

post-56790-0-79184800-1442316817_thumb.jpg

post-56790-0-57533900-1442316834_thumb.jpg

• Like 2

Gratulacje Piotruś :) Podejrzewam że sumek zawisnął na zestawie sandaczowym. :) Super że płytki "Zaczarowany ołówek " również działa na sumki. W wersji głębokiej to prawdziwy sumowy killerek o czym  mogło się już przekonać wielu kolegów z forum. :)

Swoją drogą od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie. Januszku powiedz ile papierosów można wypalić, zjeść jogurtów czy margaryny żeby wyrobić na taką ilość złotka na wobki :lol: Ja bym do tego otworzył bar z kanapkami żeby mi złotka starczyło ;)

• Like 1

Piotruś nie robię ich za wiele . :)Zbiera srebeka rodzinka koledzy i jakoś daję radę  :) Dzisiaj na trolla kolega dwa sandaczyki 55 cm ja szczupaczek 65 cm.,przynęta "Zaczarowany ołówek" w wersji głębiej schodzącej.Szału nie było  :( 

Wobki są fajne, mają fajną pracę i lubią je sumki. U mnie zaczarowany ołówek i bandziorek dały radę je sprowokować. Gorzej było z walką gdyż po braniu na bańdziorka rybka przymurowała a następnie wbiła 1 bieg i odpłynęła z prądem zabierając mi wobka.