Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

post-54111-0-67053900-1446908221_thumb.jpg

W czwartek rybka chodziła w pół wody kompletnie nie reagując na gumę .Za to świetnie działał "Zaczarowany ołówek" 9 cm prowadzony w trollingu na 3,5-4 m. pomimo że głębokość łowiska wynosiła 6-7 m.

post-54111-0-26912500-1446908445_thumb.jpg

Wczoraj pogoda zaczeła się zmieniać.Sandacz kompletnie przestał reagować na jakiekolwiek przynęty.Natomiast w miejscach wczorajszych brań sandaczy pojawiły się fajne okonie.Pierwszy uwiesił się na ołówku to zmieniłem na "Bańdziorka " 6,5 cm.Kolejnych kilka sztuk było kwestią czasu .

• Like 15

Dzisiaj na ołówek kilka okonków 32-35 cm.i coś co nie zdarzyło mi się od kilkunastu  lat.Potężne branie ,kilka minut zarąbistej walki ,jak sądziłem ze szczupakiem koło meterka a tu przy burcie niespodzianka ,boleń 90 +prawie taki szeroki jak długi.Podbierak w garażu ,kolega ma problemy z podebraniem rękami sandaczyka 60 cm.więc  oddałem mu wędkę chcąc podebrać rybę własnoręcznie .Niestety błąd .Chłop zgłupiał i przetarł mi żyłkę o burtę.Człowiek uczy się całe życie i głupi umrze.

• Like 1

Pewnie że strugałem.Niestety na Dunajcu wszelakie smużaki ,bulgotki itp.działają dużo słabiej niż klasyczny wobler dlatego nie rozwijałem tego tematu.Jedynie czasami  sprawdzały się na stawach przy połowach szczupaków.

Dzisiaj na ołówek kilka okonków 32-35 cm.i coś co nie zdarzyło mi się od kilkunastu  lat.Potężne branie ,kilka minut zarąbistej walki ,jak sądziłem ze szczupakiem koło meterka a tu przy burcie niespodzianka ,boleń 90 +prawie taki szeroki jak długi.Podbierak w garażu ,kolega ma problemy z podebraniem rękami sandaczyka 60 cm.więc  oddałem mu wędkę chcąc podebrać rybę własnoręcznie .Niestety błąd .Chłop zgłupiał i przetarł mi żyłkę o burtę.Człowiek uczy się całe życie i głupi umrze.

Jak kolega nie jest pewniakiem to lepiej samemu podbierać, choć wiem że taką rybę podebrać samemu łatwo nie jest.

Ból, mi kiedyś tak grunciarz podebrał podbierakiem wiślaną życiówkę szczupaka, że szczupły przeciął plecionkę i sobie z podbieraka wypłynął. Powiedziałem że pierwszy i ostatni raz, jak stracę rybę to będę miał pretensję wyłącznie do siebie. 

Szkoda bolka bo musiała być mega ryba ,a w dodatku pływa z niespodzianką w pysku. 

To mój pierwszy sandał na spinning w moich okolicach rzadko się słyszy żeby ktoś złowił zandera na sztuczną przynętę ( większość jest łapana na fileta z ukleji ). Niejednokrotnie próbowałem na wszelakie gumy i bez rezultatu kończyło się to wizytą w sklepie po kolejne gumisie opad na Bugu jest bardzo kosztowny 

• Like 2

Pięknie :) Ja jeszcze na nie połowiłem grube klenie, trocie jeziorowe i głowatkę.Jest kilku takich dla których "Zaczarowany ołówek" to pużno jesienna przynęta boleniowa nr.1 :)  Kilku kolegów z forum ,pomimo że to przynęta selektywna ,twierdzi że  to mój najłowniejszy model powtarzalny :)

• Like 3

Machaj wędą ryby będą :) Sandacz na rzekach nadal zdecydowanie lepiej bierze na woblera niż na gumę ,oczywiście jak ma się "Zaczarowany ołówek" :) Klenie będą walić w "Brzanówkę"i "Pękatą szósteczkę '' aż do lodu. :)

• Like 1