Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

A właśnie Januszu. Nie mógłbyś podpisywać swoich woblerówów?

Powiedzmy: J.W. ,,Chiciorek''

Ułatwiło to by analizę wobka dla wędkarza i oszczędziło zadawanie pytań dotyczących rozpoznania woblerka. Takich pytań widuje tutaj całkiem sporo. Oczywiście nie namawiam bo zrobi Pan tak jak jest wygodniej. To tylki moja skromna propozycja. ;)

Nie musisz całego woblerka zapisywać. :D Mazaczek 0.1mm i malutki podpis na brzuchu przy tylnej kotwiczce. ;)

Twoje woblerki są tak specyficzne, że moim zdaniem nikt z rozpoznaniem twórcy nie będzie miał problemu. Głównie chodzi o model, ale co zrobisz to tylko zależy od Ciebie. Najważniejsze, że wobki łowią.

Panie Januszu pozdrawiam i czekam na dalsze prace. ;)

Mam pytanie do Pana Janusza lub doświadczonych użytkowników woblerów Pana Janusza..

Mianowicie , jaka jest różnica przeznaczenia i zarazem pracy między , płytką i głęboką ósemką a płytkim i głębokim zaczarowanym ołówkiem 9cm ? Czy np. płytką ósemkę i płytki zaczarowany ołówek 9cm różni ten jeden centymetr i związana z tym praca czy jeszcze coś ?

Pozdrawiam.

Dość trudne pytanie.Oba modele fajnie działają.Jedyna różnica to rozmiar kotwic.Do ósemek podchodzą nr 6 do ołóweczków na brzuch przychodzi nr 4. Ósemki można jeszcze zastosować jak jest potrzeba  na zestawie kleniowym z żyłką  18 mm. Przy masywniejszym ołówku z kotwicą nr 4 minimalna grubość  to o,22m żeby skutecznie zaciąć .Inna sprawa że "Zaczarowany ołówek" poza sandaczami ,szczupakami często prowokuje sumy i głowatki.Niby jeden centymetr ale robi dużą różnicę.Inna sprawa ze ołówek to super łowny model .Czy miałby 8 ,9 czy dziesięć centymetrów i tak bym do niego stosował żyłkę minimum 0,22 mm.

• 2 tygodnie później...

Witam.Oczywiśćie  mam te Chiciorki nr 1 .Te grubsze o 2 mm stosuję na zaporówce i na stojącej wodzie w klatkach na Dunajcu.Równie chętnie walą w niego bolenie , sandacze jak i  klenie .Te smuklejsze stosuję na bolenie i pstrągi z szybszej wody.

post-54111-0-92552900-1456230530_thumb.jpg

Wkońcu i ja zapragnołem stworzyć moje własne gumki.Prezentowane kopytko 5 cm rewelacyjnie działa w tym roku na pstrągi.Skusiło też trochę kleni świnek i lipieni.

post-54111-0-50452100-1456230514_thumb.jpg

Masywny 10 cm ripper jeszcze nie przeszedł testów na zwierzętach ale super praca wskazuje na to że będzie to przynęta bardzo łowna.

post-54111-0-51460900-1456230533_thumb.jpg

Kopytko 5 cm pracuje jak połaczenie pracy gumy i woblera.Lekki zygzaczek ,lusterkowanie i oczywiście wymiatanie ogonka.Pracuje pięknie w opadzie już przy 2 gr.główce.

post-54111-0-70120700-1456230520_thumb.jpg

Dziesiątka ma bardzo płynną szybką pracę ogonka oraz delikatne lusterkowanie korpusu.Podejrzewam że oprócz sandaczy i szczupaków będzie łowiła również bolenie.

post-54111-0-80372800-1456230517_thumb.jpg

• Like 23

Od siebie kilka słów. Poczta pantoflową dostałem kilka gum do testów. Pewnie ich autor nawet nie wie o tym. Ale dały rade. Kilka rybek złowiły w niskiej gramaturze. W odczuciu guma miękka fajna praca w opadzie i lusterkowanie. W szybkim prądzie można przyciąć nieco ogonek by guma by gua tylko drobiła. Można łowić Pozdrawiam

PS.

Dodam jeszcze, że teraz będzie się można kompleksowo zapatrzeć u Janusza w przynęty na rzeki południa zarówno woblerokształtne, jak i gumowe, a jak dobrze pogrzebie w pudełku to blaszki i cykady też się znajdą. A jak trzeba będzie łowić na muche to też żaden problem tak robić suche w palcach jak Janusz nie wielu potrafi

• Like 1