Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

To zamówienie to jakieś dziwne .Skoro sprawdzały Ci się woblery Józka , Rapalki czy kogoś innego to po co zamawiasz u mnie ? Nie lepiej trzymać się sprawdzonych modeli ?Oczywiście mogę Ci zrobić swoje modele pot tą wodę ale tak jak słusznie zauważył guciolucky takie zamówionka składa się na prv. :)

Siema,

1. a skąd to wiadomo ze na Priv? 98 stron postów trzeba przejrzeć aby się dowiedzieć?

2. pomimo jakiejś dziwnej dla mnie reakcji twórcy - zapytanie o ofertę i cenę podtrymuje - jeżeli zechce Pan zaproponować modele/ceny to zapraszam (zgodnei z sugestią) do dalszej korespondencij przez priv

Siema,

1. a skąd to wiadomo ze na Priv? 98 stron postów trzeba przejrzeć aby się dowiedzieć?

2. pomimo jakiejś dziwnej dla mnie reakcji twórcy - zapytanie o ofertę i cenę podtrymuje - jeżeli zechce Pan zaproponować modele/ceny to zapraszam (zgodnei z sugestią) do dalszej korespondencij przez priv

Bez urazy ale słaby z Ciebie "analityk" ;)

• Like 6

Wielkiej instrukcji do złowienia bolenia na stojącej wodzie nie potrzeba, ja zakładam płytka piąteczkę lub hiciorka, podnoszę wędkę do góry i sunę między trawami w średnim tempie czekając aż boleń pochwyci wobler następnie holuję, robię zdjęcie i uwalniam rybę. 

10154021_867667293249252_2027077678_n.jp

Edytowane przez guciolucky
  • Like 10

Ja jeszcze nie odczarowałem tego ołówka.

Na płytkiego mieszałem letnimi nocami na rafą  bez skutku , na głębokiego sporadycznie ale też nie mam efektów.

Jak  go Jerzy prowadzisz ?

Ogólnie to długo się przekonywałem  do przynęt Janusza ale potem jak je "wyczuję" to już wiem gdzie i kiedy zastosować .

Tak miałem z igiełka ,bączkiem i chiciorkiem a obecnie gumki 5 jako nowość też dają ryby.

Teraz to żelazne pozycje w pudełku.

Powiem może niepopularną rzecz  : zmamiłem się wieloma wodotryskami naszych forumowych Twórców ale Widełki jako przynęty  po prostu łowią.

• Like 2

Ołówki uważam za najlepsze przynęty na jesienne drapieżniki zwł. szczupaki, bolenie ,sandacze i sumy.

Moje doświadczenia dotyczą tylko Wisły i Dunajca.

Prowadzę na rózne kombinacje, a wyczuwa się jego pracę bdb, łatwo wyczuwa się gdzie płycej, gdzie kamienie, przy zaczepie nieraz wystarczy tylko zwolnić zatrzymać i sam się uwalnia- jako pływający, dobrze się odbija od zaczepów i uwalnia.

Na b. płytka wodę się nie nadaje, wtedy trzeba np.płytką siódemkę.

To po prostu bardzo łowny wobler! Ale musi być drapieżnik chcący coś skonsumować. :)

Edytowane przez jerzy6
  • Like 1

Kilka lat temu sporo strugałem woblerków na troć .Super działały łamane i trzyczęściowe.Tych aktualnie nie wykonuję. Z woblerów aktualnie wykonywanych najczęściej mam wieści o złowionych trotkach na "Bańdziorka "6,5 cm.,oraz na głębokie modele sandaczówki 8 cm.Oczywiście też łowione są trocie  na modele typowo pstrągowe : "Stary pstrągowy "-5 cm.oraz "Zawodniczka "-5 cm.

• Like 1

Pierwszy od lewej to szczupakow dziewiątka .nr2 to nocnik 8,5 cm.model strugany z korzenia,nr.3 to bańdziorek ,nr4 to płytka 7 cm. ,nr5 to boleniówka strugana z korzenia ,model nie powtarzalny nie wykonywany od kilku lat .Dobry zakup :)

• Like 1

Więcej czasu ? Hm ? Pewnie troszkę więcej niż teraz choć nie mam takiej pewności.Aktualnie dłubię jesienne woblery i leję duże gumy.W grudniu pewnie będe już dłubał woblery i gumy pstrągowe .W lutym zaczynam straszyć pstrągi  :)  to już czasu zdecydowanie mniej .Tak faktycznie to nigdy nie mam martwego sezonu.Jak potrzebujesz jakiegoś wobka czy gumę to oczywiście lepiej zamówić wcześniej i uzbroić się w cierpliwość :)

Wiatam.

Mam pytanie, zarówno do Pana Janusza, jak i wszystkich użytkowników "Widłów". Chodzi mi o woblery na zimowe Klenie i jazie z naciskiem na jazie. Okres grudzień-marzec. Małe rzeki o bardzo wolnym uciągu i miejsca w większych rzekach, gdzie prąd jest z reguły leniwy. Głębokość prowadzenia 0,5-1m. Klenie i jazie pływają obok siebie, ale nacisk na jazie kładę dlatego, że brania tych ryb mam niemal wyłącznie na wachlarzu lub w tzw. stójce. Co za tym idzie wobler musi pracować cały czas w bardzo słabym prądzie, gdy nie kręcę kołowrotkiem. Cały wątek przeczytałem i o ile o kleniach jest dużo, to o jaziu bardzo mało, tym bardziej zimowym. Czy woblery jak np. Igiełka, zawodnicza piąteczka, pchełka pracują już przy bardzo, bardzo wolnym prowadzeniu, czy jednak potrzebują wyraźniejszego nurtu?