Janusz Wideł Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Wszystkie wymienione przez Ciebie modele startują natychmiast po wpadnięciu do wody i pracują dosłownie w zerowym tępie pod warunkiem że są to modele pływające.Modele tonące wymagają troszkę szybszego prowadzenia albo silniejszego nurtu.Ja osobiście mam małe doświadczenie z jaziami bo tam gdzie łowię ten gatunek występuje w śladowych ilościach.Koledzy łowiący moimi woblerami najchętniej zamawiają na ten gatunek igiełki i bączki zarówno w wersji głębokiej jak i płytkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Dziękuję za odpowiedź.Robi się coraz jaśniej w mojej głowie:-). Trzeba będzie jakieś zamówienie na priv naskrobać.Pozdrawiam. Bartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Często koledzy pytają mnie jak dozbrajam swoje okonie 12,5 cm i płotki 13 cm.Nigdy nie stosuję dozbrojki !Sandaczyki po 50 cm.łykają je w całości jak na zdjęciu.Największym problemem jest uwolnienie takiego szczurka bez uszczerbku na zdrowiu.Z dozbrojką każde branie byłoby wyrokiem śmierci dla ryby.Dzisiaj złowiłem 6 szt.takich rybek i każda miała ogon gumy prawie w d...ie a hak prawie w przełyku.Jak guma dobrze wygląda i idealnie pracuję to łykają ją bardzo łapczywie. Dzisiejsze faworytki. Okoń 12,5 cm i płotka 13cm. Pomimo krystalicznie czystej wody , nadal kręci je seledynek . Ps. Mam nadzieję że moderator nie wywali mi tej fotki z takim maluchem.Wrzucam te zdjęcia by uświadomić niektórym kolegom jak potrafią być łapczywe małe sandacze i technicznie nie mają najmniejszego problemu z połknięciem sporej gumy. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Miejscówkę poznaje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Tak blisko drogi, że nawet przejezdni poznają 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Wiatam.Mam pytanie, zarówno do Pana Janusza, jak i wszystkich użytkowników "Widłów". Chodzi mi o woblery na zimowe Klenie i jazie z naciskiem na jazie. Okres grudzień-marzec. Małe rzeki o bardzo wolnym uciągu i miejsca w większych rzekach, gdzie prąd jest z reguły leniwy. Głębokość prowadzenia 0,5-1m. Klenie i jazie pływają obok siebie, ale nacisk na jazie kładę dlatego, że brania tych ryb mam niemal wyłącznie na wachlarzu lub w tzw. stójce. Co za tym idzie wobler musi pracować cały czas w bardzo słabym prądzie, gdy nie kręcę kołowrotkiem. Cały wątek przeczytałem i o ile o kleniach jest dużo, to o jaziu bardzo mało, tym bardziej zimowym. Czy woblery jak np. Igiełka, zawodnicza piąteczka, pchełka pracują już przy bardzo, bardzo wolnym prowadzeniu, czy jednak potrzebują wyraźniejszego nurtu?Będziesz mnie przeklinał Jasiek ale napiszę to, bo idealnie pasuje jako odpowiedź do tego pytania.Pamiętasz pierwsze brzanówki jakie robiłeś? Były cieniutkie i ciutkę bardziej przy głowie obciążone i one się doskonale nadawały na jaziory z zimowej leniwej wody bo w małym uciągu lub w baaaardzo powolnym prowadzeniu pięknie i drobniutko migały boczkami a potem na tym samym korpusie zrobiłeś płytkie Reńskie 4-ki i dokąd były wąskie (patrząc od góry) miały tę samą właściwość a jak zacząłeś robić im grube dupy to może lepiej latały ale już tak fajnie i naturalnie nie pracowały...Postaraj się leniu a będziesz miał kolejnego wiecznego klienta,- jak mnie Edytowane 20 Listopada 2016 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Arku jestem u siebie we wiosce Na tej miejscówie co drugie auto pozdrawia mnie klaksonem.I niestety co chwilę mam telefon-Łoisz sanadacze czy tylko piwko ? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Obiecuję Arku że w maju będą brzanówki z cięnką dupką. A tak między nami to lubię te z okrąglutkim tyłeczkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Suche dupki dobre tylko w brzanówkach poza tym "światem" tylko okrągłe Wyślę Ci w zimie wzory to i dla mnie strugniesz Bardzo bym chciał w przyszłym roku odwiedzić moje ukochane góry i w sierpniu pójść na Turbacz jak przed laty i jak się to uda to się spotkamy i pewnie wypijemy i piwko i połowimy i pogapimy się na te zaokrąglone części z perspektywy oddalającej się młodości.... Edytowane 20 Listopada 2016 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Co ty piepszysz Arek Jaka oddalalająca się młodość ? Jak mnie nawiedzisz to zobaczysz moje koleżanki -pankóweczki Ńieważne ile masz lat ważne że czujesz klimat . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) No jak "pankóweczki" widzą ducha to my faktycznie jeszcze jurne buhaje jesteśmy Może trochę nie potrzebnie przysmęciem ... w środę odeszła Lusi i tak mi trochę sentymentalnie jest.... Edytowane 20 Listopada 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Nie wiem czy widzą ducha ?Ale jak jesteś gość anie zgred czy oszołom to możesz liczyć na fajną zabawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 No to spróbuję nie być zgredem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Mam nadzieję że Twoja żona nie wchodzi na to forum. Zapraszam do Sącza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) To może zaprosicie kolegów na imprę mam dobry metanol Edytowane 20 Listopada 2016 przez Raffaello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Często koledzy pytają mnie jak dozbrajam swoje okonie 12,5 cm i płotki 13 cm.Nigdy nie stosuję dozbrojki !Sandaczyki po 50 cm.łykają je w całości jak na zdjęciu.Największym problemem jest uwolnienie takiego szczurka bez uszczerbku na zdrowiu.Z dozbrojką każde branie byłoby wyrokiem śmierci dla ryby.Dzisiaj złowiłem 6 szt.takich rybek i każda miała ogon gumy prawie w d...ie a hak prawie w przełyku.Jak guma dobrze wygląda i idealnie pracuję to łykają ją bardzo łapczywie. 15056359_981722425265000_8187020389690311722_n.jpg15094518_981722778598298_825539786561283954_n.jpg Dzisiejsze faworytki. Okoń 12,5 cm i płotka 13cm. Pomimo krystalicznie czystej wody , nadal kręci je seledynek .15032270_981722905264952_6519933533323985594_n.jpg Ps. Mam nadzieję że moderator nie wywali mi tej fotki z takim maluchem.Wrzucam te zdjęcia by uświadomić niektórym kolegom jak potrafią być łapczywe małe sandacze i technicznie nie mają najmniejszego problemu z połknięciem sporej gumy.Hej Mistrzu jakiej wędeczki używasz, że tak łykają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Będziesz mnie przeklinał Jasiek ale napiszę to, bo idealnie pasuje jako odpowiedź do tego pytania.Pamiętasz pierwsze brzanówki jakie robiłeś? Były cieniutkie i ciutkę bardziej przy głowie obciążone i one się doskonale nadawały na jaziory z zimowej leniwej wody bo w małym uciągu lub w baaaardzo powolnym prowadzeniu pięknie i drobniutko migały boczkami a potem na tym samym korpusie zrobiłeś płytkie Reńskie 4-ki i dokąd były wąskie (patrząc od góry) miały tę samą właściwość a jak zacząłeś robić im grube dupy to może lepiej latały ale już tak fajnie i naturalnie nie pracowały...Postaraj się leniu a będziesz miał kolejnego wiecznego klienta,- jak mnie Proszę mi także dwie strugnąć odwdzięczę się czarcim napojem z okolic Augustowa. Hehehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Wpadnij do mnie Norbert z tym czarcim napojem to wystrugamy razem Przejrzałem stare pudełka .Tą starą cienką brzanówkę 4 cm. robię nadal tylko teraz nazywa się "Bączek głęboko schodzący " Faktycznie super działa na jazio-klenie To że tak łykają to raczej nie zasługa kija tylko pracy moich gum Łowie na St.Croix awid /as70mf 6-12 lb , 7 medium power ,fast action ,oczywiście jednoskład 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Witam.P.Januszu prosze o zakup fioletowej farbki.Bo pasuje mi w pare przegrudek dorzucic pare szt na 2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Chcesz Tomek Fioletowe woblery Czy gumy Ostatnio dość sporo mam zamówień na na gumy uklejki 10 cm z perłowym brzuszkiem i blado fioletowym grzbietem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Bo takie kolory mają wieczorne kilery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Wobki grzbiecik,pytalem w lecie.Ale farbki nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Jesteś Tomek jedyną osobą w mojej karierze dłubacza chcącą takie paskudztwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Pisałeś Arek o tych woblerach z różową pręgą pod grzbietem.Ale fioletowy grzbiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Z prega mam renska 4,5 plytka.Odn.kolorow to jest jeszcze Szmaragdowy malo popularny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi