Skocz do zawartości

Woblery i gumy Janusza Widła

Rekomendowane odpowiedzi

Szmaragdowy :blink: :wacko: :unsure: :o Czy ty czasem Tomek nie dzwoniłeś do mnie tydzień temu ? :) Akurat byłem na rybkach i telefon odebrała żona.Gość zamawiał "Bańdziorki" .Prosił żeby miały wystraszony wyraz oczu i przestraszoną a nie uśmiechniętą mordkę. :huh: Jak poprosił żonę żeby to zapisała po prostu walneła słuchawką Po powrocie z ryb żona mi oznajmiła że znowu jakiś wariat do mnie dzwonił ( nie pierwszy to raz)  .Jakoś nie bardzo ją przekonałem że to wymagający klijent a nie czubek :( .

• Like 11

• 2 tygodnie później...

Wpadnij do mnie  Norbert z tym czarcim napojem to wystrugamy razem :D Przejrzałem stare pudełka .Tą  starą  cienką brzanówkę  4 cm. robię nadal tylko teraz nazywa się "Bączek głęboko schodzący " :) Faktycznie super działa na jazio-klenie :) To że tak łykają to raczej nie zasługa kija tylko pracy moich gum :) Łowie na St.Croix awid /as70mf  6-12 lb , 7 medium power ,fast action ,oczywiście jednoskład :)

Jeśli zapraszasz nie ma sprawy przywalę na pewno wiosenna porą ze świeżym naparem z żyta. A rano na ryby. Odłóż mi jak pisałem.

W zamian masz wyprawę do Augustowa choć mieszkam w Krakowie.

Edytowane przez norbertkrakow

Dawno tam mnie nie było .Chętnie skorzystam. :) W Augustowie są jeszcze jakieś ryby :) Byłem kilka lat temu .Szczupaczek 85 cm.wywołał lokalną sensację :) Mam nadzieję że coś się poprawiło w rybostanie :) A tak w ogóle to usiłuję się rozgrzać wódeczką z sokiem jabłkowym.Przed chwilą wróciłem z rybek :) Pierwsze branie miałem na moją płotkę kopytko 13 cm. w naturalnym kolorze.Lekkie tyknięcie skwitowałem tylko podniesieniem wędki .Rybka kopneła dwa razy i wypuściła gumę.Płotka wyglądała jak po wyjęciu kilkunastu sandaczy.Dziura na dziurze ,ledwo trzymała się haka.Od razu zrobiło mi się cieplej  :) Jeszcze nie złowiłem głowatki na własnoręcznie zrobioną gumę  :) Następne pół godziny obławiałem to miejsce gumami bez efektu.Odpuściłem na godzinkę i wróciłem w to miejsce z woblerem.Delikatne puknięcie i luz na żyłce.Klasyczne branie głowatki.Krok do tyłu ,dwa obroty korbką ,cięcie i siedzi  :) Wyszła do wierzchu,zamłynkowała pod powierzchnią i spadła  :( Kilka sekund radości i dupa .Całe życie łowię tą rybkę i wydawało mi się że jestem do tego przyzwyczajony bo podobne sytuacje zdarzają się dość często.Jednak każda spięta gruba ryba wkurza  :angry: Po trzeciej bani umysł mi się rozjaśnił. :) Łowiłem 15 cm.woblerem trzyczęsciowym na tzw.trzymanego.Przy -4 C po minucie zamarzają przelotki ,przy braniu pod prąd po prostu nie wybrałem luzu który zrobiła biorąca ryba.Zakręciłem korbą odezwał się hamulec bo żyłka była zamarznięta na przelotkach ,krok do tyłu nie wystarczył .Rybka była za lekko zacięta,a głowatce trzeba dać dość mocno po zębach. :) Jak  Dunajec nie zamarznie to jutro wracam  do gry  :) 

• Like 5

No zawsze fajnie było!a klimat niesamowity :D  a te ,,GŁOWY,, już mi kilka lat po głowie chodzą ! :D woblery są(od mistrza)!zresztą już od kilku lat czekają w pudełkach!a jak zawsze brak pi.... o czasu! ale trza zebrać ekipę i jechać do Sącza! a nawet jak nie będą brały to i tak będzie fajnie! :D

• Like 1

Srebrny to stary pstrągowy.Są dni że kropkowańce walą tylko w ten model :) Wykonuję go w wersji głębokiej jak na zdjęciu oraz w wersji płytkiej pod nazwą płytka piąteczka .Bardzo chętnie przegryzają go pstrągi ,bolenie,klenie,sandacze,okonie i zażerają kochane  szczupaki :D Drugi złoty model to zawodnicza piąteczka .Na żadnego innego woblera nie złowiłem tylu ryb.Niesamowicie łowna konstrukcja .Od lat jest to mój nr 1 na szczupaki i jeziorowe trocie  w maju.Praktycznie bierze na niego wszystko.Nigdy nie zakładam go na żyłkę cieńszą niż 0,22 mm.i to zawsze z wolframem.Pomimo stosowanego przyponu nie zauważyłem żeby to przeszkadzało boleniom i kleniom. :) 

Super dziękuje za informacje Januszu

A właśnie za gumy też dziękuje 

3 dni byłem w domu a że do odry mam 500 metrów to przetestowałem 

wynik sandacz 50cm,60cm  szczupak 74cm

specjalistą sandaczowym nie jestem to mnie taki wyników pełni zadowala :)

UKLEJE NA PRAWDĘ SUPER tylko jedna mała uwaga oczka dość szybko odpadają 

• Like 1

Rozumię że wszystkie te rybki złowiłeś na uklekę -kopytko 10 cm. :) Każdy kto je nabył bardzo ładnie połowił. :) Miałeś pecha i nabyłeś gumy w czasie gdy posłuchałem kolegi i zastosowałem inny niż wcześniej klej do oczek.Super trzymał przez dwa ,trzy dni a potem zaczął rozpuszczać oczka .Stąd "zapity duch "to wersja limitowana .Fajnie zabarwiły oczka gumę a potem odpadły :( Ten klej który aktualnie stosuję trzyma oczka jak trzeba :)

• Like 1

Łowię woblerami od Janusza z 25 lat. Toż to już ćwierć wieku. Od Dunajca, przez Poprad, San, Wisłę, odrę, a nawet morze śródziemne i Czerwone. Poznałbym to malowanie na końcu świata ..no i to sreberko z klubowych :D  

• Like 3

Łowię woblerami od Janusza z 25 lat. Toż to już ćwierć wieku. Od Dunajca, przez Poprad, San, Wisłę, odrę, a nawet morze śródziemne i Czerwone. Poznałbym to malowanie na końcu świata ..no i to sreberko z klubowych :D  

Ze śmietany :D :D :D współcześnie.

• Like 2

• 2 tygodnie później...