Janusz Wideł Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zamarzła mi dzisiaj zaporówka to postanowiłem troszkę uporządkować temat gum.Przedstawione tu modele i kolory super sprawdziły się w tym sezonie.Wykonuje je na bieżąco dla kolegów chcących uzupełnić zapasy na przyszły sezon.Wszystkie przedstawione kolory aktualnie dostępne. Okoń 12 cm.to rewelacyjna-selektywna przynęta na sandacze.Oczywiście szczupaczki przegryzają je równie chętnie .Bez względu na to czy mają paski czy nie działają super.Na życzenie wszystkie kolorki okoni mogą mieć namalowane paski i płetewki.Rewelacyjnie działają w sandaczowym i szczupakowym trollingu. Płotka 13 cm.to kawał gumy.Wagowo to 25 gr.Rewelacyjna przynęta na grube sandacze.Osobiście na nr 1 w tym roku złowiłem swoją życiówkę 104 cm.Podobnych ryb około metrowych na tą płotę seledynkę wyjechało w tym roku na Czorsztynie siedem sztuk.Bardzo lubiana przez szczupaki.Kilkanaście udokumentowanych około metrowych na naszych wodach.Ja tylko kilkanaście 85-95 cm.Fantastycznie sprawdziła się na łowiskach szwedzkich i norweskich. Osobiście jestem zakochany w tej uklejeczce Super działała w maju na szczupaki z brzegu.Na 6 gr główce pracuje jak żywa ryba .Szczupale i duże okonie walą w nie bez zahamowań. Tak samo na 6 gr. główce pięknie działa na nocne powierzchniowe sandacze zarówno na rzece jak i na zaporówce. Bardzo skuteczna przy łowieniu z opadu bez względu na gramaturę główki.Przynęta bardzo łowna a przy tym bardzo uniwersalna w zastosowaniu.Często jako przyłów przy łowieniu sandaczy mam na tą uklejkę bolenie,klenie,pstrągi. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Janusz można poznać ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Proszę na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 U mnie także Janusz 10 cm płotka siej spustoszenie i to nie tylko u sandaczy ale także u ryb których nie łowię z premedytacją czyli okoni, do tej pory najmniejszy miał 46cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Arek tą 10 cm.to nazywam uklejka -10 cm. Faktycznie walą w nią okazowe okonki W maju i w czerwcu poza naprawdę nieprzyzwoitą ilością wyjętych szczupaków złowiłem sporo okoni 30-40 cm.Wcale nie przeszkadzał im wolframowy przypon 12 kg. Morze wygląda średnio ale niesamowicie łowna.Takiej zjadliwej cholery jeszcze nie miałem.Dopracowywałem jej łowność ponad miesiąc ale było warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Jasiek,- jak zobaczyłem je w paczce z wobkami to oczywiście wdzięczny byłem za prezent, ale jakoś nie powaliła mnie ta guma, fajna miękka, kolor bardzo naturalny, wszystko niby ok, ale miałem jakieś ale.... Któregoś dnia wrzuciłem do wody - jak nic nie gryzło..... i pac,- jeden sandacz, drugi, nawet szczupak jakiś się zameldował ale na następnym wypadzie już tylko okonie.Nie ma co, masz rękę do przynęt Lata spędzone na Czorsztynie, Rożnowie, i Klimkówce dają rezultaty,- gratuluje 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Dzięki Arku. Pewnie i lata spędzone na wodzie ale przede wszystkim lata spędzone w warsztacie na klepaniu blach,cykad struganiu woblerów.Już kilka lat temu wiedziałem jak powinna pracować idealna guma ale nie miałem możliwości technicznych,materiałowych.W zeszłym roku materiały stały się dostępne to nie zastanawiałem się długo Warto było .W końcu mogę łowić na łowne gumy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Radosnych, rodzinnych świąt oraz taaakich ryb z taaakimi ,zębami życzę w nowym roku wszystkim użytkownikom moich przynęt 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Dzięki Jasiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ale wam zazdroszczę styczniowych pstrągów U mnie dopiero od 01.02 Jak na razie meldują koledzy z Pomorza to najlepiej grubym pstrągom w tym roku podchodzi "Bańdziorek" 6,5 cm. Kawał przynęty ale i pstrągi przepiękne.Oczywiście o wstawieniu fotek mogę zapomnieć. Prawdę powiedziawszy wcale się im nie dziwię.Skuteczny kłusol potrafi wyrybić niewielką rzeczkę pstrągową w kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tykrysek1 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 WitamPanie Januszu kupiłem z drugiej ręki woblery robione przez pana ponoć są z drewna, mało nie kosztowały, trzy są nawet z pana podpisem a to chyba wyjątkowe, czwarty na osobnej fotce nie podpisanyCzy mógłby pan je opisać, czy sa z drewna i jak się nazywają?Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Dobry zakup Niepowtarzalne modele wykonane z korzenia.Pierwszy to model szczupakowy, pozostałe to nocne sandaczówki albo jak kto woli płytkie 8-9 cm.Skuteczne również na szczupaki z płytkiej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tykrysek1 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Bardzo dziękuje, to się ciesze mam pełen komplet, bo od pana mam wykonane w piance ale okazuje się, że mam także pańskie strugane perełki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Cukierkowe kolory z dedykacją dla angielskich sandaczy i szczupaków. Najłowniejsze kolory płotek w zeszłym roku to seledyn i pomarańcz.Połączenie tych dwóch kolorów może nieżle namieszać Uklejki w różu i fiolecie z perłą bardzo podobały się grudniowym sandaczom. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Otrzymałem zestaw tych gum i mogę powiedzieć, że zarówno sprawy techniczne (kształt, praca), jak i technologiczne (dobór barwników, twardość materiału) są znakomicie dopasowane. Januszu, nie mogę doczekać się czerwca! (małe wyjaśnienie - na moich łowiskach szczupak i sandacz mają ochronę od początku roku do końca maja). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Panie Januszu napisze tu bo skrzynka chyba pełna,potrzebuje 10szt tych gumek w tym kolorku 20160910_093454.jpg 20160910_093511.jpg reszte załatwimy na priv.Jak nazywa się ta gumka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Kopytko 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Super działała w lutym na pstrągi w głębokich dołkach z wolnym uciągiem.Najwięcej brań przy prowadzeniu z prądem przy wysokich podbiciach.Wszystkie brania w opadającą gumę.Do takiego łowienia została stworzona.Na wiosnę i w lecie bardzo podobał się silnie merdający ogonek kleniom z głębokich płani.Oczywiście fajnie także reagowały na to kopytko okonie.Niestety równie chętnie waliły w nie szczupaki ,a że okonie na małe przynęty łowię bez przyponu to wiadomo czym to się kończyło. Osobiście nie próbowałem ale koledzy ładnie połowili na nie w maju boleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Sezon klenio-jaziowy tuż ,tuż to i ruch w małych woblerach.Najpopularniejsze w tym czasie igiełki i bączki występują w dwóch wersjach.Głęboko schodzące schodzą max do około 1,2 m.,w wersji płytkiej max 0,5.Na przedwiośniu polecam wersje głębiej schodzącą bez względu na głębokość łowiska.Oba te modele mają krótkie stery nie wymuszające na łowiącym głębokości prowadzenia.Przy szczytówce nad samą wodą wobler zejdzie na 1,2 m.,wystarczy kij podnieś o 1 m. i wobler idzie pod powierzchnią .Z głębokim sterem pracują troszkę agresywniej i można je bardzo wolno prowadzić co o tej porze roku jest bardzo wskazane.Modele płytko schodzące osobiście zaczynam stosować od kwietnia.W tym czasie roi się widelnica i zaczyna roić się jętka majowa.Pstrągi i klenie wchodzą już w płytkie bystrza a wtedy drobno pracująca , płytko chodząca igiełka i płytki bączek jest przynętą idealną. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Jasnowidz!?? Właśnie przeglądałem wątek(po raz kolejny..) i myślę sobie , że trza do Janusza się odezwać po igiełki i po bączki...odświeżam stronę , a tu pyk, Janusz we własnej osobie o igiełkach i bączkach!! Niebawem się odezwę.... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Janusz, przepraszam jeśli pomieszam trochę szyki, ale od dłuższego czasu chodziło za mną żeby trochę usystematyzować temat woblerów, i tym samym pomóc w wyborze tych cacuszek Kolegom...Wiem, że jest pewnie parę błędów i kilku - kilkunastu woblerów jeszcze brakuje, ale myślę, że to dobry punkt wyjścia do Twojej korekty Jeśli znajdziesz chwilę żeby uzupełnić jeszcze opis i dodać parę sztuk, byłoby super! Pchełka - 2-2,5 cm, idealna na sierpień, łowienie powierzchniowe, boleń, pstrąg jak żerują na drobnicyIgiełka - 3,5 cm, dobra na pstrąga ale i na bolenia, od marca do maja i czerwiec!, dwie kotwice VMC nr 12, płytko schodząca do 0,5 m i normalna do 1,2 m, akcja b. drobna ogonowa lekko wyczuwalna na kiju, dobra gdy pstrągi obżerają się larwą i nie gonią za ofiarą, postawiona w największych bystrzach na tzw. trzymanego, dobra na bolenia żerującego na wylęguBączek - 4 cm, wersja pływająca schodzi do 0,5 m a tonąca do 1,2 m, łowienie przypowierzchniowe i na niżówce, wobler na małe rzeczki, klenie w zimie, pstrągi, na przedwiośniu lepsza wersja głębiej schodząca bez względu na głębokość łowiska. Oba te modele (igiełka i bączek) mają krótkie stery nie wymuszające na łowiącym głębokości prowadzenia. Przy szczytówce nad samą wodą wobler zejdzie na 1,2 m, wystarczy podnieść kij i wobler idzie pod powierzchnią. Z głębokim sterem pracują troszkę agresywniej i można je bardzo wolno prowadzić co o tej porze roku jest bardzo wskazane. Modele płytko schodzące dobrze zacząć stosować od kwietnia. W tym czasie roi się widelnica (ew. widłoza - to choroba wielu Kolegów z tego forum, przyp. red. ????) i zaczyna roić się jętka majowa. Pstrągi i klenie wchodzą już w płytkie bystrza a wtedy drobno pracująca, płytko chodząca igiełka i płytki bączek jest przynętą idealnąBrzanówka - 4,5 cm, wobler brzanowy, sierpień!Ślazurek - 4,5-5 cm, wobler m in. na brzany i pstrągi, dobry w czerwcu i lipcu, ślazurek z żółtym brzuchem dobry w kwietniu i maju na trąconej wodzieZawodnicza piąteczka - 5 cm, maj!, czerwiec, również woda stojąca, dobry na okonia i szczupaka na zaporówkach, pracuje od 0,5 do 1,5 m, tylko w wersji tonącejStary pstrągowy - 5 cm, wobler pstrągowy, dobry w zimie, luty!Szadzik - 5-5,5 cm, wobler pstrągowy i do trollingu okoniowego do 2 m gł., akcja drobna, ogonowa dobrze wyczuwalna na kiju, sprawdza się w marcu na pstrągach, wersje płytko do 0,5 m i głęboko schodzące do 1,2 mChiciorek - 5,5 cm, wobler z pianki, drobna akcja, wobler boleniowy, średnie i wolne tempo prowadzenia, tonący i pływający, waga od 3 do 6 gr, na bolenie w trawach, krzakach i bijące pod nogami, czerwiec i lipiec nocne sandacze i klenie na płyciznach, sierpień pstrągi żerujące na 6 cm narybku, trolling boleniowy na wiosłach, wersja najgłębsza do 1,5 mNocna sandaczówka - 5-11 cm, wobler powierzchniowy uklejo-podobny, pracuje do 0,5 m, akcja migotliwa, idealny na nocne łowienie sandaczy, wobler strugany z korzenia olchyPłytka szósteczka - 6 cm, (boleniowa szósteczka, reńska szósteczka), sprawdza się i w silnym nurcie i w wodzie stojącejPękata szósteczka - 6 cm, lipiec, sierpień ale również w zimie, pływające i tonące, selektywny wobler kleniowy, w wersji tonącej o nieco zgaszonej akcji dobry na duże okonie, słaby wobler na pstrągiBańdziorek - 6,5 cm, wobler z pianki, dobry przy mętnej wodzie, również woda stojąca, dobry na okonia, nocnego sandacza, wersja głęboko schodząca do 2,5 m, wersja płytka 0,5 m, jest też wersja odchudzonego bańdziorka z mniejszym sterem i lżejsza, która sprawdza się wolnych głębokich planiach, jest również przynętą nr 1 na bolenie w mętnej podniesionej wodziePłytka siódemka - 7 cmPłytka sandaczówka - 8 cm, bardzo ciężka, łowienie powierzchnioweZaczarowany ołówek - 9 cm, wyczuwalna na kiju szybka ogonowa akcja, wersje płytko - spinning szczytówka nisko do 2,5 m, szczytówka wysoko do 1,5 m ma drobniejszą akcję i cieńszą dupkę i głęboko schodzące - trolling do 3,5 m, wersje specjalne do 4,5 m, spinning do 3 m, malowanie m in. sandaczowe, jesień!, również trolling i woda stojąca, wykonany z korzenia olchyTrollingowy ołówek - 9 cm, głęboko schodzący, wobler sandaczowyŁamaniec - 9 cm, na letnie nocne spokojne planieGłęboka szczupakówka - 9 cm, masywny, ciężki, pękaty wobler o silnie wyczuwalnej agresywnej akcji, sprawdza się w trollu, gdy na ryby nie działają woblery o spokojniejszej akcji, dobry do połowów z wysokich rzecznych burt, w trollu schodzi do 5 m, z ręki do 3,5 mReńska dziesiątka - 10 cm (6-10 cm), wersja płytko i głęboko schodząca, to adaptacja woblera głowacicowego, trochę bardziej płaska, protoplastą tego woblera była Rapala "flat rap”, wobler z korzeniaPłytka jedenastka - chudziak - 11-12 cm, wersja b. płytka do 0,5 m oraz płytka do 1,2 m, lipiec i sierpień, na sandacza chodzącego pod powierzchniąSzczupakowa trzynastka - 13-20 cm, głęboko schodząca, kolory: naturalne, róż, fire tiger, mogą być wyposażone w trzy kotwiceSmukła głowacicowa piętnastka - 15 cm, idealna również na majowe skandynawskie szczupaki 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 O kurcze !!! Bartolo jestem pod wrażeniem Nie sądziłem że ktoś tak wnikliwie śledzi mój wątek Dzięki za porządki w moim temacie Jest troszkę nieścisłości w opisach ale i tak jestem pełen podziwu dla Twojej znajomości tematu.Na pewno będzie to pomocne kolegom zaczynającym przygodę z moimi woblerkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Witam A dla tych co nie śledzą wątku to jeszcze przy opisie fotki by się zdały:) Pozdrawiam Romek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Janusz, jak znajdziesz chwilkę żeby się oderwać od warsztatu, wprowadź korekty i uzupełnienia, będziemy mieli wszystko w jednym miejscu i niezłą ściągę ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi