Skocz do zawartości

łowienie obrotówką

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo już było w tematach łowienia na jerki, whadła, przynęty gumowe, o lotności woblerów i innych wynalazków, o zwartej budowie.

A jak się ma sprawa, z łowieniem na błystki obrotowe?

Pomijajac wszelkie Giant Killery, Musky Killery i inne olbrzymy. Czy ktoś tak łowi: lekki zestaw castingowy + średnia/mała obrotówka?

zdarzylo mi sie i daleki jestem od potwierdzenia mitu jakoby obrotowka sie zle rzucalo bo majta sie skrzydelko i ma zmienna aerodynamike... jakos sobie radzilem, poza tym jesli chodzi o kropki to jedna z moich ulubionych przynet... zaraz po wobkach :mellow:

No właśnie. Zaraz poczatek kropokowego sezonu. Może ktoś opisze doświadczenia.

Może sprzęt?

Przecież nie każdy łowi samurajskim mieczem znad Wisły :mellow:

Jakie wędziska, jakie młynki, jakie wreszcie ryby i w jakich wodach????????

Pytanie nie wzięło się znikąd. Zmieniam sukcesywnie sprzęt na castingowy a błystka obrotowa, pomimo zmian, panujących mód, rozwoju spinningu/castingu, od zawsze była moim Nr 1

wędzisko - testowy rezonans. ogolnie max 6' ze wzgledu na porecznosc oraz duzą mozliwosc kombinowania przy rzutach...

multik: moj ulubiony: CC51

linka: zawsze plecionka, czasami gdy mi coś do łba strzeli dowiązuje 1,5 m zylki / fluorocarbonu

przynety: ulubione minigarbatki znane tez jako wrta. a takze aszychminki...

ryby: wszystko co sie da. ale celem polowan przy uzyciu wyzej podanego zestawu sa kropki oraz biały drapieżnik na lekko. do zadan powazniejszych - szczegolni bolenia mam zdecydowanie mocniejszy sprzet

Ja łowię 14funtowym Beneyro, 6'6. wyjatkowo dwuskład, żeby w razie czego łatwo w samolocie na pstrągi skoczyć :D Do tego scorpion mg z plecionką 14lb. Bardzo czuły zestaw, umozliwia bezstresowe łowienie od ok 3,5g (tyle mają bullheady 4cm a to moja podstawowa przynęta) do +-25g.

Obrotówki - nigdy tej przynęty zbytnio nie lubiłem, uważałem że jest taka sobie. obrotówki nr 1 latają z tego bardzo przeciętnie, z nr 2 nie ma problemu. Ale wole woblery czy gumy....obrotówki rzadko zakładam.

witam!

początek zeszłego sezonu łowiłem kijem 8lb i 6'. do tego conquest 51 ze szpulą avail. łowiło się nieźle ale kij był za słaby. przy okazji pstrągów miałem spotkanie z łososiem który to po kilkunastominutowej zabawie popłynął sobie w dal. nic nie mogłem zrobić, poza tym ze względu na charakterystykę wód w których łowię ( wygląda to trochę inaczej niż w polsce pas trzcin przy brzegu ect. ) kij był za krótki. zamieniłem więc kij na szklaka.

to był dobry ruch. wędka jest dużo mocniesza do 17lb 6'6'' ale ze względu na to że lepiej się ładuje ( inny materiał blanku )

bez problemu obsługuje lekkie wabiki rzędu 3g. to i tak jest minimum na jakie łowię. mój rekord pstrąg 64cm, nie miał szans. myślę że z poprzednim kijem było by trudniej.

natomiast jeżeli chodzi o obrotówki to wbrew pozorom latają bardzo dobrze, choć ja na nie nie łowie. tutejsze pstrągi wolą woblery :D

pozdrawiam!

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=5190&

Ja obrotówkami łowię głownie okonie, zdarzyło mi sie złowic na małe wiróweczki kilka klenii. Na początek zacznij od sredniej wielkości błystek. Np mepps 3 aglia lub jeszcze lepiej comet. Do wirówek kij powinien byc nieco bardziej ustępliwy. Używałem kijka shikari 10 lbs isj 601 + curado 101D z żyłką, którą uważam za dużo lepszą do mocno skręcających wabików. Widac to szczególnie podczas łowienia w wodzie płynącej...

pozd JW :D

Po otrzymaniu Abu Premier podkrecilem go do kija na blanku ATC c605 (opisany jako 10-55 g /25 lbs)i wyskoczylem wyprobowac. Po odstrzeleniu gumy (rzut na gwalt :lol:) zostala mi obrotowka Vibrax 4 (10 g). Latala jednak tak dobrze, ze nie mialem potrzeby wracac 50 m do auta aby uzupelnic zapas przynet. :mellow:

W przeszlosci z Abu EONpro zchodzilem do Vibrax 2, mimo to dystansy +/- 15 m byly osiagalne.

Wiec generalnie kombinacja multik + obrotowka = no problem, tym bardziej, jak sie uzywa bardziej wyrafinowanych zestawow.

Wahadlowki wydaja sie leciec jeszcze lepiej.

Pozdrawiam --Yacar?--

Peresada, piękna ryba. W sumie przyznać muszę, że fajny pomysł z tym szklakiem. Nigdy nie myślałem o tym w ten sposób. Na mocniejsze pstrągi kupiłem sobie inny kijek (14lb) ale jak mówisz on limituje wabiki o małej gramaturze. Fajny pomysł z tym szkłem. Czego konkretnie używasz? Jakiej wędki?

Pozdrawiam

Remek

witam!

jest to kij zrobiony przez Lukasza z Rodmas.

w zasadzie jest to kompozyt, ale z tego co wiem to niewiele w nim wegla wiec w uproszczeniu nazywam go szklakiem.

kij zrobiony jest na blancku ATC/Shikari cb 663. kij zbrojony sprialnie. bardzo fajnie nim sie lowi i bardzo ten blank polecam!

pozdrawiam!