popper Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Sporo już było w tematach łowienia na jerki, whadła, przynęty gumowe, o lotności woblerów i innych wynalazków, o zwartej budowie.A jak się ma sprawa, z łowieniem na błystki obrotowe? Pomijajac wszelkie Giant Killery, Musky Killery i inne olbrzymy. Czy ktoś tak łowi: lekki zestaw castingowy + średnia/mała obrotówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Jescze nie. Mam już multik - Revo Premier, teraz zamawiam kijek (taki sam jak w watku o okoniach), więc jakakolwiek relacja, uwagi dopiero wiosną. Pzdr. Kryst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 zdarzylo mi sie i daleki jestem od potwierdzenia mitu jakoby obrotowka sie zle rzucalo bo majta sie skrzydelko i ma zmienna aerodynamike... jakos sobie radzilem, poza tym jesli chodzi o kropki to jedna z moich ulubionych przynet... zaraz po wobkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 No właśnie. Zaraz poczatek kropokowego sezonu. Może ktoś opisze doświadczenia. Może sprzęt? Przecież nie każdy łowi samurajskim mieczem znad Wisły Jakie wędziska, jakie młynki, jakie wreszcie ryby i w jakich wodach???????? Pytanie nie wzięło się znikąd. Zmieniam sukcesywnie sprzęt na castingowy a błystka obrotowa, pomimo zmian, panujących mód, rozwoju spinningu/castingu, od zawsze była moim Nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 wędzisko - testowy rezonans. ogolnie max 6' ze wzgledu na porecznosc oraz duzą mozliwosc kombinowania przy rzutach... multik: moj ulubiony: CC51 linka: zawsze plecionka, czasami gdy mi coś do łba strzeli dowiązuje 1,5 m zylki / fluorocarbonu przynety: ulubione minigarbatki znane tez jako wrta. a takze aszychminki... ryby: wszystko co sie da. ale celem polowan przy uzyciu wyzej podanego zestawu sa kropki oraz biały drapieżnik na lekko. do zadan powazniejszych - szczegolni bolenia mam zdecydowanie mocniejszy sprzet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Aaaa, Mifku. Poproszę, przy okazji, o jakiś wzór chemiczny, na dobry węzeł plecionki i fluocarbonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Łowiłem wirówkami już z kilka lat temu i przyznam że łowi sie całkiem przyjemnie. Dużo lepiej wyczuwalna jest praca na multiku bo nie ma bicia kosza. I tak jak Mifek napisał potwierdzam iż latają bardzo przywoicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Ja łowię 14funtowym Beneyro, 6'6. wyjatkowo dwuskład, żeby w razie czego łatwo w samolocie na pstrągi skoczyć Do tego scorpion mg z plecionką 14lb. Bardzo czuły zestaw, umozliwia bezstresowe łowienie od ok 3,5g (tyle mają bullheady 4cm a to moja podstawowa przynęta) do +-25g. Obrotówki - nigdy tej przynęty zbytnio nie lubiłem, uważałem że jest taka sobie. obrotówki nr 1 latają z tego bardzo przeciętnie, z nr 2 nie ma problemu. Ale wole woblery czy gumy....obrotówki rzadko zakładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Cześć,Ja łowię właśnie kropkowańce na lekki kijek castingowy i blaszki. Zabawa przednia! Używam kijka 8lb i błystek wahadłowych od 4-6g. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 witam!początek zeszłego sezonu łowiłem kijem 8lb i 6'. do tego conquest 51 ze szpulą avail. łowiło się nieźle ale kij był za słaby. przy okazji pstrągów miałem spotkanie z łososiem który to po kilkunastominutowej zabawie popłynął sobie w dal. nic nie mogłem zrobić, poza tym ze względu na charakterystykę wód w których łowię ( wygląda to trochę inaczej niż w polsce pas trzcin przy brzegu ect. ) kij był za krótki. zamieniłem więc kij na szklaka.to był dobry ruch. wędka jest dużo mocniesza do 17lb 6'6'' ale ze względu na to że lepiej się ładuje ( inny materiał blanku )bez problemu obsługuje lekkie wabiki rzędu 3g. to i tak jest minimum na jakie łowię. mój rekord pstrąg 64cm, nie miał szans. myślę że z poprzednim kijem było by trudniej. natomiast jeżeli chodzi o obrotówki to wbrew pozorom latają bardzo dobrze, choć ja na nie nie łowie. tutejsze pstrągi wolą woblery pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Ja obrotówkami łowię głownie okonie, zdarzyło mi sie złowic na małe wiróweczki kilka klenii. Na początek zacznij od sredniej wielkości błystek. Np mepps 3 aglia lub jeszcze lepiej comet. Do wirówek kij powinien byc nieco bardziej ustępliwy. Używałem kijka shikari 10 lbs isj 601 + curado 101D z żyłką, którą uważam za dużo lepszą do mocno skręcających wabików. Widac to szczególnie podczas łowienia w wodzie płynącej...pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Peresada, Fantastyczna ryba. Gratuluje Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Po otrzymaniu Abu Premier podkrecilem go do kija na blanku ATC c605 (opisany jako 10-55 g /25 lbs)i wyskoczylem wyprobowac. Po odstrzeleniu gumy (rzut na gwalt ) zostala mi obrotowka Vibrax 4 (10 g). Latala jednak tak dobrze, ze nie mialem potrzeby wracac 50 m do auta aby uzupelnic zapas przynet. W przeszlosci z Abu EONpro zchodzilem do Vibrax 2, mimo to dystansy +/- 15 m byly osiagalne. Wiec generalnie kombinacja multik + obrotowka = no problem, tym bardziej, jak sie uzywa bardziej wyrafinowanych zestawow.Wahadlowki wydaja sie leciec jeszcze lepiej. Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Peresada, piękna ryba. W sumie przyznać muszę, że fajny pomysł z tym szklakiem. Nigdy nie myślałem o tym w ten sposób. Na mocniejsze pstrągi kupiłem sobie inny kijek (14lb) ale jak mówisz on limituje wabiki o małej gramaturze. Fajny pomysł z tym szkłem. Czego konkretnie używasz? Jakiej wędki? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 witam!jest to kij zrobiony przez Lukasza z Rodmas.w zasadzie jest to kompozyt, ale z tego co wiem to niewiele w nim wegla wiec w uproszczeniu nazywam go szklakiem. kij zrobiony jest na blancku ATC/Shikari cb 663. kij zbrojony sprialnie. bardzo fajnie nim sie lowi i bardzo ten blank polecam!pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Czy możesz podać parametry tego blanku. Chodzi mi o średnicę szczytówki i dolnika. Chciałbym wyczuć czy to typowy szklaczek. Dlaczego zdecydowałeś się na spirala? Ze względu na bardzo mocne ugięcie? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Witam @ Peresada -ten blank to cb662 15 lb -663 to juz niezły wyrwiząb trochę zamocny na pstruchy.Tak czy inaczej jest bardzo lekki -teraz cb-ki 662 i 702 przyszły w nowej powłoce i zyskały więcej dynamiki . Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 zgadza sie - literowka sorry remek, jezeli chodzi o zbrojenie i parametry balnku to raczej do Luksza. bo to Jego konstrukcja. ja tylko zalozylem co bede lowil gdzie i na co poza tym z pracy pisze wiec nie mam kija pod reka pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 @peresadaA ja Ci dziękuję, za wskazanie drogi, o której często się zapomina, w dobie dominacji grafitów czy ceramików.Kiedyś całkiem poważnie myślałem o blankach Seekera pod pstrągi.Pewnie teraz temat wróci, w wersji castingowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 i to jest dobra koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi