Guzu Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 I ja jak najbardziej opowiadam sie za 1000 % jawnoscia i autentycznoscia opinii. Niech kazdy pisze co jest GUT a co jest BLEE. Ja doszedlem po prostu do wniosku ze szkoda mi czasu i kasy na sprawdzanie rozwiazan typu Stradic FB vs FC vs FI czy inne F cos tam... Kupuje stare, sprawdzone modele, najlepiej JAPAN albo USA i tego sie trzymam Gdyby lud wedkujacy miast i wsi trzymal sie takiego schematu to producenci nie mieliby jak uprawiac swojej polityki blichtru i ladnych kolorkow... Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Obawiam się, że Twój sposób na niewiele się zda bo jesteś zalewani coraz bardziej „guma do żucia” i to nie tylko w kołowrotkach. Kiełbasa bez mięsa, sery nie z mleka, itp. „nowości”. Zmuszając nas do ciągłej wymiany tej tandety robią z nas niewolników. Zamiast uzbierać sobie na wycieczkę w jakieś wesołe miejsce człowiek musi robić na tą tandetę. Jeśli działają jeszcze jakieś mechanizmy rynkowe to trzeba pisać i oceniać. Ja bardzo często korzystam z takich dyskusji przed zakupem aby nie nakupić szajsu. Obawiam się, że za długo nam nie pozwolą pisać w necie co myślimy, więc trzeba korzystać z ostatnich chwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Co sądzicie nt. lansowanej przez obie firmy mody na tzw. kosmiczne platiki tzn. zaion i CI4? Moim zdaniem stopy metali, są sztywniejsze i trwalsze niż najbardziej nawet kosmiczne węglówki. Jesli chodzi o wybór, to stawiam na daiwę (od certate w górę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Pisalismy juz kiedys o tym http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&&th=103 97&goto=160001#msg_160001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Jak śledzę temat to biorąc pod uwagę wszystkie parametry z wytrzymałość i starzeniem włącznie, to kompozyty węglowo albuminowe są znakomite. Nie wiem czy są stosowane w kołowrotkach ale jeśli nie to tylko kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Sa Robercie sa O tym wlasnie mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 co do ultegry to jest TU http://cgi.ebay.pl/2006-Shimano-Ultegra-Stradic-2000S-Spnnin g-Reel-NIB_W0QQitemZ350281680984QQcmdZViewItemQQptZLH_Defaul tDomain_0?hash=item518e6a4858 były i wieksze modele ale widze ze poszłu i zostały te na usa.kumpel ma taki i chwali,a jest jak ten Listonosz z Płocka Guzu dobra zasada własnie sprawdzone kręcki sa najlepsze.nowosci bywaja dobre,ale na sprawdzenie tego trza lat-a wtedy nazywa sie owe nowoscijuż sprawdzonym starym modelem co do kompozytów to w ramach rowerowych juz od dawna sa i jakos kolarze smigają.co do dazenia do ultra lekiej wagi krećka to mam mieszanie uczucia.ale jak sie da zachować moc hmmmmm to why not.ja stanałęm na konstrukcjach z okolo 98 roku.co do stradiców to racja niema co sie rozwodzic i łechtać,dla mnie od FG (jeden z najstarszych) reszta szła już coraz w bardziej czarną du...ę,mam znajomka w sklepie wedkarskim i wiem ile ludzie tego przynosili na gwarancje w stosunku do starych FG,z tego co wiem to teraz Nowy Fc jest godny uwagi,Widicznie shimano dostało tym serwisem po du...e. Moim zdaniem warto wiedzieć co jest w miare oki a co nie.I warto sie tym dzielić,w sumie było o tym na forum,ale kręcki ida do przodu kupic nie musisz,ale wiedziec co kupic- możesz Wszak o modelach obecnych na rynku,2 lata temu nie pisaliśmy dla wielu co kesz ciułaja i niemaja na experymenty to zawsze jakies wskazówki. .ja importerem reelów nie jestem ,a tylko moczy kijem i moczy kołowrotkiem,(moczy mordą nie ) ,wiec chcę miec tez rozeznanie,jak długo to moczenie zniesie tek kolowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Tomek, Ty mnie do wątku o multikach nie odsyłaj. Znasz moją orientację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Ale material taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Jest tylko jeden drobny problem w tych sprawdzonych starych modelach... trzeba kupic od razu dwa, bo firmy szybciutko przestaja produkowac czesci zamienne. Jak gadalem z szefem serwisu Normarka zeby wzial Twn Power F, to jakbym warszawskiego cierpiarza czyli zlotówe slyszal - nie ma panie, zadnych czesci, nie robia... A zeby kolowrotek wytrzymal kilka sezonów zapier...lania - to se ne vrati.Obawiam sie ze trzeba postawic na szybka rotacje i wymiane po jednym, dwóch sezonach. Tylko ze wtedy mlynek powinien kosztowac max $200, a to z reguly jest szmelc nawet nie na jeden sezon. Paragraf 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Kolego dla chcacego nic trudnego.juz nieraz pisałem o tym.niema sensu szykac u nas a tym bardziej u serwisantów nieskorych do wspołpracy.wejdz na www.japantackle.com napisz co trzeba do krecka bo maja jeszcze stare częsci w magazynach shiano i juz,szukać trza u źródła a nie w sztycznych kanałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Dokładnie Guzu, polityka części zamiennych obnaża o co w tym biznesie chodzi. Ciągły drenaż, dlatego nie spieszno im do produkowania kołowrotków nie do zajechania. A przecież to tylko kołowrotki a nie satelity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 prawda jest taka że w Polsce kiedy tylko niezapytać u dystrybutora shimano to nic nigdy niema ,albo niewiadomo kiedy bedzie,a najlepiej to Panie daj mi spokoj i w myślach se weź nowy kup alivio co sie rozpier*** i kup nowy za dwa miechy. naprawdę w dzisiejszych czasach przy odrobinie chęci można olać ten olewczy tryb traktowania nas przez ów serwis. ja kiedyś czekałem poł roku na kakrętke do stradica(,w tym czasie zrobiłem sobie ja sam z poxiliny. naprawdę wszedzie dbaja o klijenta ale napweno nie w Polskim przedstawicielstwie kolowrotkowym shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Dzieki hasior za linka,poczekam na 3000-ke i chyba sie zdecyduje.Jestem jednym z tych ciulaczy i kiedy czytam skrajnie rozne opinie o mlynkach za 1000-2500zl to chyba nie stac mnie na takie ryzyko.A za to co oszczedze moze uzywanego TP-F.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 w młodości też zbierałem na sprzet grosz do grosza,wiem jak to boli gdy sie wyda kase a okazuje sie że jest to nietrafiony zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Dzieki hasior za linka,poczekam na 3000-ke i chyba sie zdecyduje.Jestem jednym z tych ciulaczy i kiedy czytam skrajnie rozne opinie o mlynkach za 1000-2500zl to chyba nie stac mnie na takie ryzyko.A za to co oszczedze moze uzywanego TP-F.Pozdro. Tu masz 3000-czkę http://cgi.ebay.pl/Shimano-ULTEGRA-3000-Spinning-Reel-ARB-06 _W0QQitemZ380187625393QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0? hash=item5884f2c7b1 Chyba, że jesteś zainteresowany Team Daiwą 2500S-Cu. Czekam na przesyłkę z reelem i na dniach będę sprzedawał jedną ze swoich TD. Stan jak nowa ( prawie niełowiona - leżakowała w szafie w pudełku), z zapasową szpulą, papierami, pudełkiem itp. Więcej info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Patu, skoro tak zachwalasz TP to napisz jak jest z brodą przy plecionkach pow. 15 lb. Było by miło gdyś napisał jak długo go eksploatujesz bo z tego co wyczytałem to masz małą kolekcję wiec mam pewne obawy czy któryś się chociaż spocił trochę. To tylko pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Robert, kolekcji nie mam , ale użytkowałem dłuższy czas modele XTR (3000), F ( 3000/4000), Fa ( 4000, 2500) i teraz FC ( 4000) , a niedługo dojdzie C3000Mg. Powiem szczerze, że żadko uzywałem linek powyżej 15lb, jak już to na trociowym młynku lub przy FA ( to mocarny kręcioł - jak Kałasznikow). Nie pamiętam żadnej brody, ale starsze modele typu XTR, F mają tendencję do zostawiania linki na rancie przy zamykaniu kabłąka, co trzeba kontrolować (czego następstwem przy rzucie może być broda). Wynikało to chyba z budowy szpuli w w/w modelach ( dotyczyło to również starszych Stradick`ów). W nowym modelu tego zjawiska nie zauważyłem, ale użytkuję go stosunkowo niedługo - czas pokaże. W każdym modelu podoba mi się jedno - MOC. Nie przenoszą w żaden sposób obciążenia na przekładnię. Czy założymy SDR-a, gumę plus 30gr, pracują niemal identycznie ( tu prym wiedzie mocarny FA). Na zakończenie dodam, że kilku moich znajomych równiez używa TP ( róznych modeli). Częśc z nich łowi na ciężko w rzece, koguci na jeziorze itp - każdy jest zadowolony i zachwala te młynki. Jeżeli chcesz pancerniaka do ciężkiej orki poszukaj modelu FA ( może w magazynach Normarku mają jeszcze nowe). Trochę waży i po jakimś czasie lekko ząbkuje przez system oscylacji, ale jak nie jesteś onanistą i nie wsłuchujesz się zbytnio w prace młynka tylko w wodę, to nawet tego nie zauważysz. Model jest nie do zdarcia, no może poza uchwytem korbki, który w tym modelu był nieporozumieniem ( mozna go wymienić na inny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 To będę musiał popytać bo ja używam linkę 20 lb i właśnie na tych grubszych zaczynają się schody. Nawet trochę eksperymentowałem z tym i co ciekawe to nawijanie w odwrócony stożek jest gorsze od cylindrycznego. Jak sobie nawinąłem wiertarką to się zdecydowanie mniej plącze. Tak na zdrowy rozum to przyspieszenie posuwu zmniejszyło by powierzchnię styku zwojów więc by się mniej kleiły. Skutek uboczny to mniej plecionki (jest na to rada) i większe opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Robert, od prawie trzech lat używam Stradica FH 4000 właśnie z plecionką 20lbs, nigdy nie miałem problemów z brodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 TP FA tp prawdziwy podwójny mocarz,ja włąsnie z plećka pp 20lb pachałęm tym kreckiem i przez 4 lata było oki,gdyby nie wzgedy multikowe ,to pewnie bym go sobie zostawił.obecnie mam na stanie starszą siostrę tego modelu stelkę F,łowi na nią moja dziewczyna i nieoszczedza krećka,plećka 20lb(cieńszych nie uzywam) przy machnieciach jeszcze broda niepowstała. szczerze polecam TP4000FA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Widzę straszna kołomyję pod nazwą „TP”. RB, PG, SW, MG, HG, FA, FH ... Za niektóre literki trzeba słono zapłacić. Może jakieś wprowadzenie bo model za 100 kilka i 600 kilka $ nie mogą być nawet podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Widzę straszna kołomyję pod nazwą „TP”. RB, PG, SW, MG, HG, FA, FH ... Za niektóre literki trzeba słono zapłacić. Może jakieś wprowadzenie bo model za 100 kilka i 600 kilka $ nie mogą być nawet podobne. TP -twin powerRB-to dombiemam o Tylchy hamulec chodziPG-niskie przełozenie,power gearSW-słona wodaMG -magnezowy korpusHG-wysokie przełozenie(do jiggowania w pionie i wybierania linki z szybkoscia swiatła FA-to kaman chyba o Front draga ale A ? to nie wiemFH-jak nizej modele np TWIN POWER FA ,strafi fa i FH to te same korpusy inaczej malowane,TP ma wiecej łożysk inna korbe wkrecana w kolo zebate.np stellaFA miała też taki sam korpus co stradic co Twin power tylko bebechy lepsze,malowanie inne. z wyglądu naprawdę są bardzo podobne.z kultury pracy juz inaczej.ale jak by np.takiego korpusa od stradica nafaszerowac bebechami od stelki to myśle byśmy mieli Stelke w korpusie Stradica Znam kolege z Sochaczewa co ma Super X4000 GT przerobionego na Twin powera XTR4000 a jak? poprostu kolowrotki rózniły sie ilościa łozysk a korpusy szpule itd było to samo.Tak wiec schematy budowu też,wystarczyło włozyc w brakujące miejsca łozyska i mamy kreciek o wygladzie Super XGT a pracy TP XTR Proste.za łozyska zapłącił 100zł a róznica w sklepie miedzy tymi kolowrotkami była 400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Hasior, ale przecież XTR jest z alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Z tego co pamiętam, XTR jest z grafitu XT7... czy cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi