PZWPREZES Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Jak sądzicie który lepszy do spinna na szczupaka lub sandaczaVANQUISH leciutki jak piórko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Zdecydowanie stella to inna klasa kołowrotka.Alternatywa trochę ciężej to TP4000 SW PG lub XG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PZWPREZES Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 ale dlaczego inna klasaja posiadam VANQUISHA oraz STELLĘ i powiem tam lżej pracuje VANQUISHmama modele 4000 więc proszę o informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Skoro masz oba, to chyba potrafisz sobie odpowiedzieć na to pytanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Generał Dreedle życzył sobie, żeby jego żołnierze spędzali na strzelaniu do rzutków tyle czasu, na ile im tylko pozwoli przepustowość strzelnicy i rozkład lotów. Strzelanie do rzutków przez osiem godzin miesięcznie było dla nich doskonałym ćwiczeniem. Nabierali dzięki temu wprawy w strzelaniu do rzutków. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) ale dlaczego inna klasaja posiadam VANQUISHA oraz STELLĘ i powiem tam lżej pracuje VANQUISHmama modele 4000 więc proszę o informacjęInna klasa, bo ja Ci tak mówię, a jak Ci mówię to tak jest .Różnica w cenie mówi za siebie, stella to stella.Vanek to prawie jak stella, prawie robi różnicę.Jak masz kasę to bez zastanowienia stelka . Edytowane 9 Maja 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PZWPREZES Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 okej dziękuje - pisałem wcześniej ze mam oba ale tylko na kilka dni więc sie waham co kupić ale teraz juz wiem dziękuję Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Samo łożyskowanie piniona jest już inne jak w stelli.Stella ma podparcie na 3 łożyskach a vanek na 2-ch jak tp.vanka stawiam na równi z tp.Stella to już wyższa półka i nie ma o czym dyskutować .Przeanalizowałem schematy więc coś mogę powiedzieć na ten temat.Porównaj koła zębate jednego i drugiego, zobaczysz różnicę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Oprócz różnic mechanicznych, na które wskazał @Jozi, wykorzystuje się w jego budowie materiał CI4 (rotor), znany z tańszych modeli Shimano. W materiałach marketingowych, Shimano mówi o zachowaniu parametrów Stelli i jednoczesnym obniżeniu wagi, czemu służyć ma właśnie użycie tego materiału. Są zastosowania, w których zmniejszenie "inercji" rotora, skutkujące "szybszym" startem kołowrotka, ma znaczenie i wg Shimano tak jest przy połowie bassów. Czy przy połowie szczupaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Panie Prezesie, Zapewne z racji sprawowanego urzedu wie Pan , ze polskie rzeki i jeziora sa unikalne na skale swiatowa. Szczupaki po 15 kilo, sandacze skaczace wyzej niz tarpony o przylowach w postaci 2m sumow juz nie wspomne.Kazda odjezdza na minimum 100 metrow od razu po braniu. W zwiazku z tym tylko i wylacznie modele SW, najlepiej Stella, ewentualnie Twin Power. Wszystko inne rozpada sie po sezonie i do kosza. Ludzie powagi please, a czarne Shimano to byly z tytanu zrobione czy cus bo sie nie rozpadaja? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Jak ja lubię takie wątki-pytania... :lol: Takie jakieś na zasadzie: napiszcie co myślicie bo ja nie wiem co mam myśleć... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Hmmm... A jakby tak wprowadzić paszporty pozwalające na dostęp do internetu, poparte egzaminami państwowymi i testami sprawności umysłowej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Bujo, zorro. Dawno, dawno temu, za górami za lasami, łowiłem na szklaczek tokoza i cudownego delfina-2 wszystko co w wodzie pływało. Czy to znaczy, że nie możemy sobie teraz pogadać o niuansach? Czy to znaczy, że wszyscy wszystko wiedzą? Może po to się tutaj rejestrowali, żeby się czegoś dowiedzieć...Zajrzyjcie na inne fora tematyczne- np. użytkowników jakichś aut- a znajdziecie jeszcze ciekawsze problemy .Ogólnie to aż strach zabrać głos, bo zaraz loża szyderców daje o sobie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Bujo, zorro. Dawno, dawno temu, za górami za lasami, łowiłem na szklaczek tokoza i cudownego delfina-2 wszystko co w wodzie pływało. Czy to znaczy, że nie możemy sobie teraz pogadać o niuansach? Czy to znaczy, że wszyscy wszystko wiedzą? Może po to się tutaj rejestrowali, żeby się czegoś dowiedzieć...Zajrzyjcie na inne fora tematyczne- np. użytkowników jakichś aut- a znajdziecie jeszcze ciekawsze problemy .Ogólnie to aż strach zabrać głos, bo zaraz loża szyderców daje o sobie znać. Ale jakich niuansach, Pan Prezes pyta czy lepszy jest Audi czy BMW, jak sądzisz który będzie dla Pana lepszy? pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Dla Pana prezesa to chyba BENTLEY ino... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Oj zaraz tam "loża szyderców"... Zlepiłem sobie tylko:"Jak sądzicie który lepszy do spinna na szczupaka lub sandacza VANQUISH leciutki jak piórko" i " ja posiadam VANQUISHA oraz STELLĘ i powiem tam lżej pracuje VANQUISH mama modele 4000 więc proszę o informację". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Nie no co za lipny ten bentley, prezesiu by się w nim nie odnalazł raczej.No ale seledynowy z brokatem by już pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Loża szyderców się zrobiła. Dajcie spokój chłopaki. Zrozumcie że ludzie są na szczęście różni i dlatego życie jest ciekawe. Jeden nie ma za co Seicento zatankować, drugi ma problem z kolorem Bentleya i nie wie czy klamki pokryć tandetnym złotem czy może szlachetniejszym irydem. Jeden łowi na Mikado za 69,99, drugi ma dylemat między Stellą a Vanquishem. Ostatecznie po to jest to forum coby między innymi takie dylematy rozwiązać, a nawet po trosze zaspokoić własne ego takim pytaniem. Nie szkodzi, taki jest świat.Bierz Stelkę, mówię Ci. Będzie pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Prośba do PZW PREZESA Korzystając z faktu,iż ma Pan dostęp do obu kołowrotkówproszę o porównanie stopek. Czy są takie same rozmiarowo?Wiem...standaryzacja etc.....jednak jak się przyłoży jedną dodrugiej to będzie na 100% wiadomo czy są jdnakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Panie Prezesie, Zapewne z racji sprawowanego urzedu wie Pan , ze polskie rzeki i jeziora sa unikalne na skale swiatowa. Szczupaki po 15 kilo, sandacze skaczace wyzej niz tarpony o przylowach w postaci 2m sumow juz nie wspomne.Kazda odjezdza na minimum 100 metrow od razu po braniu. W zwiazku z tym tylko i wylacznie modele SW, najlepiej Stella, ewentualnie Twin Power. Wszystko inne rozpada sie po sezonie i do kosza. Ludzie powagi please, a czarne Shimano to byly z tytanu zrobione czy cus bo sie nie rozpadaja?Michał,nie łam się. Następne pytanie z tego cyklu będzie brzmiało..czy kołowrotek rozm. 250 lub 500 nadaje się do połowu agresywnej ikry tudzież planktonu...oczywiście na szpuli mono bo z linki 0.1298765lb będą spadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Inna klasa, bo ja Ci tak mówię, a jak Ci mówię to tak jest .Różnica w cenie mówi za siebie, stella to stella.Vanek to prawie jak stella, prawie robi różnicę.Jak masz kasę to bez zastanowienia stelka . Samo łożyskowanie piniona jest już inne jak w stelli.Stella ma podparcie na 3 łożyskach a vanek na 2-ch jak tp.vanka stawiam na równi z tp.Stella to już wyższa półka i nie ma o czym dyskutować .Przeanalizowałem schematy więc coś mogę powiedzieć na ten temat.Porównaj koła zębate jednego i drugiego, zobaczysz różnicę . A jak ja mówię, to też tak jest 100% zgodności z Jozim. I za lekki jest - jak dla mnie,i miękki w łokciach nie jestem. PozdrawiamJózef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) Panowie troszke z tą miekkością w łapkach to tu na wyrost jadą. Stelka jest cięższa o szokujące 25 gram od vańka w rozmiarze 4000XG Edytowane 10 Maja 2013 przez MIGOTKA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Panowie troszke z tą miekkością w łapkach to tu na wyrost jadą. Stelka jest cięższa o szokujące 25 gram od vańka w rozmiarze 4000XG Marek tylko stelka to magnez a vaniek to już wytwór technologiczny - ja jednak wolę magnez a 25g sobie poradzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) No niby tak .Ale...Ale niedawno jeszcze wszystko co nie aluminiowe było be.Magnez w kołowrotku był piętnowanyTeraz już magnez jest si.Uważam ze zła konstrukcja w najlepszych materiałach nadal będzie złą konstrukcją a przeciwieństwem jej bedzie dobra konstrukcja w "gorszych" materiałach.Jako przykład shimano czarnuch niech posłuży. To tylko plastiki a wielu chwali Edytowane 10 Maja 2013 przez MIGOTKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Magnez jest świetnym rozwiązaniem w stelli, nie wiem czy na morskie warunki się nadaje, obstawiam raczej że nie, na wody słodkie jak najbardziej.Maszynki z lat od 1995-mowa oczywiście o JDM to konkretny metal,stelka,Tp,biomistrz to zupełnie inne materiały jak magnez czy jakieś stopy - wynalazki.Wytrzymałość tych konstrukcji w shimano czy daiwie nieporównywalna do konstrukcji obecnych.Czasy takich kołowrotków już się nie wrócą-szkoda nawet o tym dyskutować, to tak jak "Panie kiedyś to były ryby".Osobiście domniemywam, że plastik w starych czarnuchach był mocniejszy jak obecne wytwory węglowe .Księgowi mają większy wpływ na produkcję, więc nie ma się czemu dziwić, obecnie jest tak praktycznie w każdej gałęzi przemysłu.Czasy samochodów,pralek,lodówek itp. artykułów o ponad 20-sto letnim użytkowaniu minęły bezpowrotnie.Im szybciej się do tego przyzwyczaimy tym bardziej będziemy zdrowsi .Więc jak ktoś chce maszynkę na lata niech szuka młynków z lat 1995,1998, jak lubi zmieniać zabawki to nowoczesne jak najbardziej . Edytowane 10 Maja 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi