pitt Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 no ale moment, bo gine we mgle ... tzn. stella daje rade, bo ma magnezowy korpus ... a vanquish to juz nie, bo tez ma magnezowy korpus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 no ale moment, bo gine we mgle ... tzn. stella daje rade, bo ma magnezowy korpus ... a vanquish to juz nie, bo tez ma magnezowy korpus? Korpus Stelli widocznie ma inny magnez Miało być co lepsze na szczupaki i sandacze, a skończyło się na dużych sumach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Stelloza to groźna choroba dobrze że kupiłem Vanquisha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Jedynym lekarstwem na ta chorobę są częste wizyty nad wodą... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Ale kiedy iść jak trzeba posty pisać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Smartfon w kierman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Jak tak robię. Ostatnio kupiłem soniacza Z-tkę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Jak tak robię. Ostatnio kupiłem soniacza Z-tkę :-) na ilu lozyskach ma usztywniony pinion i jak myslisz, czy mozesz z nim isc na sumy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Właśnie pod sumý kupiony :-) na razie nie ząbkuje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Coś mnie tchnęło.Jozi, tak piszesz, że tylko stelka w tytanach, a czy tego V-cośtam miałeś, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Nie rozumiem już tych dyskusji vanek prawie jak stella .Nie ma dla mnie prawie, bo prawie robi różnicę, vanek to vanek stella to stella.Jak dla mnie to inne materiały użyte w ich produkcji, koło zębate albo czymś pokrywane albo z innego wykonane.Osobiście nie widziałem vanka w środku ale jestem pewien że różnica jest.Nie przypadkiem stella jest droższa i uważana za nr.1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Nie rozumiem już tych dyskusji vanek prawie jak stella .Nie ma dla mnie prawie, bo prawie robi różnicę, vanek to vanek stella to stella.Jak dla mnie to inne materiały użyte w ich produkcji, koło zębate albo czymś pokrywane albo z innego wykonane.Osobiście nie widziałem vanka w środku ale jestem pewien że różnica jest.Nie przypadkiem stella jest droższa i uważana za nr.1. Ja miałem i wiem jak wygląda cała konstrukcja.Generalnie to prawie to samo co TP C 3000-4000 tylko w innej obudowie. I aby wszystkim dogodzić,to powiem że to b.dobre kołowrotki ,ale do odpowiedniego zastosowania i odpowiedniego zestrojenia z wędziskiem.Raczej delikatne i też tak z nimi należy się obchodzić.Miałem takiego klienta który cierpiał na jakąś chorobę nadgarstków i powymieniał sobie cięższe młynki na właśnie Vanquish-e.A jak się będą sprawdzać w bojach,to czas pokaże,kiedy przyjdą do mnie na następną konserwację. pozdrawiam Józef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Sledzac ten pasjonujacy watek odkrylem moj "udzial" w nim Nie mialem okazji miec w rankach Vanquisha. Stelle tez juz powoli zapominam jak "smakuja".Na sumowych wyprawach z moim udzialem najlepiej sprawdzaja sie multiki. Ale widzialem tez bardzo duze ryby wyholowane na kolowrotki Penn Slammer.Zywotnosc tychze Slammerow jest ograniczona. Nie czas i nie miejsce tu na dywagacje o kolowrotkach sumowych do trollingu.Napisze tylko, ze zadnego Shimano czy Daiwy z kablakiem do takich lowow bym nie bral ... Pozdrawiam i milego pedu ku doskonalosci sprzetowej Guzu p.s. Lososia nigdy nie zlapalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Witam. Panie Danielu,a co pan powie na temat RYOBI APLLAUSE 6000.Ja takiego właśnie ( głównie ) używam do polowania na sumy które przez ostatnie lata stały się u mnie obsesją.Kołowrotek za niewielkie pieniądze - super hamulec i bardzo mocna przekładnia.Nie zawiódł mnie nigdy,a łowię ekstremalnie.250 metrów plecionki PP 0,32 wchodzi na szpulę bez problemu+podkład z żyłki.Kabłąk nigdy się nie otworzył przy dużej rybie,a holuję dosyć forsownie,a to dlatego żeby wszystkie złowione sumy były wypuszczane w bardzo dobrej kondycji.Jedynym mankamentem jest składana korbka która dostaje luzów,ale z tym sobie poradziłem. Wybór padł na ten niedrogi model dlatego,że mój kolega który zabawę z sumami zaczął wcześniej od mnie używał go przez pięć lat i nadal używa a wcale o niego nie dbał,a sumów przez duże"S" to on wyholował,a wyholował.Jak wiadomo na łódce raczej porządku nie ma i to jest też jedna z przyczyn wyboru. Posługując się drogim ekskluzywnym sprzętem w takich warunkach przy różnej pogodzie po sezonie będzie wyglądał jak stara zdezelowana ciężarówka. PozdrawiamJózef Leśniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Witam. Panie Danielu,a co pan powie na temat RYOBI APLLAUSE 6000.Ja takiego właśnie ( głównie ) używam do polowania na sumy które przez ostatnie lata stały się u mnie obsesją.Kołowrotek za niewielkie pieniądze - super hamulec i bardzo mocna przekładnia.Nie zawiódł mnie nigdy,a łowię ekstremalnie.250 metrów plecionki PP 0,32 wchodzi na szpulę bez problemu+podkład z żyłki.Kabłąk nigdy się nie otworzył przy dużej rybie,a holuję dosyć forsownie,a to dlatego żeby wszystkie złowione sumy były wypuszczane w bardzo dobrej kondycji.Jedynym mankamentem jest składana korbka która dostaje luzów,ale z tym sobie poradziłem. Wybór padł na ten niedrogi model dlatego,że mój kolega który zabawę z sumami zaczął wcześniej od mnie używał go przez pięć lat i nadal używa a wcale o niego nie dbał,a sumów przez duże"S" to on wyholował,a wyholował.Jak wiadomo na łódce raczej porządku nie ma i to jest też jedna z przyczyn wyboru. Posługując się drogim ekskluzywnym sprzętem w takich warunkach przy różnej pogodzie po sezonie będzie wyglądał jak stara zdezelowana ciężarówka. PozdrawiamJózef LeśniakWłaśnie! Trudno się nie zgodzić. To jest wielce mądra mądrość, podyktowana doświadczeniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Kryterium sluszne : solidne, trwale i tanie. Tym sie kieruje.U mnie pracuje AVET. Na koncie ma juz (szacuje) z pewnoscia ponad 2000 kg sumow wyholowanych Wszystkie wypuszczone. Pracuje z plecionka 65 lb i gdybym mial siegnac teraz po kolowrotek do trollingu za sumem bylby to znow AVET. Pare osob sie do Avetow u mnie przekonalo, wiem ze byly proby uzywania tychze kolowrotkow do innych zastosowan (morze) i nie potrafie udzielic odpowiedzi czy sie tam sprawdzaja czy nie . Ja na morzu nie wedkuje. Ryobi Applause nie uzywalem. Moje wedkowanie za sumem przybralo forme niemalze wylacznie trollingowa. Wiec wogole nie potrzebuje kolowrotka do rzucania.Waznym aspektem jest to co Pan napisal - warunki na lodzi i na lowisku. Sprzet o ktorym trzeba myslec podczas walki z duza ryba (sumem) moim zdaniem nie jest wlasciwie dobrany. Z pewnoscia jednak taki sprzet bedzie ladnie wygladal i wzbudzal uznanie u Kolegow Tak generalizujac : Wedkowanie zaczyna sie w momencie, gdy sprzet jest skompletowany i pracuje na lowisku. Wczesniej to tylko przygotowania... PozdrawiamGuzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Kryterium sluszne : solidne, trwale i tanie. Tym sie kieruje.U mnie pracuje AVET. Na koncie ma juz (szacuje) z pewnoscia ponad 2000 kg sumow wyholowanych Wszystkie wypuszczone. Pracuje z plecionka 65 lb i gdybym mial siegnac teraz po kolowrotek do trollingu za sumem bylby to znow AVET. Pare osob sie do Avetow u mnie przekonalo, wiem ze byly proby uzywania tychze kolowrotkow do innych zastosowan (morze) i nie potrafie udzielic odpowiedzi czy sie tam sprawdzaja czy nie . Ja na morzu nie wedkuje. Ryobi Applause nie uzywalem. Moje wedkowanie za sumem przybralo forme niemalze wylacznie trollingowa. Wiec wogole nie potrzebuje kolowrotka do rzucania.Waznym aspektem jest to co Pan napisal - warunki na lodzi i na lowisku. Sprzet o ktorym trzeba myslec podczas walki z duza ryba (sumem) moim zdaniem nie jest wlasciwie dobrany. Z pewnoscia jednak taki sprzet bedzie ladnie wygladal i wzbudzal uznanie u Kolegow Tak generalizujac : Wedkowanie zaczyna sie w momencie, gdy sprzet jest skompletowany i pracuje na lowisku. Wczesniej to tylko przygotowania... Pozdrawiam GuzuSwojego króla Odry namierzyłem właśnie w trollingu,ale nie trafił dobrze,więc krótka decyzja - staję na kotwicy i spinning - wziął w trzecim rzucie.Multiplikatory to znakomity wynalazek,własnie do takiego łowienia i myślę o zmianie.Kilka AVET-ów miałem w przeglądzie,ale były to wersje pełnomorskie dwubiegowe bez wodzika układającego linkę.Trzeba przyznać że konstrukcja znakomita bijąca na głowę konkurencję. PozdrawiamJózef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 no ale Guzu uzywa wlaśnie bezwodzikowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Tam zaraz uzywa.To raczej ryby go uzywaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 fajne zdjecie.... ciekawe co by się stalo gdyby nagle strzelila linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) Ta linka nie strzela . Nigdy jeszcze nie zawiodla podczas holu ryby. Edytowane 14 Maja 2013 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Daniel a co to za blank tak na marginesie ? Wyglada jakby troche mu brakowało mocy w dolniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Daniel a co to za blank tak na marginesie ? Wyglada jakby troche mu brakowało mocy w dolniku Tak, troche mu brakowalo... Ryba miala w granicach 90 kg i czuc bylo ze wedka daje z siebie wszystko co jej w fabryce dano Daiwa Kenzaki Special Boat Rod 50 lb . Bardzo przyjemna ta Daiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Czy dobrze mi się wydaje że ona ma łącze miedzy 1-szą a 2-gą przelotką od multika ? ( 2pc ?) [ sorki za delikatny offtop ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 fajne zdjecie.... ciekawe co by się stalo gdyby nagle strzelila linka Sum by go zjadł .Miałyby jednego łowcę mniej :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi