Skocz do zawartości

Shimano Vanquish a Stella

PZWPREZES

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jeszcze meczac grafitowe rotory: 

http://japantackle.com/Daiwa/Daiwa_2010_Saltiga_spin.htm

Myslicie, ze tez rozpadnie sie na pierwszym sumie? :) 

Jakby co nie jestem fanem lekkich kreciolkow, nie dowazaja wedek jakie mam wiec i tak odpadaja, okoni na wklejanki tez nie lowie, najmniejszy kreciolek jaki mam i tak wazy ponad 250 gram w rozmiarze 2000 i stracza juz z 10 rok :)

A co będziemy ograniczali się tylko do sumów. Większych i silniejszych to ryb nie ma? A te potrafią to

attachicon.gif20130513_2.jpg

Pozwolę sobie mieć wątpliwość, czy te spektakularne złamania pochodzą od walki z rybą. Jest to raczej klasyczny przykład piprzniętej o pokład (lub burtę) wędki z niefortunnie ułożonym rotorem. Może jeszcze druga wersja- ktoś go z lekka przydepnął.

Dlaczego tak? Ano dlatego, że hamulec nie jest na tyle silny, by pozwolić urwać ramię kabłąka (inżynieria i setki testów przedprodukcyjnych) . Rybka by sobie spokojnie wysunęła całą linkę nawet na dokręconym na maxa hamulcu, albo i wyrwała wędkę, jeśli wędkarz słabo-silny.

@Bujo

No tak ale twórca wątku pytał tylko który lepszy na szczupaka i sandacz,S czy V a oparło się o suma.

@DonPablo

Fotka pochodzi ze strony z testami kołowrotków stałoszpulowych SW. Z tego co pamiętam stało się to w czasie walki z rybą. Możliwe że uszkodzenie nastąpiło wcześniej lub wada materiałowa

Edytowane przez jbk

Jakby co nie jestem fanem lekkich kreciolkow, nie dowazaja wedek jakie mam wiec i tak odpadaja, okoni na wklejanki tez nie lowie, najmniejszy kreciolek jaki mam i tak wazy ponad 250 gram w rozmiarze 2000 i stracza juz z 10 rok :)

Michał bo TY mięśniak jesteś, to za małe do Twoich rączek :lol: :lol: :lol: .

Pozwolę sobie mieć wątpliwość, czy te spektakularne złamania pochodzą od walki z rybą. Jest to raczej klasyczny przykład piprzniętej o pokład (lub burtę) wędki z niefortunnie ułożonym rotorem. Może jeszcze druga wersja- ktoś go z lekka przydepnął.

Dlaczego tak? Ano dlatego, że hamulec nie jest na tyle silny, by pozwolić urwać ramię kabłąka (inżynieria i setki testów przedprodukcyjnych) . Rybka by sobie spokojnie wysunęła całą linkę nawet na dokręconym na maxa hamulcu, albo i wyrwała wędkę, jeśli wędkarz słabo-silny.

Startowałem ok 10 lat temu w Serocku (Zalew Zegrzyński) w zawodach spinningowych "Warszawa Berlin Praga". Polacy łowili cienko i deklasowali przeciwników. Czesi szybko się uczyli i też nieźle im szło.. Niemcy zatrzymali się przed ćwierć wiekiem. Jeden z nich łowił Stradikiem 3000, grubą żyłka i wahadłem. Rzucił tak, że złapał skuter wodny. Wysnuł mu on całą linkę i złamał ramię kabłąka... Po zakończeniu tury wszyscy oglądali i dziwowali się :)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 7 lat później...

A ja mam do porównania Vanquisha 2500s z TP 2000S z 20’ , który z wymienionych kołowrotków lepiej się sprawdzi żeby wyważyć  98g wędkę i do lekkiego łowienia okoni 15-35cm, czasami wiadomo jako przyłów jakiś sandacz albo szczupak, ewentualnie jeszcze pod pstrąga :) obydwa maja podobną masę. Którego byście doradzili pod względem konstrukcji.