Skocz do zawartości
  • 0

Mocowanie

Guzu

Pytanie

Witam,

Panowie (i Panie) chetnie wespre sie na Waszym doswiadczeniu.

Dokupilem do swojego nowego kolowrotka szpulke - plytka.

Posiada ona to co widac na zdjeciu - wglebienie (rozumiem ze na wezel do przymocowania linki do szpuli.

Na szpulce pojawi sie plecionka 8 lb.

Dotychczas stosowalem metode leciutkiego podkladu z zylki...ale moze jest jaka sztuczka by to zrobic z klasa - czyli zamocowac tak linke by sie nie obracala, bez podkladu.

Super byloby dodatkowo by wezel sie wpasowal w ten rowek

Dziekuje za wskazowki i pomoc.

post-16-1348913650,7359_thumb.jpg

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

sprawdz czy da radę zrobic z cienkiej plećki pentelke i nałozyć ją na ten zaczep.taką pentelkę zaciskową pociagniesz i zaciśnie się na tym zaczepie wyfrezowanym na szpuli,potem nawijasz i tyle,bedzie to zapobiegało slisganiu sie linki na szpuli bo jej koniec bedzie właś nie za pomoca tej zaciskowej pentelki, zamocowany w tym klipsie na szpuli czy jak to tam nazwać.

• 0

a jak tak to jedyne rozwiazanie zawiazac zwykłym zaciskowum węzłem wokół szpulki i w tym rowku umiescić węzeł zeby sie zagłebił i nie wystawał :D

Nie znam się ale też takie jest moje pierwsze wrażenie. Nawet po bokach zagłębienia są (tak mi się zdaje) rowki. Jeżeli węzeł wejdzie w zagłębienie a linka w rowek to wtedy węzeł będzie z jednej strony schowany w szpuli a z drugiej strony zakleszczy się w zagłębieniu...

Ale mogę się mylić :D

• 0

@guzu

zrob tak jak mowi slawek z mifkiem, podwojna petla samozaciskowa, nawin i zobaczysz, jak nie bedzie trzymac, to zrob podklad z mono ... widze rcs do daiwy kupiels, richtig?

@jajakub

pomyls z plastrem przedni ;) ty chyba w zyciu nie miales plytkiej szpuli w rekach? :mellow:

Nie doczytałem z tą płytką :D

• 0

W tym konkretnym przypadku, do nawiniecia 110 yardow plecionki 8 lb (0,8 PE)

Przy zachowaniu sporej srednicy (ulatwia wysunuwanie linki przy zarzucaniu i nie skreca tak bardzo linki na szpuli) pozwala nie kombinowac z kilometrami tasm i podkladow.

Dodatkowo ta akurat ma bardzo delikatny hamulec - 3 kg. Wiec mozna go bedzie bardzo dokladnie ustawic...

Guzu