drago75 Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Panowie Wyrosło mi kilka takich grzybów w ogrodzie na świeżo wysypanej pod tujami korze. Czy to są te słynne smardze jadalne? Jeść tego nie zamierzam, ale dobrze wiedzieć co w trawie piszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Bardzo podobny, ale głowy nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Chyba tak, to ich okres (maj) plus świeża kora to ich podłoże.Ryzykujesz pomyłką z piestrzenicą kasztanowatą, ale ona, z tego co pamiętam, tworzy owocniki dopiero w okolicy września.Zaraz zapytam kumpla, któremu chciało się dkończyć specjalizacje z mykologii, ale myślę że 80% szans na któregoś ze smardzówPozwolił bym im rosnąć, mozesz miec ciekawą ozdobę w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Dzięki za info. Tak podejrzewałem smardze, ale moja wiedza kończy się na prawdziwkach, kozakach, kurkach i innych pospolitych Z ciekawości powąchałem i aromat ma naprawdę super. Na pewno je zostawię, bo wyglądają mega fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Kuba ma rację to smardz jadalny. Głównie powstaje w kwietniu zahaczając o maj (a wiadomo że u nas natura ma pewne opóźnienie). Z notatek żony wynika że to grzyb pod ochroną!! Masz unikata w ogródku hehe makroklimat odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Nie tyle mikroklimat co świeża kora, wymagań jakiś specjalnych nie maMam potwierdzenie na 100% smardz, człowiek ma w pamięci chyba ze 3 tysiące grzybów z 4 występujących? Morchella conica to jest akuratpodsypuj miejsce korą, będą rosły może co roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Dzięki Kuba i podziękuj Koledze za ekspertyzę. Miałem na jesieni czerwone kozaki pod brzozą, a teraz jeszcze smardze jadalne, a co ciekawe wszystko to w środku Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Akurat to chyba nie sa smardze jadalne a stożkowate - są za ciemne na jadalne. Czyli chyba bez podsypywania korą z grzybnią nie wiele wyjdzie z hodowli Morchella conicaOsobliwością występowania tego gatunku jest to, że bardzo często pojawia się w założeniach ogrodowych - na sieczce z kory wysypanej pod krzewami, drzewami lub w innych aranżacjach ogrodowych. Pojawia się w ten sposób tylko w pierwszym lub drugim roku po wysypaniu okrywy, rzadko powtarza owocnikowanie w kolejnym roku i wtedy zwykle mniej licznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Już mi wystarczająco radochy dały dzisiaj , bo w życiu ich nie widziałem, a wyglądają przekozacko. W przyszłym roku zmienię dostawcę kory to może rydze mi urosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Byleby dostawca nie był z Czarnobyla, bo ci prędzej urosną dodatkowe kończyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Mam Geigera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Już w occie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Rosną dalej, deszcz im sprzyja. Może bloga o nich założę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi