SPIDERLING84 Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 WItam, mam pewien problem, ponieważ kupuję pewne urządzenie, które żeby działać potrzebuje "akumulator (opcja): WP4-6". Zakupiłem na allegro takowy: http://allegro.pl/akumulator-zelowy-agm-6v-4-5ah-leadhoo-kurier-11zl-i3212912119.html i... nie mam do niego ładowarki/prostownika. Posiadam do echosondy ładowarkę ale bateria w echo ma 12V. Czy zatem mogę moją ładowarką (standardowa do Mark 5X) ładować mój nowy nabytek? Czy muszę kupić specjalnie ładowarkę pod 6V. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) absolutnie nie możesz ładować ładowarką 12V, Musisz kupić ładowarkę 6V. Albo kup dwa takie aku i je połącz szeregowo, dostaniesz sumę napięć i możesz wtedy ładować tą ładowarką od echo. Edytowane 9 Maja 2013 przez Pietruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Ale czy takie ich połączenie jest w pełni bezpieczne? Bardziej opłaca mi się dokupić drugi akumulator niż ładowarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) tak, to normalne, 6+6= 12 i możesz ładować swoją ładowarką.Wklep w wujka google szeregowe łączenie akumulatorów i Ci się wszystko wyjaśni.Na dole masz z dwoma 12V. Edytowane 9 Maja 2013 przez Pietruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Wielkie dzięki Kolego za tak szybką i cenną pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi