Skocz do zawartości

Daiwa Tournament Z 3000iT - Kanciak

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

No i stało się tak jak Pan Tomasz przepowiadał B)

nie ma........ nie ma...........nie ma..... a jak jest to kilka  :D

Dwa kanciaczki 3000 iT nabyłem i myślę że długo posłużą.

Dziękuję wszystkim za pomoc,- szczególnie Panu Tomaszowi,- Zorro, Łukaszowi,- chub norris, Andrzejowi,- Godski i Przemkowi,- Hasior.

Bez Was pewnie bym nie trafił na to co dokładnie chciałem....

• Like 2

• 1 rok później...

W starych shimaniakach nie było oporówek i dało się łowić (co robię do dnia dzisiejszego) i jakoś to nie przeszkadzało w holowaniu ryb,myślę,że dochodzimy do pewnego poziomu absurdu chcąc zrekompensować niedobór ryb w naszych wodach :) .

Edytowane przez CM Punk
  • Like 3

W starych shimaniakach nie było oporówek i dało się łowić (co robię do dnia dzisiejszego) i jakoś to nie przeszkadzało w holowaniu ryb,myślę,że dochodzimy do pewnego poziomu absurdu chcąc zrekompensować niedobór ryb w naszych wodach :) .

Szczera chyba prawda... :rolleyes:

Jak tak się bliżej przyjrzeć, to kołowrotki bez oporówki nie nadają się do łowienia, jak któryś waży ciut więcej niż ileśtam, to też już się nie nadaje do łowienia, a na dodatek może być niebezpieczny dla zdrowia, jak nie ma rurkowego kabłąka, to się nie nadaje bo jest tak brzydki, że można oślepnąć, etc., etc...

• Like 2

Szczera chyba prawda... :rolleyes:

Jak tak się bliżej przyjrzeć, to kołowrotki bez oporówki nie nadają się do łowienia, jak któryś waży ciut więcej niż ileśtam, to też już się nie nadaje do łowienia, a na dodatek może być niebezpieczny dla zdrowia, jak nie ma rurkowego kabłąka, to się nie nadaje bo jest tak brzydki, że można oślepnąć, etc., etc...

Akurat z tym rurkowym kablakiem to podobno prawda. Szczegolnie na zbiornikach zaporowych. Na druciane nie biora ....i juz!

• Like 3

No dla niektórych może być... Podejrzewam, że głównie dla tych, którzy "nie chodzą po Świecie zbyt długo", opinie o "nie nadają się" wyczytali w internecie i nigdy nawet nie próbowali "bez oporówki"...

Tak z ciekawości pomierzyłem ile to linki maksymalnie mogą oddać takie bezoporówkowe maszyny "między kliknięciami" zapadek. Badaniom poddałem czarne aero 3000 GTM, tureczki EX 600, 750 i 800 oraz Whiskerka SS 1300, oraz Daiwę Long Cast 3500 i surfcastingowego Emblema-Z 5000. Wyniki mówią, że "oddanie" linki wynosi od 2 do niecałych 5 centymetrów w największych betoniarach... :whistling:

• Like 1

No dla niektórych może być... Podejrzewam, że głównie dla tych, którzy "nie chodzą po Świecie zbyt długo", opinie o "nie nadają się" wyczytali w internecie i nigdy nawet nie próbowali "bez oporówki"...

Tak z ciekawości pomierzyłem ile to linki maksymalnie mogą oddać takie bezoporówkowe maszyny "między kliknięciami" zapadek. Badaniom poddałem czarne aero 3000 GTM, tureczki EX 600, 750 i 800 oraz Whiskerka SS 1300, oraz Daiwę Long Cast 3500 i surfcastingowego Emblema-Z 5000. Wyniki mówią, że "oddanie" linki wynosi od 2 do niecałych 5 centymetrów w największych betoniarach... :whistling:

Niby to mało ale z drugiej strony przy kiju do 3g na zylce 0.02 mm te 5 cm to akurat może przesadzić o naszej porażce z okazem życia, ponoć ukleje rosną teraz jak na drożdżach a szkoda żeby te 5 cm pomogło jej wpłynąć z naszą przynęta w zatopione dęby bo przynętę się odkupi ale ryba będzie ciągala za sobą drzewo, któraś z firm tuningowych powinna wprowadzić oporowki które będzie można montować w najpopularniejszych maszynach które jej nie posiadają, do rexa to sam bym kupił ze dwie na raz zamontuje to jak jedna puści to druga chwile potrzyma.

Panie Tomaszu a co do tych pomiarów to te exy Pan posiada i używa ? Bo by mnie interesowało czy można z nich wnętrzności przełożyć do nowszych budek a niestety jeszcze takie exy do mnie nie trafiły nigdy i nawet pomierzyć nie mam jak.

• Like 3

Panie Tomaszu a co do tych pomiarów to te exy Pan posiada i używa ? Bo by mnie interesowało czy można z nich wnętrzności przełożyć do nowszych budek a niestety jeszcze takie exy do mnie nie trafiły nigdy i nawet pomierzyć nie mam jak.

Się domyslam o co chodzi... :rolleyes:

Nieprzekładalne są wałki slimakowe (pomimo identycznego skoku, to inaczej są trochę toczone) i piniony oraz rotory (bo nie ma jak zamontować w nich oporówki)... Resztę, co tam komu potrzeba, można sobie przekładać... :D

Edytowane przez zorro
  • Like 3