Krzysiek_W Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) No dla niektórych może być... Podejrzewam, że głównie dla tych, którzy "nie chodzą po Świecie zbyt długo", opinie o "nie nadają się" wyczytali w internecie i nigdy nawet nie próbowali "bez oporówki"...Tak z ciekawości pomierzyłem ile to linki maksymalnie mogą oddać takie bezoporówkowe maszyny "między kliknięciami" zapadek. Badaniom poddałem czarne aero 3000 GTM, tureczki EX 600, 750 i 800 oraz Whiskerka SS 1300, oraz Daiwę Long Cast 3500 i surfcastingowego Emblema-Z 5000. Wyniki mówią, że "oddanie" linki wynosi od 2 do niecałych 5 centymetrów w największych betoniarach... Nom. Tylko tendencja jest taka, że ludziska potrafią szlifować podkładki o setne milimetra i podkładać gdzie trzeba żeby kasować luzy. Jak w takim bezluzowym młynku zaakceptować korbę która się cofa. Gryzie się. No nie ma siły. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez Krzysiek_W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 http://allegro.pl/legenda-daiwa-tournament-z2500it-i4693419379.htmlJest super sztuka!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 http://allegro.pl/legenda-daiwa-tournament-z2500it-i4693419379.htmlJest super sztuka!!!!!!!!!!!!! Tak piszą Na pewno ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Nie chce zaczynac nowego posta wiec moze podepne sie tutaj. Rozgladam sie za ktoryms z Tournament'owatch i nasunelo mi sie takie pytanie: Czy kanciaki sa lepsze niz pozniejsze serie jak np iA? Drugie pytanie. Ile zwylke kosztuja szpulki do tych maszynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Wedlug mnie paradoksalnie to wlasnie te starsze turki z generacji i oraz iT oraz wczesniejsze EX-y bez obciazenia tzn. na sucho kreca bardziej rowno, a nawet jestem sklony napisac lzej, plynniej. Oczywiscie pod warunkiem ze biezmy pod uwage egzemplarze w stanie technicznym idealnym, a takich jest juz coraz mniej.Na sucho generacja iA moze spawiac wrazenie niedopracowanej dzieje sie to za sprawa uproszczonych prowadnic dla wodzika - stanowia one wyprofilowana czesc obudowy. W ten sposob zrezygnowano z klasycznych prowadnic w postaci dwoch pretow.Czesto krecac do tylu sam wodzik potrafi delikatnie postukiwac, gdyz sie zwyczajnei unosi nad wyprofilowana czescia obudowy.Natomaist pod obciazeniem kazdy turek kreci wysmienicie. W tych nowszych generacjach wodzik jest dociskany juz pod nie duzym obciazeniem i czlowiek odnosi wrazenie, ze wlasnie pod obciazeniem kolowrotek kreci sporo lepiej niz na sucho.Osobiscie bardzo lubie kanciaki w rozmiarze 2500 oraz turki z generacji iA ale tez nie wieksze jak 2500.Warto dodac, ze turki nawet w rozmiarze 1500 maja na podparciu korby wieksze lozysko, niz kazde slodkowodne shimano w rozmiarze 4000, a i nawet niektore modele shimano 4000 sw. maja drobniejsze lozyska. Zreszta pinion w daiwach od gory tez jest podparty ogromnym lozyskiem, tak ze te wszystkie marketingowe nazwy shimano x-ship sa zwyklym belkotem nie przekladajacym sie na powszechnie znana wytrzymalosc. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez blackabyss 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) @ blackabyss Dzieki za info. Wynika z tego ze pasowaloby kupic 1-2 niezajechane maszyny, wstawic je do gabloty i otworzyc ja w momencie kiedy padna te ktorymi krecimy w tej chwili. W ten sposob mamay spokoj na nastepne 20-25 lat Pytalem o kanciaka bo jakis czas temu kupilem X2000iA ale okazalo sie ze jest minimalnie za maly do moich celow. Dlatego zaczalem sie zastanawiac nad Turkiem 2500 tylko nie wiedzialem czy jest sens dokladac do kanciaka. A jak ze szpulkami? Edytowane 8 Czerwca 2015 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Hej,Do kanciaków ciężko jest dokupić szpulkę zapasową.Dużo łatwiej do mydelniczki typu iA. Rozmiarowo 2000iA oraz 2500iA to zupełnie inne kołowrotki - większy jest zdecydowanie większy * * mowa o szpulce przede wszystkim Edytowane 8 Czerwca 2015 przez Bander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Hej,Do kanciaków ciężko jest dokupić szpulkę zapasową.Dużo łatwiej do mydelniczki typu iA. Rozmiarowo 2000iA oraz 2500iA to zupełnie inne kołowrotki - większy jest zdecydowanie większy * * mowa o szpulce przede wszystkimNie całkiem sie z kolegą zgadzam bo 2000 iA i 2500iA mają takie same body i wszystkie części do nich....Różnią się wielkością szpuli i co zatem idzie rotorem a dokładniej wielkością rotora. Kupując kanciaka dobrze jest dokupić drugiego na tzw magazyn części i od razu zyskujemy szpulę Poza tym jak ktoś nie jest bardzo nerwowy i umie troszkę zaczekać to w perspektywie ok roku można coś wyszperać albo najtaniej dokupić szpule zapasowe do SS 1300 ok 29$ pasujące do kanciaka 2500. Szpule od SS-a 1600 (podobna cena) pasują do kanciaka 3000.W przypadku szpul od SS-ów trzeba dokupić odpowiednią pokręcaję i po kłopocie Mnie dzięki szukaniu i uprzejmości kolegów udało się w ciągu roku skompletować po zapasowym kanciaku i szpule też się udało wykopać z otmetów internetu...Powodzenia - warto Edytowane 8 Czerwca 2015 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Nie całkiem sie z kolegą zgadzam bo 2000 iA i 2500iA mają takie same body i wszystkie części do nich....Różnią się wielkością szpuli na i co zatem idzie rotorem a dokładniej wielkością rotora. Kupując kanciaka dobrze jest dokupić drugiego na tzw magazyn części i od razu zyskujemy szpulę Poza tym jak ktoś nie jest bardzo nerwowy i umie troszkę zaczekać to w perspektywie ok roku można coś wyszperać albo najtaniej dokupić szpule zapasowe do SS 1300 ok 29$ pasujące do kanciaka 2500. Szpule od SS-a 1600 (podobna cena) pasują do kanciaka 3000.W przypadku szpul od SS-ów trzeba dokupić odpowiednią pokręcaję i po kłopocie Mnie dzięki szukaniu i uprzejmości kolegów udało się w ciągu roku skompletować po zapasowym kanciaku i szpule też się udało wykopać z otmetów internetu...Powodzenia - warto A ja się z kolegą zgadzam w 100%.Zresztą kolejny raz już chyba...Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Tja,- my gliwiczanie musimy się trzymać razem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 O... miło mi Gliwice razem to brzmi dobrze. Wspieram! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 tak dobrze jak hasło w wyborach samorządowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Warto wziąć pod uwagę że "kanciaki" były produkowane w erze żyłek, a następna generacja, iA jest już przystosowana do plecionek....tzw odwrotny stożek nawoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 To jest prawda,- kanciaki 2500 i 3000 nie są "demonami idealnego nawoju" jak i także ilości nawijanej linki za jednym obrotem korby.Mimo tego iż nawój idealny nie jest nie sprawia kłopotów natury użytkowej pt;- brody, zakleszczenia linki itd.Jest z nimi tak jak z każdym innym przedmiotem martwym tzn jeśli nie mamy rojeń o jego całkowitej idealności i zgromadzimy już sporą wiedzę na jego temat a potem go zakupimy to rozczarowań raczej nie będzie kolejność odwrotna jest niewskazana...Osobiście czyli biorąc pod uwagę moje przyzwyczajenia i łowiska uważam iż model 2500iT jest idealny do łowienia brzan, kleni a także reńskich turbo-jazi.W zimie używam go nieprzerwanie głównie ze względu na tzw "podwójną oporówkę" chociaż to może się zmienić gdyż moje Turki ZC w rozmiarach 2000, 2500 i 3000 oprócz poważnej operacji plastycznej jaka własnie dobiega końca pod okiem i ręką Zorro zyskały dość istotny "tuning mechaniczny", który jak mam nadzieję spowoduje ich zachowanie na mrozie takie jak w omawianym ZiT Co do modelu 3000 iT to kupowanie go pod tzw gumę czy koguta do opadu to nieporozumienie gdyż jego następca czyli Turek Force czy Saltiga Game jest znacznie lepszym rozwiązaniem do takiego łowienia... W moim mniemaniu 3000-ka jest idealna na trocie, szczupaki, sandacze łowione metodami nazwijmy je ogólnie ciąganymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Dzieki raz jeszcze. Mam teraz wieksza klarownosc w temacie Moge tez potwierdzic ze X2000iA nawija plecionke rowno i broda zrobila mi sie tylko raz, jak po raz pierwszy wyszedlem z plecionka na ryby Czy TD 3000 Salt Water nada sie do ciezszych zadan? Ostatnie pytanie. Czy Tournament 2500iA ma taki sam rozmiar jak np TD 2500iA? Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 TD 3000SW nada się do cięższych zadań Turek Z 2500 iA ma taką samą zewnętrzną średnicę szpuli jak TD 2500 iA,- jeśli tego dotyczyło pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Czy TD 3000 Salt Water nada sie do ciezszych zadan? Ostatnie pytanie. Czy Tournament 2500iA ma taki sam rozmiar jak np TD 2500iA?Tylko jeszcze zwróć uwagę na literki po napisie Team Daiwa - bo "S", to będzie lepsiejszy Emblem, a "X", to już tournament... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 @ Rheinangler tak o to mi wlasnie chodzilo @ zorro Czy obecnosc X w kadym kolowrotku TD oznacza ze to Tournament czy to dotyczy tylko tego TD Salt Water? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 No nie w każdym bo generalnie, to każdy model ma swoje "S, X i Z" ale, że Team Daiwa to takie lepsiejsze/poprawiane/specjalistyczne/itp, to one maja troche inne, czasem cholera wie skąd się biorące oznaczenia ...Na przykład stara, czarna TD-X iT, to najnormalniejszy Emblem-Z pomalowany na czarno, ze złotą szpulką z "szeroką dziurą" (żeby sie nie gibała) ale już właśnie modele iA z literką X, to praktycznie turki-Z (uboższe o 3 łożyska na wałku), a taka np. iksica 4000, to podrasowany kanciasty turek-ZiT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) @ Rheinangler tak o to mi wlasnie chodzilo @ zorro Czy obecnosc X w kadym kolowrotku TD oznacza ze to Tournament czy to dotyczy tylko tego TD Salt Water?Jest gdzieś wątek o oznaczeniach i nie tylko Daiwy. Poszukaj, przeczytaj na pewno coś ciekawego w nim znajdziesz. http://jerkbait.pl/topic/15788-o-ko%C5%82owrotkach-daiwy-by-zorro-wydzielone-z-w%C4%85tku-team-daiwa-s-2503-cu/?hl=%2Bwydzielone+%2Bw%C4%85tku Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemofight Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Pytanie dla posiadaczy Z 3000iT - ile metrów plecionki 0,22-0,23 pomieści szpula ? Nie chodzi mi o dane widoczne na szpuli tylko realną pojemność szpuli. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogger1 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Grubość 0.22 nie jest równa dla każdej plecionki.Jedna będzie miała 0.22 a inna w opisie także 0.22 a będzie od pierwszej np.znacznie grubsza.Ja mam obecnie nawinięte 300m daiwa morethan 12 braid 0.16mm,co stanowi 1.5 PE. Przypuszczam,że 0.22 plecionki dobrej jakości czyli także mało przegrubionej wejdzie jakieś 200m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi