Skocz do zawartości

Plecionka uniwersalna 5g/35g, woblerki 5cm, koguty, pstrąg, klenio/jaź, sandacz

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką plecionkę na dzień dzisiejszy polecacie w miarę uniwersalną - do łowienia na woblerki 5cm od 5g po kogóty 20g i gumy na główkach 18g? Pod pstrąga, klenio-jazia, sandała. Do multiplikatora najlepiej o walorach do dalekich rzutów. Kolor jedynie czerwień - ewentualnie biel. O innych kolorach też chętnie poczytam opinię. Jakimi łowicie do takich celów uniwersalnych?

Edytowane przez PILOT

PP jest chyba sa wytrzymałosci od 5 do ... :D i kolor biały :) Ja uzywam PP i nigdy sie nie zawiodłem :) choc korci mnie przetestoowac JAxon NCL 0.15 :) podobno swietna linka :)

tez ciekawy jestem opini na temat ncl-a do troszke ciezszych zadan,moze moglby ktos cos o niej napisac rzetelnie,mozna wyczytac z roznych zrodel dos skrajne opinie na jaj temat

Ja mogę zaproponować Berkleya Fireline Exceed Red; wcześniej używałem, ale co prawda pod jerki i troszkę grubszej wersji, ale  generalnie przynęty pięknie latają a duos: deklarowana moc w lb/kg jest znacznie zaniżona :)

Edytowane przez EMMS

Panowie a - spiderwire CODE RED BRAID 270m 6,20kg 0,10mm? Chodzi mi o pletke dobrą, czerwoną do casta o walorach do dalekich rzutów uniwersalną pod sandała z opadu i do woblerków na pstrągi, klenie...

Używałem przez jeden sezon do lekkiego casta ( czyli rzeczka i głównie woblerki,a potem lekko-średnie jigowanie z łodzi) i byłem średnio zadowolony.Wprawdzie przez pierwsze kilka wypadów wydawała się super,jednak po jakimś czasie zaczęła się rwać w niespodziewanych momentach.Zdarzało się nawet przy holowaniu ryby. Teraz na rzecznego łowienia pstrągów i kleni używam żyłki,a do jiga Sufixa Performance Braid green - 10lb. Mam ją już drugi sezon na młynku i jeszcze mnie nie zawiodła.

Podobno dobrą plecionką,jest biała C-thru od Dragona. Jeden z moich kolegów używa do jigowania i sobie chwali,mój brat też jeden sezon łowi,wprawdzie na zwykłej korbie, ale też nie narzeka.