Skocz do zawartości

"Cinka" plecionka

krzychun

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to kompletnie niezależne tematy, ale mam jakiś uraz do p-line przez żyłki. Plecionka może jest ok, ale już mi się nie chce sprawdzać.

Do przetestowania wezmę chyba tego Techrona (ale którego? :) takie podziałki, że bądź tu mądry), lub Sufixa 832 - podobno dobra (?).

o techrona zayptaj Joziego powinien cos wiedziec bo misie cos zdaje że mi o niej opowiadał kiedyś... p-line wg mnie dobry ale rozumiem że możesz mieć uraz :) sufixa nie miałem chyba więc nie pomoge, ale polecam za to nadal streena 8 lb,  wabiki będą latały bardzo fajnie, 

... lub Sufixa 832 - podobno dobra (?).

Na początku owszem, po miesiącu strzela gdzie popadnie. Już wolę plecionkopodobne fajerlinki od niej, też się siepią, też trzeba węzła pilnować i wiązać bufor z fluorocarbonu za to tańsze są i lepiej znoszą łowienie obrotówkami.

Z takich w miarę cieniutkich plecionek używam od początku sezonu Savage Gear Adrenaline w kolorze szaro-czarnym, o podawanej mniej więcej katalogowej średnicy 0.10 i faktycznie jest bardzo cienka, a przy tym naprawdę okrągła w porównaniu do innych linek. Bardzo dobra wytrzymałość i nie trzeba jej wiązać jakimś super nietuzinkowym węzłem co by tą wytrzymałość trzymała. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Kurczę,jeżeli cena bez znaczenia,to bierz varivasa.Ponad dwie stówki za motek,ale 10 lbs wydaje się podobna,albo i nawet cieńsza od czerwonego pp5lbs-tegonze względu na kolor używam pod okonie z głębokich spadów,pp traci kolor,końcówka się strzępi i troszkę szumi,ale też jest git i wytrzymuje w granicy deklarowanej wytrzymałości.Za to cztery razy droższy varivas-to jest top,nie mam obiekcji,miekki,śliski,nie szumi,mega cienki i super wytrzymały,kup,spróbuj,będziesz zadowolony.

Katuję drugi sezon i zakupię tego varivasa też w większych średnicach/wytrzymałościech,bo wg mnie to najlepsze pletka

jaka jest.Zaoszczędzisz na nerwach,żyłkach i tanich pletkach,co się plączą,chachmęcą i rozłażą.A na bolki będzie git,ja tym 

varivasem śmigam i klenie i pstrągi w zakrzaczonych miejscach,a przy okazji wezmę z castem na bolki.

Edytowane przez chrzanek

Przez wielką wodę to szpulki nie warto ciągnąć ;)

a u nas na forum jest u Mefisto,dla mnie kolega na ebayu brał na podpinkę do dużch zakupów,ale u nas bym brał 

od MefistoFishing,bo brałem już kilka rzeczy i przesyłka błyskawicą,a towar zawsze świeży i pewny

pozdrawiam,Adrian

szpulka dostępna jest  http://www.mefistofishing.pl/varivas-avani-sea-bass-max-power-pe-10-new-2013-p-908.html

ale weź wejdź na sklepik forum,taniej dla kolegów z forum ,a ja jednak Cię oszukałem,sorki,nie ma 10 lbs,ta co mam to O,8 czyli 16 lbs,ale nie zmienia faktu,że ma faktyczną średnicę,a nie przekrój poprzeczny i to ok.0,14 mm

Od roku używam Fireline 4 lb ...... w porównaniu z żyłką 0,16 .... noooo nie ma porównania. Niedawno bez problemu wyciągnąłem na nią jazia 40 cm, na zaczepach wydaje mi się mocniejsza niż wcześniej używana żyłka 0,18 Robinson Primera ...... i wygląda naprawdę "cienko".

Krzychun, nie używałem jej do spinningu, ale używam od lat jako przypon do łowienia na koszyk i tylko jej: Kamatsu Techron 0.05mm (nie wdając się, czy plecionka raktycznie ma przekrój). Wiosną miewałem przyłowy ponad metrowych sumów i wszystkie były wyholowane, a oglądałem inne 0.05 - wszystkie były grubsze. Jest jak włos.

jest taka plećka.cieniutka okrągła mocna-bardzo fajna jednym słowem.dostałem ją od kumpla z kołowrotkiem do sprzedania.plećkę zostawiłem dla siebie-2 sezony intensywnego okoniowania no rewelka jednym słowem.jest tylko jeden mały problem-ni chlery z kumplem nie możemy dojść CO TO ZA PLEĆKA.

Poszukaj na e-bay sunline cast away #0,6 10LB, jest to cieniutka 8-splotowa hybryda[4xmono i 4x włókno] o przekroju bardzo zbliżonym do okrągłego w kolorze blu dość lotna i całkowicie nie plącząca się linka chociaż troszkę szumi na przelotkach. Tak się do niej przyzwyczaiłem, że łowię nią okonie, pstrągi, klenie, jazie na lekko szczupaki a i na bolki też ze mną pojedzie chociaż niebawem ma być nowy wynalazek rodem z Japonii w rozmiarze #1,0 i 20LB wytrzymałości.

Jeśli interesuje cię tak cienka linka, to w zasadzie wszystkie japońskie produkty w rozmiarze #0,6-0,8 będą dobre.

• 4 miesiące temu...

Powoli mija sezon ( choć na drapieżnika to on chyba dopiero się zaczyna :D ) i możemy podsumować "wynalazki" .

Jaka jest wasza najlepsza tegoroczna najcieńsza plecionka ? 

Do tej pory okonie łowiłem na żyłkę 0,12-0,14 i przerzucam się na pletkę . Ale właśnie jaką ???? Czy jest jakieś tegoroczne objawienie czy dalej najlepszą jest varivas ??

• 1 miesiąc temu...

Porównując jakość do ceny to polecam Dragona Invisible braid 0,06 i 0,08. jest w szpulce 135m

Wystarcza mi na cały sezon przy łowieniu min. 3razy w tygodniu. Trzyma parametry na węzle  i daje sobie radę z większymi przyłowami.

Cena to ok. 90 ale jest jeden problem, 0,06 jest trudno dostępna.