Skocz do zawartości

Stradic 4000 FG od środka

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zajrzeć w głąb stradica fg aby upewnić sie czy tuleja ma 7x11x3 no i teraz mam pewność. Przy okazji zrobiłem parę zdjęć kołowrotek jest nówka nigdy nie był nad wodą. Ciekawiło mnie rozwiązanie mechanizmu w tak cienkim korpusie (chyba najwęższy korpus w stradicach). Smar orginalny nie miał okazji jeszcze dobrze się razprowadzić. Koło zębate ma 35mm. Ciekawe rozwiązanie wodzika pewnie kosztowne bo już nie stosują tego.

post-52067-0-35776000-1368293592_thumb.jpgpost-52067-0-21477200-1368293610_thumb.jpgpost-52067-0-23109700-1368293625_thumb.jpgpost-52067-0-73254300-1368293648_thumb.jpg

Edytowane przez michal00kn

z tego co widzę to wnętrzne takie same jak w Shimnao Ultegra 99 rok . U mnie orginalnie w dwóch miejscach były tulejki pcv , ale obecnie na korbie z dwóch stron są solidne łożyska , analogicznie na pinionie  również siedzą 2 łożyska + oporowe .Praca młynka super .Solidna konstrukcja

• 2 tygodnie później...

Panowie mam Stradica 4000FB, podpowiedzcie gdzie moge i jakie dolozyc lozyska zeby poprawic jego prace. FB i FG sa chyba identyczne.

FB i FG nie są identyczne, bliźniacze to są  FB i FA.

Łożyskami możesz zastąpić każdą teflonową tuleje jaką masz w kołowrotku.

Korpus pomieści 5 łożysk + oporowe, możesz dołożyć także łożyska w korbce, ale to raczej nie poprawi pracy kołowrotka :)

Panowie, nie jestem jakiś mega biegły w tych sprawach, więc mam jeszcze kilka pytań.

Znalazłem w sieci taki link opisujący dokładanie i wyminę łożysk w Biomasterze:

http://www.stripersonline.com/t/655598/biomaster-5000-stradic-2007-supertune wydaje mi się że moim Stradicu 400FB temat wyglądał by podobnie.

Czyli że mogę dołożyć dwa łożyska na wałek posuwu szpuli tak jak na fotce ?

post-47221-0-75269600-1369484726_thumb.jpg

Panowie, nie jestem jakiś mega biegły w tych sprawach, więc mam jeszcze kilka pytań.

Znalazłem w sieci taki link opisujący dokładanie i wyminę łożysk w Biomasterze:

http://www.stripersonline.com/t/655598/biomaster-5000-stradic-2007-supertune wydaje mi się że moim Stradicu 400FB temat wyglądał by podobnie.

Czyli że mogę dołożyć dwa łożyska na wałek posuwu szpuli tak jak na fotce ?

Powinieneś przycięty teflonowy "korek" oddzielić podkładką, tzn zewnętrzny pierścień łożyska, on jest stały a wewnętrzny się kręci z wormem.

To sie zaczyna jakaś rzeźba z przycinaniem tej tulejki i dopasowaniem dodatkowej podkładki jak rozumiem ?

Mam pytanko jakich rozmiarów łożyska powinienem kupić 2x wałek i 1x pinion ? Można je dostać gdzieś w PL?

Drugie zasadnicze pytanie czy taki tunning będzie rzeczywiście odczuwalny w pracy kołowrotka, mam na myśli szczególnie pracę pod obciążeniem

przy łowieniu cięższymi lub stawiającymi opór w wodzie wabikami ? Bo jako sama sztuka dla sztuki taka zabawa w sumie nie jest mi potrzebna :)

pinion w modelu FG 6x10x3 a wałek 3x6x2.5 firma ezo lub abec koszt 3 łożysk z wysyłką 80-100zł 9 (stożek.p ma chyba najtaniej firmówki) lub wersja ekonomiczna jakieś tanie po ok 4-5zł. jak wymienisz tulejke z piniona to jakąś różnice poczujesz, a i żywotność się zwiększy ważne żeby ciasno siedziało łożysko na pinionie.

• 2 tygodnie później...