michal00kn Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) Postanowiłem zajrzeć w głąb stradica fg aby upewnić sie czy tuleja ma 7x11x3 no i teraz mam pewność. Przy okazji zrobiłem parę zdjęć kołowrotek jest nówka nigdy nie był nad wodą. Ciekawiło mnie rozwiązanie mechanizmu w tak cienkim korpusie (chyba najwęższy korpus w stradicach). Smar orginalny nie miał okazji jeszcze dobrze się razprowadzić. Koło zębate ma 35mm. Ciekawe rozwiązanie wodzika pewnie kosztowne bo już nie stosują tego. Edytowane 12 Maja 2013 przez michal00kn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 witam , piekna maszynka ten fg !! Pinion od dolu ma lozysko czy tulejke ??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Tuleje, ale można wsadzić łożysko łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Pinion na dwóch łożyskach. Najładniejszy model stradica przynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Jesteś tego pewien ze są 2 lozyska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik 69 Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Jesteś tego pewien ze są 2 lozyska? A tak trudno sobie sprawdzić na schemacie ? http://www.pergetes.hu/letoltheto_anyagok/stradic_4000fg.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 pinion na 100% dwa łożyska, jedno na kole zębatym a z drugiej tuleja biała i jedno w rolce kabłąka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Może gdybym nie siedział w pracy i nie korzystał z neta na telefonie to nie byłoby takie trudne, ale dzięki za schemat,.i dobre intencje kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Sorry za zamieszanie pomyliłem znowu pinion z wormem, często mylę te nazwy, a więc te właśnie jest podparty tulejka Edytowane 12 Maja 2013 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 z tego co widzę to wnętrzne takie same jak w Shimnao Ultegra 99 rok . U mnie orginalnie w dwóch miejscach były tulejki pcv , ale obecnie na korbie z dwóch stron są solidne łożyska , analogicznie na pinionie również siedzą 2 łożyska + oporowe .Praca młynka super .Solidna konstrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Panowie mam Stradica 4000FB, podpowiedzcie gdzie moge i jakie dolozyc lozyska zeby poprawic jego prace. FB i FG sa chyba identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Panowie mam Stradica 4000FB, podpowiedzcie gdzie moge i jakie dolozyc lozyska zeby poprawic jego prace. FB i FG sa chyba identyczne.FB i FG nie są identyczne, bliźniacze to są FB i FA.Łożyskami możesz zastąpić każdą teflonową tuleje jaką masz w kołowrotku.Korpus pomieści 5 łożysk + oporowe, możesz dołożyć także łożyska w korbce, ale to raczej nie poprawi pracy kołowrotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 możesz jeszcze 2 na wałek posuwu wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Na uparciucha można pokombinować z łożyskiem w siodełku posuwu szpuli,ale jest max małe i nie wiem czy aż na tyle istotne by odczuć różnicę,tam i tak Listek/pół księzyc ma trochę luzu by zachować bezwład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Panowie, nie jestem jakiś mega biegły w tych sprawach, więc mam jeszcze kilka pytań.Znalazłem w sieci taki link opisujący dokładanie i wyminę łożysk w Biomasterze:http://www.stripersonline.com/t/655598/biomaster-5000-stradic-2007-supertune wydaje mi się że moim Stradicu 400FB temat wyglądał by podobnie.Czyli że mogę dołożyć dwa łożyska na wałek posuwu szpuli tak jak na fotce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Aha i chyba jeszcze mogę dodać to łożysko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 jak najbardziej w tym miejscu również łożysko . pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Panowie, nie jestem jakiś mega biegły w tych sprawach, więc mam jeszcze kilka pytań.Znalazłem w sieci taki link opisujący dokładanie i wyminę łożysk w Biomasterze:http://www.stripersonline.com/t/655598/biomaster-5000-stradic-2007-supertune wydaje mi się że moim Stradicu 400FB temat wyglądał by podobnie.Czyli że mogę dołożyć dwa łożyska na wałek posuwu szpuli tak jak na fotce ?Powinieneś przycięty teflonowy "korek" oddzielić podkładką, tzn zewnętrzny pierścień łożyska, on jest stały a wewnętrzny się kręci z wormem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Nie chwytam o czym mowisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Kolega ma na myśli tulejke od posuwu szpuli od strony "dupki" kołowrotka. Tuleja jest dłuższa od łożyska dlatego trzeba jej cześć wstawić a podkładka po to aby łożysko spełniało swoja zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 To sie zaczyna jakaś rzeźba z przycinaniem tej tulejki i dopasowaniem dodatkowej podkładki jak rozumiem ? Mam pytanko jakich rozmiarów łożyska powinienem kupić 2x wałek i 1x pinion ? Można je dostać gdzieś w PL? Drugie zasadnicze pytanie czy taki tunning będzie rzeczywiście odczuwalny w pracy kołowrotka, mam na myśli szczególnie pracę pod obciążeniemprzy łowieniu cięższymi lub stawiającymi opór w wodzie wabikami ? Bo jako sama sztuka dla sztuki taka zabawa w sumie nie jest mi potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 pinion w modelu FG 6x10x3 a wałek 3x6x2.5 firma ezo lub abec koszt 3 łożysk z wysyłką 80-100zł 9 (stożek.p ma chyba najtaniej firmówki) lub wersja ekonomiczna jakieś tanie po ok 4-5zł. jak wymienisz tulejke z piniona to jakąś różnice poczujesz, a i żywotność się zwiększy ważne żeby ciasno siedziało łożysko na pinionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Moj jest FB - takie same rozmiary moga byc ?Musze zajrzec na bierzaco do jego wnetrza, bo nie jestem do konca pewien czy w miejsce tej tulejki podpierajacej pinion wogole wejdzie lozysko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Sprawdziłem jak wygląda podparcie piniona w moim Stradicu FB i wydaje mi się że w miejsce tego plastikowego czegos zadne łozysko nie wejdzie :/ Co sądzicie ? Edytowane 9 Czerwca 2013 przez fedx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik 69 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 No nie ma szans w FB. Dla porównania FA i FB FA - http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=480 FB - http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=1250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi