Skocz do zawartości

Aby wobler płycej chodził - pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Bardzo podobają mi się woblery Pike Kenart (wczoraj pierwszy raz łowiłem na Dancera - trzy szczupaczki, a na inne przynęty nic, nawet na Slidera), ale na moje wody za głęboko pracują. Czy przy takiej konstrukcji skrócenie steru spowoduje, że przynęta będzie pracowała płycej, nie psując jej pracy?

Nie ma potrzeby skracania steru, możesz go na gorąco w połowie jego długości podgiąć w dół, nie powinien stracić swojej pracy ale będzie pracował płycej i uzyskasz zamierzony efekt.

• Like 1

Jeśli ster wykonany jest z poliwęglanu można podgrzewać, delikatnie i płomień daleko od steru, niektóre stery nawet bez podgrzania dają się wyginać, na zimno, paluchami.

Problem będzie jeśli ster jest wykonany z innego materiału, wtedy różne rzeczy się dzieją po spotkaniu takiego steru z zapalniczką, efektem najczęściej jest ster, skutkujący wybitnie płytkim schodzeniem woblera, fachowcy nazywają ten kształt „sterem zbrylonym”. :)

Jednak wszystkie te zabiegi zmienią pracę - o tym pamiętaj. Może nieznacznie (to zależy od konstrukcji) ale zawsze... Jak pracuje za głęboko to spróbuj poprowadzić go krótkimi ruchami z przestojami by wypływał (o ile jest pływający) - ale wobka nie znam więc nie będę się już wymądrzał :)

Patent z wodą jest wystarczający i najbezpieczniejszy. Pamietaj jednak by nie zanurzyć korpusu wobka bo będziesz mieć inne problemy...

Dzięki Wszystkim :)
No właśnie najpierw spróbuję z gotowaniem, bo z tym ogniem to trochę się obawiam, czy nie zostanie mi tylna kotwica i już :)

• Like 1

Ponownie dziękuję. Jeszcze go nie kupiłem - to Kenart Pike 9cm, który, jak tak patrzę na ster, może ciut za głęboko dla mnie chodzić. Sposób z prowadzeniem z kijem do góry, z przerwami, oczywiście znam - ale bywa to jednak uciążliwe i ogranicza możliwości. Kupię, zobaczę jak głęboko schodzi i pokombinuję - nie jest drogi.