Skocz do zawartości

co lowicie w listopadzie

rapia

Rekomendowane odpowiedzi

:D Najwiecej sandaczy zlowilem w lipcu i sierpniu a pozniej slabiej z nimi ale wiecej zebatych sie trafia.Najczesciej lowie w wisle za portem w Tczewie.Calkiem ciekawe lowisko chociaz jak wszystkie blisko miast zasmiecone.To wielki proble nie tylko nad wisla.

O z tą samotnością to tak nie do końca. Niedziela, pora tańca z gwiadami , piździ, leje, dobrze że choć nie dmucha. Dojeżdżam pod most G. na Wiśle w Stolicy. 4 samochody juz stoją, zaglądam przez ciemne, mokre szyby- pokrowce po wędkach są. Schodzę nad wodę - 3 spinningistów, 4 żywczaży trupiarzy, na środku 2 pychówki. Faktycznie prawie pusto <_< Jako że za tłokiem nie przepadam przejeżdżam na piaskarnię parę km niżej (pierwszy raz prowadziłem w śpiochach- da się bez problemu:)Zjazd nie łątwy, ciemno jak u murzyna za pazuchą, 4 auta. 2 gości w spodniobutach kończy, 2 innych właśnie zaczyna. Miła gadka, zero ryb u tych schodzących, u wchodzących jak ja -nadzieja. Nad wodą dalszych 5 okupuje miejsca ciężkimi gumami. Popatrzyłem, powęszyłem zapach wielkiej rzeki nocą i postanowiłem jeszcze looknąć na bergielek czy kłusole siedzą. Po nocy, w błocie, przez krzaluny przedostałem się na stary burzowiec - stoi 2 gości, 2 kawałek dalej. Ciężka guma, zero efektów. Pop drugiej stronie, na rafce tarchomińskiej światełko. Gość stawia samołówki. Widać jak się przemieszcza. Łowiący klną i pomstują, że trzeba by najazd zrobić bo kłusol praktykuje codziennie od kilku dni.

Rozumiem, że niedziela, ale o 21? W zimnicę listopadową? Ludzie domów nie mają jak babcię kocham a dziadka szanuję :lol:

Nie napisałem jeszcze o motorówce policyjnej ze szperaczem poszukującej rzekomo topielca, o stadzie rowerzystów, tłumie zakochanych (dobrze że nie doggersów), pijących i spacerowiczach. TŁUM normalnie. Widać jednak Stolica się do Wisły odwraca powoli przodem :unsure: Zobaczymy co dzisiaj, w środku tygodnia zastanę hmmmm

Jako że w tak zwanym sezonie nie miałem zbyt dużo czasu, to odbijam sobie teraz. Łowie normalnie, czyli Wisła + kij3m +kopyto. Raczej sandacz niż szczypak (tego ostatniego to w królowej polskich rzek zostały tylko niedobitki, albo ja ne mam szczęścia). Wyniki, tylko jeden wypad zakończył się na 0, pozostałe to kika sandaczy, zazwyczaj 2-5szt do 65cm. Ote większe trudno, ale mam kilka miejscówek do rozpracowania, więc nadzieja jest.

O te większe trudno, ale mam kilka miejscówek do rozpracowania, więc nadzieja jest.

Pablom, większych raczej w okolicach Wawy nie uświadczysz. No chyba, że jakiegoś jednego, który się ostał. Trzeba jeżdzić dużo dalej, aby połowić konkretnych mętnookich.

W wa-wie jest takie miejsce, a właściwie było w zeszłym roku :huh:. Jak sprawdzałem w tym było jeszcze puste, ale charakter ten sam. Najlepsze jest to że tam nikt nie łapie- przynajmniej ja nie wiem.A co do grubasów to czekam dziś na wieści z jednej z zaporówek, czy się ruszyły. Zamierzam się zemścić za te po rozginane kotwice-to był taki koło 90cm :huh: . Widziałem go, ale nie zdążałem hamulca popuścić Embarassed

Spotkałem w zeszłym tygodniu gościa stale (codziennie) obławiającego bielański i tarchomiński odcinek. Wysłał do WW zdjęcie z września sandacza 13,20 kg (coś ponad metr 10). W listopadzie zaliczył kilka ponad 5 kilowców. Są Sebku i duże, ale jest ich bardzo bardzo mało. Wiekszość oscyluje wokół 50-60 cm.