DAN666 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Co do małych kleszczy to zapewne chodzi o nimfy bądź larwy tu całkiem ładnie, ogólnie napisane http://biobalance.pl/kleszcze/ tyle, że nie do końca bym ufał w menu poszczególnych stadiów rozwojowych i ich terminy aktywności, bo w praktyce bywa z tym różnie. A te skrzydlate kleszcze to najprawdopodobniej jakieś wpleszcze, jest ich kilka gatunków pewnie chodziło o strzyżaki - https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/2012/10/24/strzyzaki-lipoptena-spp-muchowki-prawie-jak-kleszcze/ te drugie to na 100% strzyzaki i jest tego duzo zwlaszcza w sierpniu i wrzesniu ale odnosnie kleszczy to poczekam do lipca i wrzuce fotki przynajmniej dwoch rodzajow bo roznia sie zdecydowanie z przedstawionym stadium rozwoju pierwsze brazowe sa wielkosci polowy paznokcia czyli jakies 6do 7 mm te czerwone sa mniejsze jakies 3-4mm a te male cholery calkiem czarne maja gora 2mm moze zmutowaly ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Kleszcz łąkowy Kleszcz pospolity a te małe cholery to ich nimfy, lub larwy. Larwa ma 6 nóg, nimfa 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Larwy i nimfy tez pija krew, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 No ale larwy raczej człowieka nie zaatakują, a poza tym chyba żadnej choroby jeszcze nie są w stanie przenieść, bo powinny być przed pierwszym gryzieniem "sterylne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błachy Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Ja ze swojej strony polecam szczelny ubiór w stonowanych barwach. Sporo bywam w lesie (strzelanki asg i biwaki) oraz na rybach (kiedyś po mega krzakach małej rzeki teraz Wisła) i kleszcze owszem widuję na ubraniu ale w życiu miałem ugryzienie tylko 1go i oby tak zostało. Ale na ryby idę zawsze w długich spodniach wpuszczonych do butów za kostkę i o ile nie jest za gorąco to i góra z długim rękawem. Chyba łatwiej zapobiegać niż leczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Może ktoś z Was ma namiar na permetrynę do impregnacji odzieży? Do prania, ewentualnie spray... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Kiedyś znalazłem - http://permetryna.pl/pl/koncentrat-do-pryskania-spray-permetryna-25-opakowanie-250-ml.htmlale nie używałem, więc głową za skuteczność nie poręczę.edyta:no i jedno opakowanie wystarczy powierzchnię ok. 100m2 , nie wiem czy aż tyle ciuchów masz. Edytowane 15 Marca 2017 przez witeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Dokładnie tą stosuję ale mnie te małe czarne uwielbiają i ssą bez względu na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Nie ma lepszej metody niż zapobieganie. Oczywiście sa różne środki pomocnicze, chemia, zioła, ale i to może nie zadziałać. Po powrocie z wyprawy też lepiej się obejrzeć dokładnie.Nie trwa to długo, a może zapobiec przeniesienia przez kleszcza boleriozy. Nieraz mija sporo czasu, zanim intruz znajdzie sobie odpowiednie miejsce do wkłucia i jest szansa aby mu w tym przeszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Kiedyś znalazłem - http://permetryna.pl/pl/koncentrat-do-pryskania-spray-permetryna-25-opakowanie-250-ml.htmlale nie używałem, więc głową za skuteczność nie poręczę.edyta:no i jedno opakowanie wystarczy powierzchnię ok. 100m2 , nie wiem czy aż tyle ciuchów masz. Pisałem do sprzedawców, żaden nie potwierdził, że nadaje się do impregnacji. Niby czemu nie, ale... Kuba, dzięki odwadze masz mistrzowskie efekty Ja od czasu hospitalizacji popadłem niestety w natręctwa i inne psychozy, nie potrafię swobodnie przejść po wysokiej trawie czy między trzcinami. Nawet w upalne lato chodzę w Lemigo (bez wkładek i 4 numery większe, nie jest źle). Strasznie na tym moje wędkarstwo cierpi Edytowane 15 Marca 2017 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Chodząc po łąkach chyba nigdy nie złapałem kleszcza. Oczywiście bardzo dużo zbierałem ich z siebie, ale nie wbijały się. Za to pewniakiem dla mnie do złapania jakiegoś to leszczyny. Nie wiem czy ja mam takie wrażenie czy coś w tym jest Ja od czasu hospitalizacji popadłem niestety w natręctwa i inne psychozy, nie potrafię swobodnie przejść po wysokiej trawie czy między trzcinami. Nawet w upalne lato chodzę w Lemigo (bez wkładek i 4 numery większe, nie jest źle). Strasznie na tym moje wędkarstwo cierpi A ja ciągle chodzę na twardziela i jak jest gorąco to mój ubiór grzybiarza to krótkie spodenki Jakoś nie odbija się to u mnie na psychice, chodź pewnie mam jakiegoś fioła też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) Ostatnio zasłyszałem, że szpital zakaźny w moim mieście gościł w roku ubiegłym około 1500 pacjentów z objawami chorób odkleszczowych. Problemem jest nie tyle sama ilość kleszczy, co procent zakażonych.....na Podlasiu jest on bardzo wysoki. PS Nie jestem w stanie zweryfikować, czy owa liczba dotyczy tylko jednego szpitala...być może tyle osób hospitalizowano w kilku placówkach, tak czy inaczej bolerioza oraz KZM istnieją i nie są czymś nadzwyczajnym. To raczej choroby dość powszechne. Edytowane 16 Marca 2017 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Dokładnie tą stosuję ale mnie te małe czarne uwielbiają i ssą bez względu na wszystkoI co z tą co kupiliśmy ? Ni hu hu nie działa ? Stężenie było mocne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Ostatnio zasłyszałem, że szpital zakaźny w moim mieście gościł w roku ubiegłym około 1500 pacjentów z objawami chorób odkleszczowych. Problemem jest nie tyle sama ilość kleszczy, co procent zakażonych.....na Podlasiu jest on bardzo wysoki.Tylko ile z tych osób zakażonych jest świeżych a ile jest takich jak np ja, którzy żyli z tym 15-20 lat? Trąbią o tym wszędzie, temat jest bardzo modny i tu jest przyczyna zwiększonej liczby pacjentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) Czy to źle, że w końcu ludzie zaczęli domagać się diagnozy? Trąbią wszędzie, a wielu lekarzy wciąż to lekceważy. Poza tym KZM atakuje od razu, bolerioza może po latach. Edytowane 16 Marca 2017 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Nie piszę, że źle tylko podaję przyczynę tej zwiększonej liczby zarażonych. A, że przy okazji jest to mega interes, mega kasiorę trzepią na nas to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Kto trzepie tę kasę? Położyli mnie i leczyli za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Kto trzepie tę kasę? Położyli mnie i leczyli za darmo Mi w tych badaniach, co na nie kładli nic nie wychodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Może ktoś z Was ma namiar na permetrynę do impregnacji odzieży? Do prania, ewentualnie spray... ja na dniach będę testował to : http://www.ebay.com/itm/281391157221?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 W ostatnim sezonie uzywalem pess muszka plus (pogladowe opakowanie http://www.sklep.videozoo.pl/product_info.php?products_id=2951) i wrazenia bardzo pozytywne. Zadnego gnoja na sobie ani na ubraniu nie znalazlem. Uzywany co 2 - 3 tygodnie na ubranie + deet na skore i odpukac spokoj. Odnosnie prania - permetryna zabija wiekszosc tego co plywa w wodzie wiec szczerze odradzam ten sposob impregnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) ja na dniach będę testował to : http://www.ebay.com/itm/281391157221?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT świeża impregnacja, w pewnym momencie miałem 4szt, na nogawce i wcale nie chciały jej opuścić Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez BazyL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Przez długie lata swojego wędkowania, złapałem (czy raczej one mnie) 2 lub 3 kleszcze, od jakiegoś czasu był spokój. Na ostatniej wyprawie pstrągowej, po paru godzinach nad rzeką, zauważyłem jakieś kropki na nogach. Okulary na nosie podpowiedziały, to kleszcze, kilkanaście szt na każdej nogawce. Uprzedzony przez kolegów o niebezpieczeństwie, założyłem buty gumowe i kombinezon przeciwdeszczowy. To mnie uratowało, żaden nie przedarł się głębiej.Od razu porzuciłem te wędkowanie, w drodze powrotnej jeszcze 2 mnie upolowały, a w czasie przebierania przy aucie jeszcze jeden, ostatni.Zaciągnął mi się hamulec na te wyprawy piesze, chyba jeszcze chwilę wytrzymam i będę leczył swoje wariactwo z łódki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) niestety ja też, myślałem, że jeszcze w kwietniu połażę, ale koniec, fobia zwycięża nadal będę niedzielnym (zimowym) "pstrągażem" co ciekawe sporą część dzieciństwa i wczesnej młodości spędziłem w lesie, (nawet paprociach), łąkach i trzcinach i przez większość życia nie wiedziałem nawet jak kleszcz wygląda, teraz to masakra, kochane ocieplenie klimatu Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez BazyL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 W ostatnim sezonie uzywalem pess muszka plus (pogladowe opakowanie http://www.sklep.videozoo.pl/product_info.php?products_id=2951) i wrazenia bardzo pozytywne. Zadnego gnoja na sobie ani na ubraniu nie znalazlem. Uzywany co 2 - 3 tygodnie na ubranie + deet na skore i odpukac spokoj. Odnosnie prania - permetryna zabija wiekszosc tego co plywa w wodzie wiec szczerze odradzam ten sposob impregnacji.Ja bym tego nie kupił. Zawiera inne trucizny. Kiedyś podawałem nazwę taniego preparatu na mrówki gdzie jedynym składnikiem aktywnym była permetryna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Godski bądź tak miłościwy i daj linka do tego środka.... albo takiego którego Ty stosujesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi