AdamO. Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 O jakiej szczepionce piszesz?. Na kleszcze????. Możesz wyjaśnić o co chodzi?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Szczepionka przeciw KZM. Na bolerioze nie ma niestety. Kropka po znaku zapytania? ???? Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamO. Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Miodku drogi na KZM jestem zaszczepiony od 20-go wieku i nie zauważyłem zmniejszenia ilości łapanych kleszczy... Może daj autorowi szansę odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Czyli o kleszczach cos wiesz, a pytasz o 'szczepionke na kleszcze' w nadziei, ze taka istnieje i kleszcze odstrasza...rownie dobrze szczepionka na AIDS moglaby odstraszac potencjalnych zarazonych partnerow. Pozdrowionka ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamO. Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Coś wiem ????. Pytanie zadałem autorowi postu, który w pierwszym zdaniu pisze, że po tajemniczym szczepieniu kleszczy nie łapie. Też tak chcę ????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Kazdy by chcial, ale cudow wielu nie ma, w kazdym razie zbyt malo, zeby uwierzyc w szczepionke odstraszajaca kleszcze ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Nie potajemnie Zumi szczepieniu i nie przeciwko boleriozie, a tylko przeciw pokleszczowym zapaleniu opon mózgowych. Jednak po tej szczepionce nie miałem przez ostatnie dwa lata nawet jednego wbitego kleszcza, bywało że znajdyealem tylko jakiegoś pełzającego po ubraniu. Przed szczepionka znacznie częściej się mnie czepiały. Nie wiem czy to dzięki szczepionce może coś innego miało wpływ. Jednak będę kontynuował te szczepionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamO. Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Gdyby połowa Twoich kolegów miała boreliozę to też byś chciał wierzyć w takie cuda????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamO. Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Apisfisha szczepienie wpływu nie miało ale się szczep bo KZM to realne zagrożenie dla nas wędkarzy i nie tylko. Pewnie bardziej zacząleś zwracać uwagę na paskudy. Ja też tak mam i póki co odpukać jestem od borelii czysty. Jak się paskud porządnie nie wkręci to nie zarazi.Przegląd ciała i ciuchów po powrocie z terenu zawsze!! Od kilkunastu lat co rok od kilku do kilkudziesięciu kleszczy zdjętych ale max kilka godzin w skórze. Przewrażliwiony jestem i zazwyczaj paskuda wyczuwam natychmiast. Lepiej mieć ,,obsesje" niż borrelie☺. No i co najważniejsze nigdy nie złapałem paskuda na rybach(zawsze spodniobuty na doupie☺). Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez AdamO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycha23 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Była szczepionka przeciwko boleriozie,lecz z uwagi na skutki uboczne została wycofana.Teraz niestety jesteśmy bezbronni, a jedynie profilaktyka może nas częściowo ochronić. Ja pryskam odzież środkiem ochronnym i na razie się nie czepiają . Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez Mycha23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Co polecacie z dostępnych na rynku środków, do spryskiwania odzieży, z tego co tu czytałem to najlepsze są środki z permentyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Tylko permetryna. Na odziez. Na ciało wszelkie mieszanki olejków eterycznych z wodą. Spryskac ciało, poczekac az wyschnie. dodatkowo Mozna zalozyc bielizne Rynoskin. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Robert Crocker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 https://www.keko.pl/product-pol-10772-Pess-Muszka-preparat-owadobojczy-250ml.htmlhttps://animalia.pl/z-laboratorium-dr-seidla-sabunol-spray-dla-psow-przeciwko-pchlom-i-kleszczom-100ml/szczegoly/3969/http://www.zoocentrum24.pl/preparaty-na-kleszcze-i-pchly/2445-ektopar-spray-permetryna-na-kleszcze-swierzb-250ml.htmlhttp://dezder.com.pl/dez-der-aspermet-200-ec-100ml,c168,p33,pl.htmlTak na szybko znalazłem takie środki z permentyną, pytanie co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Ja i koledzy uzywamy z powodzeniem Ektoparu z 3 linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 2 przepisy na ochronę ciała: 100ml wody plusolejek tymianek/szałwia 5 kropliolejek z drzewa herbacianego 10 kropliolejek z trawy cytrynowej 20 kropli 100ml wody plusolejek paczulowy 5 kropliolejek z drzewa herbacianego 10 kropliolejek z pelargonii 20 kropli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Jak to rozrabiacie, czy też psikacie tym bez rozcieńczania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 a czytasz to co sam wklejasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Według tego co jest napisane to 10ml na 0,5litra, ale myślałem że może robicie mocniejszy roztwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 To wszystko półśrodki, polecam:https://www.youtube.com/watch?v=r1EkEcDN-xs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Chcieliśmy ekologi to mamy , nie można traw wypalać ,właśnie w suchych trawach jak i nieużytkach jest zatrzęsienie tego dziadostwa ,w dzień dzika zwierzyna się tam ukrywa ,a w nocy roznosi to praktycznie wszędzie .Nie trzeba jechać na ryby lub do lasu, można pod własnym domem załapać kleszczora.Ciekaw jestem kiedy cokolwiek będzie z tym tematem zrobione.Ogień temat choć po części by załatwił Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez MARIUSZ 69 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 true, true, true ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Chcieliśmy ekologi to mamy , nie można traw wypalać ,właśnie w suchych trawach jak i nieużytkach jest zatrzęsienie tego dziadostwa ,w dzień dzika zwierzyna się tam ukrywa ,a w nocy roznosi to praktycznie wszędzie .Nie trzeba jechać na ryby lub do lasu, można pod własnym domem można załapać kleszczora.Ciekaw jestem kiedy cokolwiek będzie z tym tematem zrobione.Ogień temat choć po części by załatwił Bo w tych trawach zapewne tylko kleszcze mieszkają, a ogień pyta inne zwierzątka czy ewentualnie może je spalić czy nie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zwierzątka zawsze ważniejsze jak ludzie. Jakoś wypalali kiedyś i żaden gatunek nie wyginął 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Bo w tych trawach zapewne tylko kleszcze mieszkają, a ogień pyta inne zwierzątka czy ewentualnie może je spalić czy nie...Jak będziesz chory na Boleriozę to porozmawiamy o zwierzątkach ,nie twierdzę że one mnie nie obchodzą ,lubię je bardzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonix Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Jaja sobie robicie z tym wypalaniem. Ile procent traw było wypalanych na nieużytkach? 10%? jak często widzieliście płonące wały rzek? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi