Sylwek1981 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 https://etermed.pl/jak-chronic-sie-przed-kleszczami-naturalne-sposoby/Tu masz naturalne sposoby na płyn. Działają, przynajmniej ten z kocimiętki. (mi śmierdzi i pewnie im też)Witamina B najlepsza. Biorę drugi rok i żadnego nie miałem przez ten czas a wcześniej po 10 i więcej na sezon wczepionych. Nawet na ubraniach nie widać żeby się czepiały.Która witamina B? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Tiamina. B1 Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez biturbo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 ... może komuś się przyda: https://www.youtube.com/watch?v=Xx53BCY3yGM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 dość ciekawy materiał o kleszczu https://www.youtube.com/watch?v=c8Q4t8rNPMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Czym można impregnować odzież bez szkody dla materiałów ?Afanisept powoduje wyblaknięcie. Ja nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych, żadnego blaknięcia. Impregnuję, a w zasadzie nasączam, kleszcze odskakują, komarów zdecydowanie mniej, meszka nie siada. Moim zdaniem to jeden z lepszych środków na rynku, a uwzględniając relację jakość/cena lepszego nie znalazłem. Może na bardzo ciemnych tkaninach widać osad, który wniknął pomiędzy włókna?Kolega nasącza nawet koszulki i spodnie dla dzieciaków, żadnych negatywnych działań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragonexp Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Jakiego stężenia używasz do nasączenia ubrań? Edytowane 4 Czerwca 2020 przez dragonexp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 o permetrynie pisałem tu 3 lub 4 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Jakiego stężenia używasz do nasączenia ubrań? Mniej więcej 1,5 - 2 % 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras25 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 https://www.youtube.com/watch?v=w9DcryBCztk, Lasso na kleszcze ,najlepszy przyrząd do usuwania kleszczy,łapie nawet najmniejsze paskudy, a jak masz zwierzaka to niezastąpiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 https://www.youtube.com/watch?v=w9DcryBCztk, Lasso na kleszcze ,najlepszy przyrząd do usuwania kleszczy,łapie nawet najmniejsze paskudy, a jak masz zwierzaka to niezastąpiony.potwierdzam,mam taki i działa ale dla np. psa są dobre tabletki, ja daję Bravecto i jest spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Tylko po co kleszcza przekręcać? Przecież aparat gębowy kleszcza nie ma gwintu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Tylko po co kleszcza przekręcać? Przecież aparat gębowy kleszcza nie ma gwintu...nie przekręcasz kleszczałapiesz pętelką, żyłkę okręcasz raz wokół kleszcza i powoli do góry po skosiei działa ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 nie przekręcasz kleszczałapiesz pętelką, żyłkę okręcasz raz wokół kleszcza i powoli do góry po skosiei działa ;-)Na filmiku instruktażowym kleszcz się przekręca:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Moze w zwiazku z krętkami Boreliozy - zeby je wykręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Tiamina. B1 U mnie przez dwa sezony działala B, wyraźnie mniej wczepionych (po kilka w roku), w tym sezonie chyba już rekord, 19 sztuk wczepionych, jak by bardziej agresywne były 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 U mnie przez dwa sezony działala B, wyraźnie mniej wczepionych (po kilka w roku), w tym sezonie chyba już rekord, 19 sztuk wczepionych, jak by bardziej agresywne były To po witaminie wczepiają się? Może za mała dawka? Agresywne i głodne i dużo tego w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Ja polecam impregnację ubrania permetryną. Na 3 ostatnich wyjazdach znalazłem w sumie 4 sztuki. Wszystkie już martwe. Wczepionego w tym roku nie miałem jeszcze żadnego. Zaczynają pokazywać się komary, więc teraz dodatkowo dochodzi jeszcze DEET w sprayu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Ja polecam impregnację ubrania permetryną. Na 3 ostatnich wyjazdach znalazłem w sumie 4 sztuki. Wszystkie już martwe. Wczepionego w tym roku nie miałem jeszcze żadnego. Zaczynają pokazywać się komary, więc teraz dodatkowo dochodzi jeszcze DEET w sprayu. Tylko z tą permetryną trzeba pamiętać, że jest szkodliwa dla kotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Trzeba będzie sprawdzić przy okazji (od 3.50 minuty): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Jak stosować Permetrynę w połączeniu z Deet 30 % ? Permetryna na ubrania a Deet na skórę czy tez warstwa jednego a na to drugi preparat. Tylko który na spód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Permetryną nasączasz i impregnujesz ubrania. Po wyschnięciu działanie utrzymuje się kilka tygodni. Natomiast DEET działa kilka do kilkunastu godzin i powinno być stosowane bezpośrednio na odkrytą skórę oraz na ubrania. Nie powinno się używać DEET pod ubrania. Nie wiem dokładnie dlaczego,tak kiedyś wyczytałem na opakowaniu ze środkiem zawierającym DEET. Czyli najpierw permytryna, potem DEET. Tylko uwaga na sztuczne tworzywa: potrafi rozpuszczać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Permetryna jest środkiem owadobójczym, który zabija kleszcze zanim zdążą Cię ugryźć. Jest to jedyny sprawdzony sposób na uniknięcie ugryzień przez kleszcze.Stosuje się ją do impregnacji ciuchów - z koncentratu (zwykle 25%) spożądza sie 0,5% roztwór wodny, w kórym moczy się ubrania przez 10-15 minut i pozostawia do wyschnięcia.Kilka litrów roztworu spokojnie wystarcza do impregnacji kilku kompletów ubrań do buszowania dwóch osób. Z mojego doświadczenia wynika, że skuteczność permetryny na ubraniach utrzymuje się conajmniej przez kilka miesięcy (przy niezbyt częstym praniu) - ile dokładnie tego nie wiem, ale i tak warto odnawiać impregnację co sezon. Jako ciekawostkę mogę dodać, że po siedmiu miesiącach od impregnacji moje spodnie "robocze" zabiły dwa napite kleszcze na psie, który się z nami zaprzyjaźnił w agroturystyce (totalny samopas, nigdy nie widział obroży antykleszczowej). Nie zorientowałbym się gdybym nie rozteptał jednego kleszcza pod drzwiami pokoju, gdzie w nocy spał pies. Drugi kleszcz (napity, tak do połowy ) leżał obok całkowicie martwy. DEET jest skutecznym środkiem do odstraszania komarów - na kleszcze jest w zasadzie nieskuteczny, nawet w bardzo dużych stężeniach.Na marginesie - Ikardyna w stężeniu 20% jest równie skuteczna w odstraszaniu komarów co DEET, a przy tym bezwonna, bezpieczna dla nylonowych ciuchów i ogólnie przyjemniejsza w użyciu. Pozdrawiam Edytowane 17 Września 2020 przez kineret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Czy takie stężenie wystarczy? 20 złotych za 0,5 L Skład: Permetryna 0,25g/100g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) https://www.medexpress.pl/co-najskuteczniej-odstrasza-kleszcze-sa-polskie-badania/74597 Mocno się to kłóci z tym co napisałeś o Deet i kleszczach. Edytowane 17 Września 2020 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi