Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

https://etermed.pl/jak-chronic-sie-przed-kleszczami-naturalne-sposoby/

Tu masz naturalne sposoby na płyn. Działają, przynajmniej ten z kocimiętki. (mi śmierdzi i pewnie im też)

Witamina B najlepsza. Biorę drugi rok i żadnego nie miałem przez ten czas a wcześniej po 10 i więcej na sezon wczepionych. Nawet na ubraniach nie widać żeby się czepiały.

Która witamina B?
  • Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czym można impregnować odzież bez szkody dla materiałów ?

Afanisept powoduje wyblaknięcie.

Ja nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych, żadnego blaknięcia. Impregnuję, a w zasadzie nasączam, kleszcze odskakują, komarów zdecydowanie mniej, meszka nie siada. Moim zdaniem to jeden z lepszych środków na rynku, a uwzględniając relację jakość/cena lepszego nie znalazłem. Może na bardzo ciemnych tkaninach widać osad, który wniknął pomiędzy włókna?

Kolega nasącza nawet koszulki i spodnie dla dzieciaków, żadnych negatywnych działań.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

U mnie przez dwa sezony działala B, wyraźnie mniej wczepionych (po kilka w roku), w tym sezonie chyba już rekord, 19 sztuk wczepionych, jak by bardziej agresywne były :angry:

To po witaminie wczepiają się? Może za mała dawka? 

Agresywne i głodne i dużo tego w tym roku.

Ja polecam impregnację ubrania permetryną. Na 3 ostatnich wyjazdach znalazłem w sumie 4 sztuki. Wszystkie już martwe. Wczepionego w tym roku nie miałem jeszcze żadnego. Zaczynają pokazywać się komary, więc teraz dodatkowo dochodzi jeszcze DEET w sprayu.

Tylko z tą permetryną trzeba pamiętać, że jest szkodliwa dla kotów... :huh:

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Permetryną nasączasz i impregnujesz ubrania. Po wyschnięciu działanie utrzymuje się kilka tygodni. Natomiast DEET działa kilka do kilkunastu godzin i powinno być stosowane bezpośrednio na odkrytą skórę oraz na ubrania. Nie powinno się używać DEET pod ubrania. Nie wiem dokładnie dlaczego,tak kiedyś wyczytałem na opakowaniu ze środkiem zawierającym DEET.

Czyli najpierw permytryna, potem DEET. Tylko uwaga na sztuczne tworzywa: potrafi rozpuszczać.

• Like 1

Permetryna jest środkiem owadobójczym, który zabija kleszcze zanim zdążą Cię ugryźć. Jest to jedyny sprawdzony sposób na uniknięcie ugryzień przez kleszcze.

Stosuje się ją do impregnacji ciuchów - z koncentratu (zwykle 25%) spożądza sie 0,5% roztwór wodny, w kórym moczy się ubrania przez 10-15 minut i pozostawia do wyschnięcia.

Kilka litrów roztworu spokojnie wystarcza do impregnacji kilku kompletów ubrań do buszowania dwóch osób.

Z mojego doświadczenia wynika, że skuteczność permetryny na ubraniach utrzymuje się conajmniej przez kilka miesięcy (przy niezbyt częstym praniu) - ile dokładnie tego nie wiem, ale i tak warto odnawiać impregnację co sezon. Jako ciekawostkę mogę dodać, że po siedmiu miesiącach od impregnacji moje spodnie "robocze" zabiły dwa napite kleszcze na psie, który się z nami zaprzyjaźnił w agroturystyce (totalny samopas, nigdy nie widział obroży antykleszczowej). Nie zorientowałbym się gdybym nie rozteptał jednego kleszcza pod drzwiami pokoju, gdzie w nocy spał pies. Drugi kleszcz (napity, tak do połowy ;)) leżał obok całkowicie martwy.

DEET jest skutecznym środkiem do odstraszania komarów - na kleszcze jest w zasadzie nieskuteczny, nawet w bardzo dużych stężeniach.

Na marginesie - Ikardyna w stężeniu 20% jest równie skuteczna w odstraszaniu komarów co DEET, a przy tym bezwonna, bezpieczna dla nylonowych ciuchów i ogólnie przyjemniejsza w użyciu. Pozdrawiam

Edytowane przez kineret