Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Mój znajomy miał problem z kuną, która właziła mu pod maskę auta. Zastosował nadajnik i kuna przestała odwiedzać jego auto.

Wydaje mi się, że w przypadku kleszczy łatwo sprawdzić skuteczność odstraszania nadajnika, umieszczając urządzenie w pojemniku z kleszczami i obserwując ich reakcję na dźwięki. 

• Like 1

Kiedyś spróbowałem ultradźwięków na gryzonie w firmie. Dalej miały się świetnie, za to nas napie...lały łby.

Ja też zaobserwowałem u siebie w pracy, że kuny sprawiają wrażenie, jakby przyzwyczajały się do tych dźwiękowych odstraszaczy i biegają sobie w ich pobliżu. Trochę jak człowiek mieszkający w pobliżu torów kolejowych, który przyzwyczaja się do odgłosów pociągów.

• 6 miesięcy temu...

Pytanie odnośnie już zaimpregnowanej odzieży. Jakie stanowi ona niebezpieczeństwo dla kotów w przypadku np. otarcia się kota o nogawke spodni?

Ja pryskam gotowcem tylko nie pamiętam stężenia ale kot czasem się otrze o spodnie i żyje. Może za mało spryskane, może za krótka ocierka ;)

Gotowiec ma informacje,ze preparat szkodliwy dla kotów i nie należy go stosować.

• 2 miesiące temu...

chyba piekielny

dla podpalaczy

Kiedyś wypalanie traw było nagminne i kleszczy nie było. Ilu ludzi poszło do piachu z powodów chorób od kleszczowych, tego się nigdy nie dowiemy. No a ilu straciło zdrowie i robi pod siebie? Tego tez się nie dowiemy. Możecie się wypsiukać. Od tego psiukania też można zejść, albo stracić zdrowie.

Kiedyś wypalanie traw było nagminne i kleszczy nie było. Ilu ludzi poszło do piachu z powodów chorób od kleszczowych, tego się nigdy nie dowiemy. No a ilu straciło zdrowie i robi pod siebie? Tego tez się nie dowiemy. Możecie się wypsiukać. Od tego psiukania też można zejść, albo stracić zdrowie.

przeczytaj sobie; nigdy nie jest za późno

Microsoft Word - ZN 60.docx

A kiedyś to kiedy?

Tak pięćdziesiąt, czterdzieści lat temu. Wtedy kleszcze bywały na Mazurach i to w niewielkich ilościach. Dzisiaj to strach w Warszawie do parku wejść, a przynajmniej tam, gdzie trochę trawy jest. Niedawno iskałem psa (nie mój) i wyjąłem mu z pięćdziesiąt kleszczy. Ile maja zwierzaki po lasach, to trzeba by się spytać myśliwych.

Tak pięćdziesiąt, czterdzieści lat temu. Wtedy kleszcze bywały na Mazurach i to w niewielkich ilościach. Dzisiaj to strach w Warszawie do parku wejść, a przynajmniej tam, gdzie trochę trawy jest. Niedawno iskałem psa (nie mój) i wyjąłem mu z pięćdziesiąt kleszczy. Ile maja zwierzaki po lasach, to trzeba by się spytać myśliwych.

Taaa i palenie trawy było istotnym remedium. Trzeba by lasy też palić, przecież tam ich najwięcej....

Wskazówka: kiedy ostatnio widziałeś śnieg w zimie czy mróz (taki -10 / -15) ? Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o taką popierdółkę, która na drugi dzień topnieje ale taki, który leży 2-3 tygodnie...

Edytowane przez zeralda
  • Like 1