Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Standardowo Elissia czy jakoś tak (pisze z pamięci bo ich nie wykonałem) oraz badanie antygenów metodą Westen-Blotta. Koszt o ile dobrze pamiętam około dwie i pół stówy (IGG + IGM). Ta pierwsza jest chyba refundowana, ale jej dokładność jest zwyczajnie słaba dlatego nie zawracałem sobie głowy jej wykonaniem.

Standardowo Elissia czy jakoś tak (pisze z pamięci bo ich nie wykonałem) oraz badanie antygenów metodą Westen-Blotta. Koszt o ile dobrze pamiętam około dwie i pół stówy (IGG + IGM). Ta pierwsza jest chyba refundowana, ale jej dokładność jest zwyczajnie słaba dlatego nie zawracałem sobie głowy jej wykonaniem.

Dobrze że się nie naczytałem o tych niedokładnościach - badania zrobiłem, wyszło że jestem czysty, krew nadal oddaję i przynajmniej spokój umysłu jest.

Jak tam Panowie wyniki w tym roku? Ile złapanych?

U mnie marnie ;) tj. zero złowionych kleszczy na 46 wyjść nad wodę. Nie lubię tych stworów ale jak widać da sie ich uniknąć (zawsze spodniobuty i spray anty).

Ja nad Odrą miałem kilka, ale w porę zauważyłem, jak się wspinały po śpiochach...

Jak tam Panowie wyniki w tym roku? Ile złapanych?

U mnie marnie ;)  tj. zero złowionych kleszczy na 46 wyjść nad wodę. Nie lubię tych stworów ale jak widać da sie ich uniknąć (zawsze spodniobuty i spray anty).

Już 1maja 3sztuki z Lubiąża przywiozłem (2xmaluszki i 1w3stadium rozwoju), dalej w maju jeszcze 2 przyssane. Przez resztę roku na czysto, mimo że najgorsze chaszcze na rybach i grzybach forsowałem. Dodatkowo kilka sztuk ściągniętych jak po ciuszkach chodziły.

Edytowane przez *Hektor*

Witam ! napiszę wam przypadek w mojej rodzinie o kleszczach i boleriozie. Moj kuzyn ma 2 corki jedna starsza druga mlodsza chyba 8 lat. Pewnego dnia młodsza na lekcji poprostu zemdlała. Do szpitala na tomograf i nic jakies zaburzenia w mózgu wiec szybko na wrocław tam kolejne badania, dziewczyna przestaje samodzielnie oddychac, lekarze nie wiedzą co jej jest, dostaje antybiotyki na wszystko, zaczyna samodzielnie oddychać(wybudzona ze spiaczki farmologicznej) nastepnego dnia otwiera oczy ale nie ma czucia od szyi w dół. Podejrzenie wylew, udar inne. Następnego dnia zaczyna mieć czucie w jednej ręce pózniej w drugiej i tak codziennie coraz lepiej. Co sie w końcu okazało...ukąsił ją kleszcz w lecie, babcia jej go wyciągła(pewnie urwała) ale nikt nie zauwazył rumienia ani oznak boleriozy a to była własnie bolerioza w najgorszej postaci, ledwo przeżyła. Wiec jak spotkasz na ręce, nodze gdziekolwiek takiego skurwiela nie pozostaw go żywego dla siebie i innych.

Fajne (choć drogie) - Czy ktoś ma jakieś własne doświadczenia z taka odzieżą? Kiedyś czytałem że robiono testy z różnymi materiałami i nylon zdecydowanie nie zachęcał kleszczy do czepiania się i chodzenia po nim (dlatego zaleca się chodzenie po lesie w ortalionach/nylonach a nie swetrach itp) ale nie wiedziałem że koszulki podobne robią.

• 2 miesiące temu...

W rejonie moich rodziców (okolice Jeleniej Góry) koty od tygodnia wracają do domu z kleszczami. ten region jest zresztą miejscem epidemicznego bytowania zarażonych Borelią kleszczy. W wypadku jakichkolwiek niespecyficznych objawów (np. bóle głowy, przewlekłe zmęcznie, spadek masy ciała, bóle kostno-mięśniowe,zaburzenia pamięci i wiele innych) standardowym postępowaniem lekarza POZ jest test na obecność przeciwciał przeciwko boreliozie. Istnieje cała rzesza ludzi zawodowo związanych z lasem, którzy na wskutek rozwiniętej boreliozy przebywaja na rentach, pracują w zawodach poniżej kwalifikacji

Edytowane przez wojt1988

Mugga jest dość mocna, ja osobiście używam tej strong deet(50%) - na komary na nocki itp. Rzadko się zdarza, żeby coś siadało na rękach, a kleszczy w ogóle do domu nie przywoziłem. 

Jeszcze jest coś takiego jak Repel, też wersje strong mam - ale używam jak nie da się wyzbyć tych brzęczących wampirów, bo skóra to jakby klejem została posmarowana :D