Robert M. Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Z kleszczami nie jest tak łatwo, same repelenty są dość średnio skuteczne kleszcze po prostu nie wkłuwają się w spryskane miejsce. Poniżej wrzucam fotkę po przejściu 20m przez trawę z kwietnia tamtego roku. Jedyną skuteczną metodą na kleszcze to po powrocie dokładne przeglądnięcie całego ciała szczególnie okolice pachwin, pach, pod kolanami oraz głowy. Skuteczna tez jest gorąca kąpiel po powrocie. Najważniejsze jest pozbyć się przyniesionego kleszcza do 24godzin gdyż wtedy szanse zarażenia się wynoszą kilka procent. Później z każdą godzina dość szybko rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Szok ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richad Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Najlepiej to jakieś jasne ubranka nosić, co by było to diabelstwo dobrze widać.Moja żona jak by to zobaczyła to już tego ciucha bym nie miał boi sie panicznie klecholi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Masakra jakaś a na drugiej nogawce pewno podobna ilość bleeeeeeeeeeeeeeee... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Trzeba stosować na ubranie środek odstraszający. Gdzieś jest na forum nazwa. Najtaniej taki na mrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Znajdźcie środek na wpleszcze to stawiam skrzynkę piwa. Kleszcze przynajmniej nie mają skrzydeł ;( Wysłane z mojego HUAWEI U8815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Pierwsze słyszę o wpleszczach ! Co to za dziadostwo ? Kleszcz ze skrzydłami ? Google pomogły ... oby było tego jak naj mniej. Edytowane 10 Marca 2015 przez gawron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert M. Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Przed powyższym spacerem byłem spryskany od stóp po głowę 30% DEET Wpleszcze to natomiast pewnie Strzyżak sarni (Lipoptena cervi), ale one nie są groźne delikatnie nagryzają naskórek i tyle, i nie przenoszą chorób, więc ich natręctwo można przeżyć Dla mnie najgorsze są meszki puchnę po nich jak po osach, a stan zapalny utrzymuje się nawet przez miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 niezupełnie lekko. Dość boleśnie, w dodatku nie chce się goić. W zeszłym roku się poddałem i przestałem chodzić do lasu. Występują tam gdzie las jest podmokły,qlbo chociaż występuje cień i wilgoć. Deet nie działa :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Jak już się straszymy to dodajmy barszcz sosnowskiego -Heracleum sosnowskyi.W tamtym roku przy rzece trafiłem na obszar po wypalaniach, jak się później okazało tego dziadostwa. Po kilkunastu godzinach łydka tak mi spuchła, że obwodem przekraczała udo, stwardniała na kamień i paliła jak 150. Cholernie nieprzyjemne. Dodając długotrwałość działania wolę szerszenie, przynajmniej wiem kiedy ukąsił.Kaukaski agresor często występuje na brzegach rzek. Jeśli chodzi o ochronę przeciw kleszczową używam Ultrathrona w sprayu i póki co działa. W sezonie spotkać go można regularnie w sklepach sportowych i rossmanach. Edytowane 10 Marca 2015 przez pawelHERP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Repel ma 98% deetKiedyś więcej czytałem o deet i znalazłem gdzieś info, że nie ma sensu stosowania preparatów o stężeniu większym niż ....chyba 50%/?/, bo się nie wchłania, a większa szansa na podrażnienie skóry.Dla mnie ultrathon jest super.A jeżeli ktos z jakiegoś względu nie może stosować - polecę Orinoko żel Na bazie wyciągów roślinnych, koszt ok 10-11zł w aptece.Ale forma żelu - aerozol ma już zmieniony skład.Na komary działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert M. Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Czym się różni Ultrathron od innych tańszych środków zawierających 25% DEET? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Ja używam preparatów firmy arox ( z DEET ). Płyn i żel. Działają dobrze i są tańsze od ultrathonu. Płyn w atomizerze 50ml ok 8zł.Kiedyś byłem przekonany tylko do Ultrathonu owszem jest dobry ( szczególnie maść jest bardzo wydajna) ale drogawy...Za jeden ultrathon mam jeden płyn w samochodzie, jeden w gratach na ryby ( jak jadę z kimś) i jeden przy rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Są preparaty do impregnacji odzieży przeciwko kleszczom, w tej chwili nie pamiętam nazwy preparatu, ale pewnie z łatwością da się to znaleźć w Internecie - podobno po impregnacji kleszcze nawet nie siadają na odzież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 To preparaty oparte na permetrynie.Można tanio kupić środki owadobójcze oparte na tym specyfiku i spryskać sobie spodnie i buty. Może pomoże. http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003011661299 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cesto Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Witam, mieszkam nad bugiem prawie od urodzenia. Ryby lapie moze juz od 4 lat i jeszcze nigdy nie widzialem tyle kleszczy jak w tym roku Po przejsciu ok.100 metrow przez wysoka trawe mialem na spodniach ponad 10 kleszczy. Slyszalem ze kleszcz nie szkodzi dla organizmu do 24 godzin, pozniej zaczyna sie juz nie ciekawie, zawsze jak wracam z ryb to sprawdzam czy nie ma jakiegos pasozyta na moim ciele. Uwazajcie na te pasozyty i polamania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morsik5 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 No tak. Po takiej zimie wysyp kleszczy i komarów murowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Czym się różni Ultrathron od innych tańszych środków zawierających 25% DEET?Ultrathon krem ma 33% DEET i specjalny polimer który spowalnia odparowanie DEET. Ja sprzedaję teraz po 14 PLN z datą ważności do 04.2016 albo za 16 z datą ważności do 09.2017. Raczej nie majątek. KLeszczy w tym roku od groma - widzę po psie. Edytowane 18 Marca 2015 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Sąsiad ze wsi chodzi z dwoma psami na spacery nad Bug. W sobotę z bardziej kudłatego 39 kleszczy w niedzielę 31 a z mniej kudłatego 19 i 24 . Mówi że takiej inwazji kleszczy nie pamięta a żyje ponad 50 lat . Jakoś koty musze zabezpieczyć przed wywiezieniem na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 ciepła zima chyba sprzyja brzydkim stworom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 To preparaty oparte na permetrynie.Można tanio kupić środki owadobójcze oparte na tym specyfiku i spryskać sobie spodnie i buty. Może pomoże. http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003011661299Panowie, u mnie kleszczy brak i rzadko też biegam po krzakach za rybami . Głównie łódka. Może ktoś by kupił zalinkowany preparat i spryskał sobie nimi spodnie i buty. Może zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Dwie noce pod rząd przymroziło. Natura chyba troszeczkę zredukowała ilość kleszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 hehe, myślisz że kleszcza zabije kilka stopni na minusie ?Robactwo niestety w tym roku będzie szaleć, byłem na rybach, temp 6-8°, pizga od ruskich cholernie zimny wiatr. A komarów całe stada. Ja też wolę już z łódki, ale debile z krakowskiego pzw zabronili spiningować z łodzi do maja i chciał nie chciał spaceruje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Coś tam na pewno wymroziło Bynajmniej mam taką nadzieję Zakaz za zakazem ... Edytowane 20 Marca 2015 przez gawron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek78 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Używał może ktoś moskitiery np takiej http://www.dolasu.pl/product_info.php?products_id=1022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi