Skocz do zawartości

Uwaga - wysyp kleszczy!

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcą kleszczołapki - to najlepszy przyrząd do tej pory wymyślony do wyciągania kleszczy- łatwo, szybko, bezproblemowo.

Ktoś pytał o sens zakładania sobie obroży przeciwklesczowej dla psów- kiepski pomysł - a- może być toksyczne, b- nie zadziała bo mamy mniej łoju skórnego i się pocimy.

U psów najlepiej się sprawdzają preparaty na permetrynie- odstraszają i zabijaja- sposób kol. Godskiego z permetryną w sprayu może być strzałem w dziesiątkę - musze spróbować.

Co do szczepień to już pare lat temu opracowano szczepionki dla psów przeciw Boreliozie. Co do skuteczności to nie ma 100% pewności- najlepsza powinna być teoretycznie szczepionka Borrelym z Biovety zawierająca wszystkie trzy podtypu Borreli burgordferii występujące w europie: 

http://www.inexwet.pl/oferta/produkt/borrelym-3

Komary nie przenoszą boreliozy, albo zdarza się to bardzo rzadko.

Co do rumienia- ktoś napisał, że o niczym nie swiadczy. Świadczy o boreliozie! Jego pojawienie daje nam 100% pewność.

Jednak trzeba poczekać 2-3 tygodnie. Wcześniej nie występuje.

Brak rumienia nie daje nam pewności .

Piszecie o Repel 98 % DEET. Może ma ktoś na zbyciu lub da jakiś adres w PL? 

Swoje Repele sciagalem z USA, ale wydaje sie ze np. tu http://e-komary.pl/pl/repel-100-97-deet.htmlpowinny byc odpowiednie. Na allegro tez sa. Jednak czy jest to to samo nie wiem. Opakowania roznia sie opisem.

• 3 tygodnie później...

Widzę, że z roku na rok weselej w temacie dlatego wstawiam link do patentu zza Buga, chociaż osobiście uważam, że kleszcz na rosyjskiej krwi nie pożyje ;)

http://zagopod.com/blog/43226494143/Narodnyiy-opyit:-Bezopasnyiy-i-byistryiy-metod-izvlecheniya-ikso

Masakra jest w tym roku z kleszczami. Syn wylapal na dzialce podczas majowki. Usunalem sprawnie pinceta i wyslalismy truchlo kleszcza do badan pod katem tych parszywych chorob. Test na borelize negatywny, czekamy na trzy kolejne.

Jeśli to nie tajemnica ile kosztuje taki test?

Gdzie wysłałeś draństwo, do sanepidu?

Moim zdaniem ważniejsza rzeczą od tych preparatów jest ubiór. Odkąd mam wojskowe goretexy, których nogawki wkladam w skarpety ( może i wyglądam jak debil, ale trudno :) ) i do tego mam wysokie buty, przynosze dziadostwa zdecydowanie mniej. Czasami miałem nawet powyżej 10szt z jednej wyprawy... W tym roku jeszcze nie miałem na całe szczęście

Edytowane przez dekosz

Ja mieszkam w regionie podwyzszonego ryzyka wystepowania tych malych dziadow. Z tego wzgledu lekarze zalecaja szczepienia przeciwko KZM.

O ile dorosly moze sie pilnowac o tyle dziecka biegajacego po krzakach niestety nie.

Profilaktycznie psikam brzeg ubran srodkiem z Deet i obowiazkowo kapelusz na glowie. Wynik za zeszly rok to jakies 3sztuki przytargane z przyblokowej dzungli. Na wycieczkach lesnych 0.

Dla mnie najlepszą ochroną przed kleszczami są wodery. Od wielu lat przedzieram się przez nadwiślańską dżunglę w woderach, a zdarzało mi się złapać kleszcza tylko wtedy, gdy łaziłem po krzakach w zwykłych butach. Podejrzewam, że kleszcze przebywają nisko nad ziemią i ciężko im się przyczepić do gumy. Czy wy macie podobne spostrzeżenia?

• Like 4

Dla mnie najlepszą ochroną przed kleszczami są wodery. Od wielu lat przedzieram się przez nadwiślańską dżunglę w woderach, a zdarzało mi się złapać kleszcza tylko wtedy, gdy łaziłem po krzakach w zwykłych butach. Podejrzewam, że kleszcze przebywają nisko nad ziemią i ciężko im się przyczepić do gumy. Czy wy macie podobne spostrzeżenia?

Mam podobnie i nie marudzę nawet jak jest + 30 w cieniu do tego wysoka cienka skarpetka którą ZAWSZE naciągam na spodnie

Za ponad 20 lat wędkowania złapałem 1 szt. oczywiście bez woderów przy spławiczku pozdrawiam.

mogę chyba potwierdzić - od 7 lat 1 kleszcz (zawsze w spodniobutach) ale i tak mnie :angry:

Ostatnie odrzańskie wyprawy, to za każdym razem minimum kilka kleszczy zaliczonych. Na szczęście w porę zauważonych i unicestwionych...

Ło matko, to mnie przeraża, tak mnie gadziny lubią a śpiochów nie mam. Za parę dni sezon na sandacza się zaczyna...

U mnie już cztery skutecznie wpięte a nad Odrą dzisiaj pierwszy raz byłem, w różnych miejscach wpięte, nawet na twarzy. Cały się oglądam czy nie mam rumienia bo jakby były wieksze to chyba sie połaczą jak koła olimpijskie. :wacko:

Edytowane przez FidoAngel

Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. France siedzą na trawach- przejście przez te długie, suche badyle, to praktyczne pewny pajęczak na nogawce lub rękawie. Zawsze chodzę w śpiochach, ale mimo to uczucie średnie, a i rozprasza podczas łowienia.