wujek Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Babeschioza wywoływana przez pasożytniczego pierwotniaka krwi Babeschia Canis Skoro tak twierdzisz Przepraszam, krwi to było zbyt ogólnikowe stwierdzenie. Konkretnie atakują i namnażają się w erytrocytach z czego biorą się charakterystyczne dla tej choroby objawy, ale to nie forum medyczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 noi zobacz Kuba Twój post powrócił z otchłani na stronę główną .Tam gdzie jeżdżę na pstrągi jest straszliwy wysyp kleszczy dziennie zdejmowałem ich na szczęście tylko z ciuchów ok.20 a jak byłem w maju to i ze 30 tych krwiopijców potrafiłem naliczyć.Nie przyjemne jest łowienie łażąc po wysokich trawach ze świadomością - chodzi już coś po mnie czy nie <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 meningitis jest zalezne od regionuZgoda. Ale chodzi tu o strefe endemiczna. Jest wieksze prawdopodobienstwo wystapienia odkleszczowego meningitu. Ale jakos nie slyszalem zeby czestotliwosc wystepowania tego schorzenia znaczaco sie na Pomorzu zwiekszyla. Nie na tyle, zeby sie od razu szczepic.Za to z pelna swiadomoscia pisze, ze inaczej jest z borelioza. Dawniej to byla bardzo rzadka choroba, teraz jest inaczej. Latwo sie leczy wczesna postac, ale latwo ja przegapic. I pózniej jest duzo gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 No i zobacz Kuba Twój post powrócił z otchłani na stronę główną Widac ktos uznal ze sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 A ja radzę wszystkim przewrażliwionym kleszczami, ptasią grypą czy co tam jeszcze wymyślą, spojżeć na sprawę statystycznie; ile tak konkretnie osób poniosło poważny uszczerbek na zdrowiu z wymienionych powodów. I dla porównania ile osób w tym samym czasie zginęło czy odniosło poważne rany w wypadkach drogowych. I co nie będziecie jeździć samochodami, bo maści żadnych nie mana poślizgi, trafienie na czerwonym czy inne takie.Pozdro JachuTrochę będzie to koszmarna statystyka, ale z życia: ja leżałem dwa tygodnie na neurologii z pokleszczowym zapaleniem mózgu (była akurat rójka jętki), kumpel ma zjechane stawy i rok w rok wizytę w szpitalu- inny mój kolega zginął w wypadku jadąc na pstrągi. Wniosek: trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewer Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 WitamPanowie jestem lek.wet. i powiem wam szczerze, że nic nie jest tak skuteczne na kleszcze u psów, jak kombinacja 2 preparatów, a mianowicie obroża PREVENTIC i FRONTLINE Spot-on albo DUOWIN CONTACT.POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Skoro robią jakieś preparaty dające bardzo wysoką skuteczność w przypadku psów to czy jest coś równie skutecznego dla ludzi?Albo w inny sposób.Skoro psiaka to zabezpiecza to można zabezpieczyć i siebie,chlapnąć na buty, nogawki...Ja kiedyś w ciągu tygodnia wyciągnąłem z siebie 27 kleszczy i na szczęście nic mi się nie stało ale wole nie kusić losu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 frontline to chyba wnika pod skórę psa, więc lepiej sobie karku nie smarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 A czy ktoś z kolegów stosował taki o to specyfik na kleszcze ULTRATHON ?? czy jest skuteczny ?? http://sklep.ultra-med.pl/index.php?item=0390 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 @biosteronprzeczytaj ten watek od samego poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 A czy ktoś z kolegów stosował taki o to specyfik na kleszcze ULTRATHON ?? czy jest skuteczny ?? http://sklep.ultra-med.pl/index.php?item=0390 Informacji o tym środku znajdziesz na tym forum sporo z tego co pamiętam nawet było kiedyś organizowane wspólne zamówienie większej ilości tego towaru tutaj na forum. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 dziś nad wodą dopadł mnie malutki kleszcz, ale się nie zakleszczył lekko przymocował się do naskórka ( mam nadzieje że to nic groźnego? ) i zciągnąłem go paznokciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Ja wyjdzie czerwony plac z obwódką to masz czym się martwić - możliwość zakażenia boreliozną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 dziś nad wodą dopadł mnie malutki kleszcz, ale się nie zakleszczył lekko przymocował się do naskórka ( mam nadzieje że to nic groźnego? ) i zciągnąłem go paznokciem Nie chcę straszyć ale te najmniejsze 2-3 mm są najbardziej grożne i bardziej lgną do ludzi niż większe 4-5mm nazywane w moich stronach pastewnymi. Te większe atakują głównie zwierzynę leśną. Poza tym jeśli jakikolwiek z kleszczy, ma widoczny czerwony odwłok oznacza to, że niedawno przeprowadzał na czymś konsumpcję i pewnie zawiera w sobie sporo niebezpiecznego odzwierzęcego towaru. Osobiście od kilku lat, jak tylko zacząłem przygodę z pstrągowaniem na Podlasiu, szczepię się przeciw kleszczowemu zapaleniu opon mózgowych. Na boreliozę niestety szczepionki nie ma i kilku znajomych pstrągarzy ma różne problemy zdrowotne związane z powikłaniami przy tej chorobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 I oprócz dwóch gatumków kleszczy które mogą nas zaatakować mamy jeszcze obrzeżki - kleszcze ptasie, bardzo niebezpieczne ze względu na wytępujący czasem wstrząs anafilaktyczny po wstrzyknięciu ich śliny. Po za dorosłymi postaciami mogą nas też atakować nimfy 3 rzędu - one sa właśnie mniejsze niż normalne kleszcze, ale również mogą przenosić mnóstwo syfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 a do kiedy ta obwódka ma prawo się pojawić? http://www.kleszcze.com.pl/images/zoonozy/zoonozy-kleszcz-ps i-rhipicephalus_sanguineus.jpgtakiego miałem tylko że kremowy bardziej był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Ja też miałem jednego pod pachą, ale jakoś mi go mama wyciągneła. A teraz mój piesek złapał 5 po jednym pobycie nad wodą w suchej trawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 a do kiedy ta obwódka ma prawo się pojawić? http://www.kleszcze.com.pl/images/zoonozy/zoonozy-kleszcz-ps i-rhipicephalus_sanguineus.jpgtakiego miałem tylko że kremowy bardziej był Obwódka pojawia się dość szybko. Nie pamiętam dokładnie ale ... jest widoczna. Później to antybiotyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 ja gdy go usunołem nie miałem nawet czerwonej kropeczki, mineło już z 8 godzin, powinno być ok ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Dwie doby do tygodnia? jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 no nie... stresa mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Dorosła postać kleszcza zanim wyrośnie przechodzi kilka stadiów rozwoju zwanych nimfami. Nimfy w tym czasie żerują na drobniejszej zwierzynie typu gryzonie, potem przerzucają się na większe, typu sarny, dziki i człowiek. Nie są specyficzne gatunkowo, jeśli wyczują ssaka atakują, przy czym robią to na dwa sposoby. Pierwszy to błyskawiczny przeskok z jakiejś rośliny na której czatują, drugi polega na podkradaniu się do żywiciela, a więc nawet jak siedzimy w miejscu kleszcz gdy nas wyczuje może na nas wejść. Kleszcze z czerwonym odwłokiem to jeden z gatunków których mamy sporą ilość. Każdy duży kleszcz musiał w przeszłości żerować na jakimś mniejszym żywicielu. Jedna z chorób przenoszonych przez kleszcze to borelioza wywoływana przez bakterie Borellia Burgdorferii(przepraszam jęeśli popełniłem błąd w piswoni), a więc leczy się antybiotykami jak większość chorób bakteryjnych. Niestety w przypadku tej choroby na wyleczenie mamy szansę w pierwszym początkowym stadium kiedy pojawia się objaw zwany rumieniem wędrującym. W tym momencie choroba dobrze leczy się zwykłymi penicylinami. Potem w przewlekłej fazie choroby już nie da się wyleczyć i musimy z nią żyć, a nie jest miła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 dzisiaj nad rzeką na pomorzu - 3 strzeliłem Zauważone w pore, ale sie dalej oglądam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Gdy bylem ostatnio nad rz.Bug przyniosłem do domu w podwiniętych nogawkach dziewięć kleszczy.Ultrathon oraz pompkę ASPIVENIN już zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Ultrathon ze źródła podanego w pierwszym poście ma termin ważności do maja 2009 (przynajmniej te co ja dostałem). Nie róbcie więc zbyt dużych zapasów Na czym polegało zamieszanie wokół tego preparatu? Wycofywano go zdaję się ze sprzedaży... Miał jakieś skutki uboczne czy jak? pzdrzewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi